DNS-inlägg är de inlägg i dina namnservrar som pekar trafiken i rätt riktning t.ex. för besökare till din webbsida eller vart mail skall ta vägen. Ändringar här kan göra så att sidan slutar fungera och man bör därför inte ändra dessa inställningar om man inte känner sig säker på vad man vill ändra och varför. Ofta har man fått instruktioner från en tjänst eller från sina utvecklare att man behöver redigera ett befintligt inlägg eller skapa ett nytt inlägg.
Logga in för att hantera DNS-inställningar
För att skapa eller redigera ett DNS-inlägg hos oss behöver du logga in på cPanel. Om du inte vet hur man loggar in på cPanel så har vi en guide här som visar hur du gör det.
Väl inloggad behöver du klicka på ikonen DNS-hantering
:
Nu får du upp en lista med alla domäner som finns tillagda på ditt webbhotellkonto. Klicka på Hantera
vid det domännamn som du vill ändra DNS-konfiguration på.
Hur du ska göra sedan beror på vad du ska göra. Vi kommer här nedanför gå igenom hur du hanterar de vanligaste typerna av DNS-inlägg.
Redan existerande inlägg
Innan du skapar ett helt nytt DNS-inlägg bör du dubbelkolla så att det inte redan finns ett som du kan redigera istället.
T.ex. om du ska peka om din hemsida mot en annan server så ska det redan finnas en A-pekare för domännamnet samt en A/CNAME-pekare för www.domänen.se. Istället för att skapa två hela nya inlägg som pekar mot den nya servern bör du istället redigera de redan existerande inläggen.
För att ändra ett existerande inlägg behöver klicka på länken som heter Redigera
ute till höger om inlägget.
Eftersom de alternativ som du får upp nu ser exakt likadana ut som när du skapar ett helt nytt inlägg så har vi inte skrivit några separata instruktioner för hur du vidare redigerar inlägget. Vi ber dig istället att kolla nedanstående text för vidare instruktioner om vad alla fält betyder.
T.ex. om du redigerar ett inlägg som är typ A kan du hoppa ner till avsnittet om A-pekare.
Lägg till nytt inlägg
För att lägga till ett nytt DNS-inlägg behöver du först klicka på Lägg till inlägg
. När du är klar med ditt nya inlägg, klicka på Spara
-knappen ute till höger om inlägget du precis skapat.
A
Om du ska skapa ett DNS-inlägg som pekar mot en IP-adress behöver du fylla i följande:
- Namn: Domänen du ska peka, i det här fallet är det exempel.se men det kan vara en subdomän också t.ex. test.exempel.se.
- TTL: Du kan ange 7200 här om du inte vet att du vill ha något annat.
- Typ: A
- Data: IP-adressen du ska peka domänen mot.
AAAA
Om du ska skapa ett DNS-inlägg som pekar mot en IPv6-adress behöver du fylla i följande:
- Namn: Domänen du ska peka, i det här fallet är det exempel.se men det kan vara en subdomän också t.ex. test.exempel.se.
- TTL: Du kan ange 7200 här om du inte vet att du vill ha något annat.
- Typ: AAAA
- Data: IPv6-adressen du ska peka domänen mot.
CNAME
Med ett CNAME kan du peka ett domännamn mot ett annat. T.ex. om du har skapat en A-pekare för exempel.com som pekar mot 123.123.123.123 så kan du sedan skapa ett CNAME för exempel.exempel.se som pekar mot exempel.com. Detta innebär att exempel.exempel.se kommer peka mot samma IP-adress som exempel.com (123.123.123.123). Om du senare ändrar A-pekaren för exempel.com till 321.321.321.321 så kommer exempel.se automatiskt också börja peka mot den IP-adressen.
När du skapar ett CNAME behöver du ange följande uppgifter:
- Namn: Domänen du ska peka, i det här fallet är det exempel.exempel.se.
- TTL: Du kan ange 7200 där om du inte vet att du vill ha något annat.
