1. Home
  2. cPanel/WHM
  3. Hur hanterar jag PHP?

Hur hanterar jag PHP?

Några tidsstämplar för videon ovan:
00:00 – Inledning
00:25 – Komma åt hanteringen (inloggning på cPanel)
02:22 – Komma åt hanteringen (hoppa hit om du vet hur du loggar in på cPanel)
02:57 – Ändra PHP-version
04:20 – Ändra PHP-moduler
05:12 – Ändra PHP-inställningar

Via cPanel kan du göra en mängd inställningar för PHP; vilken version som körs, vilka moduler som är aktiva och vilka inställningar som ska gälla. I den här guiden går vi igenom alla dessa.

Åtkomst till inställningarna

  1. Oavsett vilka inställningar du vill ändra på behöver du först logga in på cPanel för webbhotellkontot ifråga.
  2. Klicka på Select PHP Version under avsnittet Programvara.
  3. Du är nu inne i gränssnittet för att styra PHP.

Hur ändrar jag PHP-version?

Vi håller samtliga installerade PHP-versioner uppdaterade på våra webbhotellkonton, Agency-tjänster och Managed servers. Du ska alltså inte själv behöva tänka på att uppdatera PHP. Däremot kan det vara bra att välja den senaste PHP-versionen som ens hemsida har stöd för.

Tänk på att kolla att din version av till exempel Joomla eller WordPress är kompatibel med den version av PHP du väljer. Information om detta finns på respektive utvecklares hemsida.

Det är inga problem att ändra tillbaka till föregående PHP-version om det visar sig att din hemsida slutar fungera efter bytet.

Vilka PHP-versioner finns tillgängliga?

På vår webbhotelltjänst, Agency Standard samt Managed Servers (med CloudLinux) finns följande PHP-versioner tillgängliga:

  • 5.2
  • 5.3
  • 5.4
  • 5.5
  • 5.6
  • 7.0
  • 7.1
  • 7.2
  • 7.3
  • 7.4
  • 8.0
  • 8.1
  • 8.2
  • 8.3
  • 8.4

Varje version hålls uppdaterad med de senaste buggfixarna och säkerhetsuppdateringarna. Även de äldre versionerna i listan, som inte längre stöds officiellt av PHP-communityn, får säkerhetsuppdateringar av oss.

Observera att om man har en icke managed VPS så är det upp till dig själv att installera och hantera PHP-versionerna som körs på servern.

Om du har en server som kör cPanel går det att köpa till CloudLinux eller så kan man använda den inbyggda MultiPHP-funktionen.

Global ändring

När du loggat in på cPanel och gått in på Select PHP version enligt ovan kommer du dels åt att se vilken PHP-version du använder för tillfället (markerad med Current) och i rullgardinslistan under den ser du vilka som finns tillgängliga.

Välj den PHP-version du önskar använda och klicka på Set as current. Du använder nu den valda versionen, det kan hända att du behöver ladda om sidan för att se din nyligen valda version som aktiv.

Lokal ändring

Du kan även sätta en specifik PHP-version för enbart en mapp på ditt konto. På så sätt kan du köra en separat PHP-version för en site även om resten av webbhotellkontot använder en annan version.

För att göra det behöver du redigera den .htaccess-fil som finns i mappen där du vill ändra PHP-versionen. Om inte .htaccess-filen finns behöver du skapa den. Du kan göra det via t.ex. Filhanteraren i cPanel (tänk på att aktivera visning av dolda filer om du använder Filhanteraren).

Du behöver sedan lägga in nedanstående kod högst upp i .htaccess-filen.

AddHandler application/x-httpd-alt-php73___lsphp .php .php7 .phtml

Ersätt 73 i exemplet med den PHP-version som du vill använda, t.ex. 56, 72, 80 osv.

Hur hanterar jag PHP-moduler?

