1. Hem
  2. Domäner & DNS
  3. Hur skapar/ändrar jag ett DNS-inlägg för min domän?

Hur skapar/ändrar jag ett DNS-inlägg för min domän?

This article is also available in enEnglish

DNS-inlägg är de inlägg i dina namnservrar som pekar trafiken i rätt riktning t.ex. för besökare till din webbsida eller vart mail skall ta vägen. Ändringar här kan göra satt sidan slutar fungera och man bör därför inte ändra dessa inställningar om man inte känner sig säker på vad man vill ändra och varför. Ofta har man fått instruktioner från en tjänst eller från sina utvecklare att man behöver redigera ett befintligt inlägg eller skapa ett nytt inlägg. För att skapa eller redigera ett DNS-inlägg hos oss behöver du logga in på cPanel. Om du inte vet hur man loggar in på cPanel så har vi en guide här som visar hur du gör det.

Väl inloggad behöver du klicka på ikonen DNS-hantering:

cpanel-dns-hanteringNu får du upp en lista med alla domäner som finns tillagda på ditt webbhotellkonto. Klicka på Hantera vid det domännamn som du vill göra ändringar på.

Hur du ska göra sedan beror på vad du ska göra. Vi kommer här nedanför gå igenom hur du hanterar de vanligaste typerna av DNS-inlägg.

Om du inte ser ditt domännamn har du antingen loggat in på fel webbhotellkonto eller så behöver du lägga till domänen som en Tilläggsdomän.

Klicka på bilderna för att se en större version.

Redan existerande inlägg

Innan du skapar ett helt nytt DNS-inlägg bör du dubbelkolla så att det inte redan finns ett som du kan redigera istället.

T.ex. om du ska peka om din hemsida mot en annan server så ska det redan finnas en A-pekare för domännamnet samt en A/CNAME-pekare för www.domänen.se. Istället för att skapa två hela nya inlägg som pekar mot den nya servern bör du istället redigera de redan existerande inläggen.

För att ändra ett existerande inlägg behöver klicka på länken som heter Redigera ute till höger om inlägget.

Eftersom de alternativ som du får upp nu ser exakt likadana ut som när du skapar ett helt nytt inlägg så har vi inte skrivit några separata instruktioner för hur du vidare redigerar inlägget. Vi ber dig istället att kolla nedanstående text för vidare instruktioner om vad alla fält betyder.

T.ex. om du redigerar ett inlägg som är typ A kan du hoppa ner till avsnittet om A-pekare.

Lägg till nytt inlägg

För att lägga till ett nytt DNS-inlägg behöver du först klicka på Lägg till post.

A

Om du ska skapa ett DNS-inlägg som pekar mot en IP-adress behöver du fylla i följande.

• Namn: Domänen du ska peka, i det här fallet är det exempel.se men det kan vara en subdomän också t.ex. test.exempel.se.
  • TTL: Du kan ange 7200 här om du inte vet att du vill ha något annat.
  • Typ: A
  • Post: IP-adressen du ska peka domänen mot.

CNAME

Med ett CNAME kan du peka ett domännamn mot ett annat. T.ex. om du har skapat en A-pekare för exempel.com som pekar mot 123.123.123.123 så kan du sedan skapa ett CNAME för exempel.se som pekar mot exempel.com. Detta innebär att exempel.se kommer peka mot samma IP-adress som exempel.com (123.123.123.123). Om du senare ändrar A-pekaren för exempel.com till 321.321.321.321 så kommer exempel.se automatiskt också börja peka mot den IP-adressen.

När du skapar ett CNAME behöver du ange följande uppgifter.

• Namn: Domänen du ska peka, i det här fallet är det exempel.se men det kan vara en subdomän också t.ex. test.exempel.se.
  • TTL: Du kan ange 7200 där om du inte vet att du vill ha något annat.
  • Typ: CNAME
  • Post: Domännamnet du ska peka mot, i detta fall är det exempel.com.

CNAME och omdirigeringar är två helt olika saker. En omdirigeringen skickar en besökare vidare från ett domännamn till ett annat. Ett CNAME gör så att ett domännamn använder samma IP-adress som ett annat domännamn.

TXT

Ett TXT-inlägg är ett väldigt generiskt inlägg. Det ger dig helt enkelt möjligheten att koppla valfri text till ett domännamn t.ex. exempel.se eller en subdomän test.exempel.se. Exempel på användningsområden är SPF-inlägg och DKIM-nycklar.

För att skapa ett TXT-inlägg behöver du ange följande information.

• Namn: Domänen vill skapa inlägget för, i detta fall är det exempel.se men det kan vara en subdomän också t.ex. test.exempel.se.
  • TTL: Du kan ange 7200 där om du inte vet att du vill ha något annat.
  • Typ: TXT
  • Post: Vad du ska ange här beror helt på vad syftet med TXT-inlägget är. Ofta så har du fått instruktioner om vad som ska anges i det här fältet, t.ex. om du ska skapa ett TXT-inlägg för G-suite så ska du ha fått instruktioner från Google om vad du ska ange här. Om du inte vet vad du ska ange i det här fältet behöver du vända dig till den person/företag som vill att du ska skapa TXT-inlägget.

MX

MX-inlägget bestämmer vart mail för ditt domännamn skickas. T.ex. för domännamnet exempel.se kan man ha ett MX-inlägg som pekar mot mail.exempel.se, mail.exempel.se är sedan en A-pekare som pekar mot 123.123.123.123. Mail för exempel.se kommer alltså skickas till servern med IP-adressen 123.123.123.123.

MX-inlägg får inte peka mot en IP-adress, det måste peka mot ett annat hostname. Därför brukar man ofta skapa en subdomän som heter mail.exempel.se som är en A-pekare mot den server där mailen ska hanteras.

Skapa MX-inlägg formulär i cPanel

• Namn: Domänen vill skapa inlägget för, i detta fall är det exempel.se men det kan vara en subdomän också t.ex. test.exempel.se.
  • TTL: Du kan ange 7200 där om du inte vet att du vill ha något annat.
  • Typ: MX
  • Prioritet: Eftersom man kan ha flera MX-poster för ett domännamn så kan man ställa in vilken prioritet de ska ha. Desto lägre siffra desto högre prioritet har inlägget. T.ex. om du har ett MX-inlägg med prioritet 0 och ett annat med 10 så kommer mail i första hand levereras till det som har prioritet 0 och om den servern inte svarar levereras mailen till servern i det andra MX-inlägget.
  • Destination: Servern som mailen ska skickas till, t.ex. mail.exempel.se. Du får inte skriva in en IP-adress här.