1. Hem
  2. cPanel/WHM
  3. Hur hanterar jag PHP?

Hur hanterar jag PHP?

This article is also available in enEnglish

Via cPanel kan du göra en mängd inställningar för PHP; vilken version som körs, vilka moduler som är aktiva och vilka inställningar som ska gälla. I den här guiden går vi igenom alla dessa.

Åtkomst till inställningarna

1. Oavsett vilka inställningar du vill ändra på behöver du först logga in på cPanel för webbhotellkontot ifråga.
  2. Klicka på Select PHP Version under avsnittet Programvara.
    PHP Version länk
  3. Du är nu inne i gränssnittet för att styra PHP.

Hur ändrar jag PHP-version?

Tänk på att kolla att din version av till exempel Joomla eller WordPress är kompatibel med den version av PHP du väljer. Information om detta finns på respektive utvecklares hemsida.

Det är inga problem att ändra tillbaka till föregående PHP-version om det visar sig att din hemsida slutar fungera efter bytet.

Vilka PHP-versioner finns tillgängliga?

På vår webbhotelltjänst, Reseller Agency och Managed Servers (med CloudLinux) finns följande PHP-versioner tillgängliga:

• 5.2
  • 5.3
  • 5.4
  • 5.5
  • 5.6
  • 7.0
  • 7.1
  • 7.2
  • 7.3
  • 7.4

Varje version hålls uppdaterad med de senaste buggfixarna och säkerhetsuppdateringarna. Även de äldre versionerna i listan, som inte längre stöds officiellt av PHP-communityn, får säkerhetsuppdateringar av oss.

Observera att om man har en icke managed VPS så är det upp till dig själv att installera och hantera PHP-versionerna som körs på servern.

Om du har en server som kör cPanel går det att köpa till CloudLinux eller så kan man använda den inbyggda MultiPHP-funktionen.

Global ändring

När du loggat in på cPanel och gått in på Select PHP version enligt ovan kommer du dels åt att se vilken PHP-version du använder för tillfället (Current PHP version) och i rullgardinslistan under den ser du vilka som finns tillgängliga. Välj den PHP-version du önskar använda och klicka på Set as current. Du använder nu den valda versionen, det kan hända att du behöver ladda om sidan för att se din nyligen valda version som aktiv.

Välj PHP version

Lokal ändring

Du kan även sätta en specifik PHP-version för enbart en mapp på ditt konto. På så sätt kan du köra en separat PHP-version för en site även om resten av webbhotellkontot använder en annan version.

För att göra det behöver du redigera den .htaccess-fil som finns i mappen där du vill ändra PHP-versionen. Om inte .htaccess-filen finns behöver du skapa den. Du kan göra det via t.ex. Filhanteraren i cPanel (tänk på att aktivera visning av dolda filer om du använder Filhanteraren).

Du behöver sedan lägga in nedanstående kod högst upp i .htaccess-filen.

AddHandler application/x-httpd-alt-php73___lsphp .php .php7 .phtml

Ersätt 73 i exemplet med den PHP-version som du vill använda, t.ex. 56, 72 osv.

Hur hanterar jag PHP-moduler?

Du kan inne på cPanel styra vilka PHP-moduler som är aktiverade. Några exempel på PHP-moduler är opcache, mysqli, imagick, soap och ioncube_loader.

När du loggat in på cPanel och gått in på Select PHP version enligt ovan ser du en mängd kryssrutor. Varje rad i varje kolumn är olika PHP-moduler, för att aktivera en markerar du den och för att avaktivera avmarkerar du den. Ändringar sparas automatiskt.

Select PHP modules

När ändringar sparats kommer en dialogruta upp.

Change of PHP module saved

Hur ändrar jag PHP-inställningar?

Ibland finns behovet att göra egna inställningar för PHP. Hos oss gör du dessa ändringar via din cPanel eller skapa en .user.ini-fil på ditt konto (och alltså inte genom php.ini som används på andra servrar).

Via cPanel

När du loggat in på cPanel och gått in på Select PHP version enligt ovan trycker du på knappen Switch to PHP options överst till höger.

Byt till PHP-inställningar

Där kan du göra ändringarna genom att klicka på värdena i tabellen som presenteras. När du har ändrat ett värde sparas det automatiskt.

Lista över PHP-inställningar

När värdet har sparats visas en dialogruta uppe i högra hörnet.

PHP-inställning ändrad

Via .user.ini

Du kan också sätta egna PHP-inställningar genom att skapa en .user.ini-fil på ditt konto. Börja med att skapa en fil som heter .user.ini i mappen på ditt konto hos oss där din hemsida ligger. Du kan skapa en sådan fil med t.ex. Filhanteraren, var bara noga med att först aktivera visning av dolda filer.

I din .user.ini-fil kan du sedan lägga till alla PHP-inställningar som du vill ändra, PHP-inställningarna kommer gälla för den mapp som filen ligger i samt alla undermappar. T.ex. så skriver du in följande i .user.ini för att ändra mängden minne som varje PHP-process har tillgång till:

memory_limit = 1024M

Inställningar som inte går att ändra via .user.ini

Inte alla inställningar går att sätta via .user.ini. Det finns en lista på php.net här. Endast de som är märkta med changeable: PHP_INI_ALL och PHP_INI_PREDIR går att ändra på via .user.ini.