Observera att PHP-moduler hanteras per PHP-version. Om du manuellt aktiverar en PHP-modul för en viss version och sedan byter PHP-version kan du behöva aktivera modulen på nytt, för den nya versionen.

Du kan inne på cPanel styra vilka PHP-moduler som är aktiverade. Några exempel på PHP-moduler är opcache, mysqli, imagick, mcrypt, soap och ioncube_loader.

När du loggat in på cPanel och gått in på Select PHP version enligt ovan ser du en mängd kryssrutor. Varje rad i varje kolumn är olika PHP-moduler, för att aktivera en markerar du den och för att avaktivera avmarkerar du den. Ändringar sparas automatiskt.

Select PHP modules

När ändringar sparats kommer en dialogruta upp.

Change of PHP module saved

Hur ändrar jag PHP-inställningar?

Observera att PHP-inställningar hanteras per PHP-version. Om du manuellt justerar en PHP-inställning för en viss version och sedan byter PHP-version kan du behöva göra samma justering på nytt, för den nya versionen.

Ibland finns behovet att göra egna inställningar för PHP. Hos oss gör du dessa ändringar via din cPanel eller skapa en .user.ini-fil på ditt konto (och alltså inte genom php.ini som används på andra servrar).

Via cPanel

När du loggat in på cPanel och gått in på Select PHP version enligt ovan trycker du på fliken Options högst upp.

Där kan du göra ändringarna genom att klicka på värdena i tabellen som presenteras. När du har ändrat ett värde sparas det automatiskt.

Lista över PHP-inställningar

När värdet har sparats visas en dialogruta uppe i högra hörnet.

PHP-inställning ändrad

Via .user.ini

Du kan också sätta egna PHP-inställningar genom att skapa en .user.ini-fil på ditt konto. Börja med att skapa en fil som heter .user.ini i mappen på ditt konto hos oss där din hemsida ligger. Du kan skapa en sådan fil med t.ex. Filhanteraren, var bara noga med att först aktivera visning av dolda filer.

I din .user.ini-fil kan du sedan lägga till alla PHP-inställningar som du vill ändra, PHP-inställningarna kommer gälla för den mapp som filen ligger i samt alla undermappar. T.ex. så skriver du in följande i .user.ini för att ändra mängden minne som varje PHP-process har tillgång till:

memory_limit = 1024M

Inställningar som inte går att ändra via .user.ini

Inte alla inställningar går att sätta via .user.ini. Det finns en lista på php.net här. Endast de som är märkta med changeable: PHP_INI_ALL och PHP_INI_PERDIR går att ändra på via .user.ini.

Använda PHP via terminal/SSH och cronjobb

Om du vill köra PHP-kommandon eller -skript via terminal/SSH eller cronjobb så kan du ange sökvägen till PHP på några olika sätt.

Köra samma PHP-version som på resten av kontot

Om du vill köra ett PHP-kommando/-skript och använda samma PHP-version som webbhotellkontot som helhet är inställt på så kan du ange kommandot på ett av följande sätt:

php /home/dittanvändarnamn/sökväg_till_skriptet.php

Eller:

/usr/local/bin/php /home/dittanvändarnamn/sökväg_till_skriptet.php

Om du vill anropa ditt PHP-skript via ett cronjobb behöver du använda den fullständiga sökvägen till PHP enligt ovan.

Köra specifik PHP-version

Om du istället vill specificera vilken version av PHP som ska användas för ditt PHP-kommando/-skript behöver du modifiera kommandot något och köra på detta sätt istället:

/opt/alt/php73/usr/bin/php /home/dittanvändarnamn/sökväg_till_skriptet.php

Du kan själv välja vilken PHP-version som körs i genom att byta ut 73 i kommandot ovan till en annan PHP-version (till exempel 70 om du vill använda PHP 7.0).

Hjälpte den här guiden dig?

Relaterade guider

Behöver du mer hjälp?
Kan du inte hitta lösningen på ditt problem? Då kan du kontakta oss via e-post, chatt och telefon!
Kontakta oss