- Typ: CNAME
- Data: Domännamnet du ska peka mot, i detta fall är det exempel.com.
TXT
Ett TXT-inlägg är ett väldigt generiskt inlägg. Det ger dig helt enkelt möjligheten att koppla valfri text till ett domännamn t.ex. exempel.se eller en subdomän test.exempel.se. Exempel på användningsområden är SPF-inlägg och DKIM-nycklar.
För att skapa ett TXT-inlägg behöver du ange följande information:
- Namn: Domänen vill skapa inlägget för, i detta fall är det exempel.se men det kan vara en subdomän också t.ex. test.exempel.se.
- TTL: Du kan ange 7200 där om du inte vet att du vill ha något annat.
- Typ: TXT
- Data: Vad du ska ange här beror helt på vad syftet med TXT-inlägget är. Ofta så har du fått instruktioner om vad som ska anges i det här fältet, t.ex. om du ska skapa ett TXT-inlägg för G-suite så ska du ha fått instruktioner från Google om vad du ska ange här. Om du inte vet vad du ska ange i det här fältet behöver du vända dig till den person/företag som vill att du ska skapa TXT-inlägget.
- Om du ska lägga till ett väldigt mycket information i ditt TXT-inlägg kan du behöva dela upp datan i flera fält. Klicka på
Lägg till fler TXT-strängar
till posten om du behöver.
MX
MX-inlägget bestämmer vart mail för ditt domännamn skickas. T.ex. för domännamnet exempel.se kan man ha ett MX-inlägg som pekar mot mail.exempel.se, mail.exempel.se är sedan en A-pekare som pekar mot 123.123.123.123. Mail för exempel.se kommer alltså skickas till servern med IP-adressen 123.123.123.123.
- Namn: Domänen vill skapa inlägget för, i detta fall är det exempel.se men det kan vara en subdomän också t.ex. test.exempel.se.
- TTL: Du kan ange 7200 där om du inte vet att du vill ha något annat.
- Typ: MX
- Prioritet: Eftersom man kan ha flera MX-poster för ett domännamn så kan man ställa in vilken prioritet de ska ha. Desto lägre siffra desto högre prioritet har inlägget. T.ex. om du har ett MX-inlägg med prioritet 0 och ett annat med 10 så kommer mail i första hand levereras till det som har prioritet 0 och om den servern inte svarar levereras mailen till servern i det andra MX-inlägget.
- Destination: Servern som mailen ska skickas till, t.ex. mail.exempel.se. Du får inte skriva in en IP-adress här.
CAA
CAA-inlägg bestämmer vilken eller vilka CA (certificate authorities) som får lov att utfärda certifikat för din domän. Om du vet med dig att du kan komma att använda olika certifikatsutfärdare kan du lägga till flera CAA-inlägg.
För att skapa ett CAA-inlägg behöver du ange följande information:
- Namn: Domänen vill skapa inlägget för, i detta fall är det exempel.se men det kan vara en subdomän också t.ex. test.exempel.se.
- TTL: Du kan ange 7200 där om du inte vet att du vill ha något annat.
- Typ: CAA.
- Issuer Critical Flag: Sätt denna till 1 (om du inte har något specifikt skäl att sätta den till 0).
- Tag:
- Issue: Denna tagg säger att utfärdaren får lov att utfärda certifikat för domänen, så länge det inte rör sig om wildcard-certifikat.
- Issuewild: Denna tagg säger att utfärdaren får lov att utfärda wildcardcertifikat för domänen.
- iodef (incident object description exchange format): Denna tagg definierar en e-postadress som utfärdaren ska använda sig av för att informera om otillåtna försök att utfärda certifikat.
- Värde: Här skriver du en domän som kan förstås av certifikatsutfärdaren. Om du använder vår AutoSSL-funktion bör du ange
comodoca.com
här. Använder du certifikat från Let’s Encrypt matar du inletsencrypt.org
. Använder du någon annan utfärdare, kontrollera med dem vad du ska ange i ditt CAA-inlägg.