1. Hem
  2. E-post
  3. Hur flyttar jag ett e-postkonto?

Hur flyttar jag ett e-postkonto?

Vi kommer här gå igenom fyra olika metoder för att flytta mail från en leverantör till en annan. Förutom dessa steg behöver du troligtvis också peka om din MX-pekare till den nya leverantören, vilket är något som utförs genom DNS. Om du använder våra namnservrar så är det något som kan utföras hos oss, om du inte gör det behöver du kontakta din DNS-leverantör.

Med epostflytt.se

Vi har byggt ett verktyg som heter epostflytt.se. Det är gjort för att flytta mail mellan två olika leverantörer och det är helt gratis att använda. Det du behöver för att kunna använda det är följande:

• Användarnamnet och lösenordet för mailkontot hos leverantören du ska flytta från.
  • Användarnamnet och lösenordet för mailkontot hos leverantören du ska flytta till. Om du ska flytta till oss så är användarnamnet alltid mailadressen och lösenordet valde du när du skapade kontot. Om mailkontot inte är skapat ännu måste du först skapa det, vi har en guide här som visar hur du gör det.
  • Adressen till mailservern hos leverantören du ska flytta från.
  • Adressen till mailservern hos leverantören du ska flytta till. Om du ska flytta till oss så har vi en guide här som visar hur du tar reda på det.

När du har all information kan du gå till epostflytt.se och fylla i alla uppgifter där för att starta flytten! Du kan även starta flera flyttar samtidigt genom att klicka på ”Lägg till ytterligare flytt” under formuläret.

Om du har en stor mängd e-postkonton som ska flyttas så finns det även stöd för att ladda upp en csv-fil med informationen som behövs. Formatet ska vara på följande:
frånserver,konto@domän.tld,lösenord,tillserver,konto@domän.tld,lösenord

Ett exempel på hur en sådan csv-fil kan se ut:

old.server.se,info@old-domain.se,f48P5>Z!Cq5W,new.server.se,info@domain.se,*G7s7QS3(N9a
old.server.se,user@old-domain.se,Q5{PG&58Kn8r,new.server.se,user@domain.se,84D25B)y%zNK
old.server.se,admin@old-domain.se,LM275htD]2(S,new.server.se,admin@domain.se,A66u2w~HE+9M

Genom e-postprogram

Med de flesta e-postprogram kan man kopiera meddelanden och mappar genom att helt enkelt dra dessa med musen till ett annat e-postkonto som är upplagt i samma e-postprogram. Ett e-postprogram som detta garanterat fungerar med är Mozilla Thunderbird. Vi ger ingen support för den här processen utöver dessa guider.

Tillvägagångssättet är i normala fall följande:

1. Skapa e-postkontot i cPanel på servern dit du skall flytta mailen och notera ditt lösenord.
  2. Lägg upp det nya e-postkontot i ditt e-postprogram. Det måste vara samma e-postprogram som där det ursprungliga kontot också är upplagt. Hur man lägger upp e-postkontot skiljer sig mellan olika program; viss information finns bland våra guider, men om detta saknas behöver ni vända er till programmets egna hjälpguider, alternativt tillverkaren av programmet. För Thunderbird har vi en guide här.
  3. Kopiera eller flytta gamla mail till det nya e-postkontot genom att helt enkelt markera meddelanden/mappar och sedan dra dem med musen (dvs. drag and drop) till det nya kontot.

Genom flyttverktyg

Den här metoden är för lite mer avancerade användare och inget vi ger support på.

Det finns verktyg som kan synkronisera innehållet i ett e-postkonto till ett annat. Ett exempel på ett sådant verktyg är imapsync, vilket är ett relativt avancerat program som kan utföra kopiering av mail m.m. För övrigt kostar just detta program pengar nu för tiden, men äldre versioner med gratislicens går fortfarande hitta på webben (tips: repositories).

Tillvägagångssättet är i normala fall följande:

1. Skapa e-postkonto på destinationen och notera uppgifter för dess användarnamn, lösenord och uppgifter för IMAP-server.
  2. Ta reda på samma uppgifter för det ursprungliga e-postkontot.
  3. Använd imapsync på t.ex. följande vis:
    imapsync --host1 gammal.server.adress --user1 e-post@dress.en --passfile1 fil.med.password --host2 ny.server.adress --user2 e-post@dress.en --passfile2 fil.med.password --noauthmd5
  4. Med fördel kan kopieringen testas med flaggan --dry innan man faktiskt utför det på riktigt. Tänk även på att det finns många olika säkerhetsval m.m. som kan ställas in.

Genom flytt av e-postkataloger

Den här metoden är för lite mer avancerade användare och inget vi ger support på.

I våra system använder vi oss främst av mail-strukturen som kallas Maildir++, vilket tillåter dig att enkelt kopiera dina mail från ett Maildir-system till ett annat. Läs först detta avsnitt bland våra guider för att få en bild över hur detta är uppbyggt.

Tillvägagångssättet är helt enkelt att kopiera över de filer eller kataloger som man behöver, vilket man får klura ut med hjälp av informationen i det ovan länkade avsnittet.