1. Hem
  2. Gör-det-själv VPS
  3. Hur använder jag Gör-det-själv CDN?

Hur använder jag Gör-det-själv CDN?

Konfigurera CDN

1. För att kunna skapa ett CDN-nätverk måste du logga in på kontrollpanelen för Gör-det-själv.
  2. När du har kommit in i kontrollpanelen behöver du klicka på Resources under CDN i menyn ute till vänster.
    Innehåll i CDN-modulen
  3. Klicka sedan på CDN Resource Wizard längst ner i högra hörnet.
    Skapa CDN via Wizard
  4. I detta exemplet kommer vi använda CDN för hämtning av bilder och andra statiska filer via HTTP.
    Skapa HTTP CDN
  5. Ange det domännamn som du vill hämta CDN-resurserna från på CDN Hostname, oftast brukar man använda en underdomän på hemsidans domännamn som du kan se i exemplet här nedanför. På Origins behöver du ange domännamnet som hemsidan använder. Ange det med www om hemsidan använder det. Det är viktigt att inte skriva en IP-adress i Origins.

Om din hemsida använder SSL/TLS (https) så behöver du använda nedanstående inställningar. I det här fallet använder vi oss av Shared SSL, vilket betyder att du inte behöver ladda upp något eget certifikat utan kan använda ett som vi tillhandahåller. Observera att du inte får använda några punkter i CDN hostname och att det ändras till en subdomän på r.worldssl.net. Det är därifrån alla resurser från CDN-nätverket kommer att hämtas.
  6. Om du vill använda SSL med ett eget domännamn, t.ex. cdn.exempel.se som vi använder, behöver du välja Custom SNI SSL. För att det ska fungera behöver du importera ett giltigt certifikat för domännamnet du anger i CDN hostname. Detta görs via SSL Certificates under CDN som finns i menyn längst ut till vänster. När du har importerat ditt certifikat kommer det finnas tillgängligt som ett val när du väljer Custom SNI SSL.
  7. I nästa steg väljer du vilka regioner som ska ingå i CDN-nätverket. I detta exemplet förväntas besökare komma främst från Europa och Asien och därför aktiveras de områdena som Edge Groups. Besökare från andra världsdelar kan fortfarande komma åt filerna i CDN-nätverket men det tar lite längre tid i och med att dom får hämta det från en server i en annan världsdel.
    Val av edge locations
  8. Nu kan du klicka på Create CDN Resource. Du bör då få ett meddelande om att CDN-nätverket har skapats.

Konfigurera i WordPress

För att använda CDN-nätverket i WordPress finns flera cache-plugin att tillgå, exempelvis WP Super Cache, WP Total Cache och WP Fastest Cache.

LiteSpeed Cache plugin

Eftersom vi nu använder LiteSpeed på våra Managed och Shared tjänster och du där troligen kommer vilja köra LiteSpeed Cache plugin för WordPress som fungerar väl ihop med LiteSpeed så har du i så fall där redan möjlighet att konfigurera ditt CDN i detta plugin.

Exempel med WP Super Cache

I detta exemplet används WP Super Cache. Efter att ha installerat pluginet i WordPress kan du navigera till dess inställningar.

• Site URL: Skall motsvara den adress dina användare anger för att nå sidan.
  • Off-site URL: Skall motsvara hela CDN Hostnameså som det presenterades i steg 4, i detta fallet: https://exempel.r.worldssl.net

Vilka mappar du vill att CDN-nätverket skall hantera anger du med Include directories och beror delvis på hur sidan är uppbyggd. I exemplet nedan visas säkra inställningar för en helt ny WordPress-installation.

Låt Additional CNAMES och Skip https URLs to avoid "mixed content" errors vara tomma. Observera att knappen Enable CDN Support längst upp måste aktiveras manuellt.