1. Hem
  2. FTP & filer
  3. Hur använder jag Filhanteraren i cPanel?

Hur använder jag Filhanteraren i cPanel?

This article is also available in enEnglish

Hitta och bläddra i Filhanteraren

1. Börja med att logga in på cPanel.
  2. Klicka på Filhanterare under Filer.
  3. Navigera bland katalogerna till dit du vill ladda upp/ladda ner filer. Din huvuddomän samt alias är kopplad till mappen public_html.

Om du vill ladda upp en fil

När du befinner dig i rätt katalog kan du ladda upp filer genom att klicka på knappen Ladda upp som finns i den övre menyraden.

Om du vill ladda ner en fil

1. Markera filen genom att klicka på filen.
  2. Tryck sedan på knappen Ladda ned som finns i den övre menyraden.

Om du vill ladda ner en katalog eller flera filer

1. Markera de filer och/eller kataloger som du vill ladda ner genom att klicka på dem.
  2. Tryck på knappen Komprimera som finns i den övre menyraden.
  3. Du får nu välja vilket format du vill ditt arkiv ska använda, om du är osäker på vad du borde välja kan du använda zip. Längst ner i rutan finns ett fält som visar var någonstans den komprimerade filen kommer sparas, du kan ändra den sökvägen om du vill.
  4. Klicka på Compress File(s) – detta kan ta lång tid om det är stora filer/kataloger.
  5. Tryck Close (om sidan skulle bli gråtonad och sluta svara, testa att uppdatera sidan i din webbläsare (t.ex. genom att klicka på F5 på tangentbordet).
  6. Hitta det skapade arkivet och ladda ner det på samma sätt som beskrivs under rubriken Om du vill ladda ner en fil.

Visa dolda filer

1. För att kunna se dolda filer i Filhanteraren behöver du först klicka på Inställningar uppe till höger.
  2. Markera sedan alternativet Visa dolda filer (dotfiles) och klicka på Save.
  3. Filhanteraren ska nu laddas om och du borde kunna se alla filer och mappar som tidigare var dolda.

Ändra mapp/filrättigheter

1. Högerklicka på den fil/mapp som du vill ändra rättigheter på och välj Change Permissions.
  2. Välj nu de rättigheter som filen/mappen ska ha. Standard är att filer ska ha 644 och mappar ska ha 755 rättigheter.
  3. Klicka på Change Permissions när du är färdig.