1. Hem
 2. Flytta till Oderland
 3. Hur flyttar jag WordPress med Akeeba Backup?

Hur flyttar jag WordPress med Akeeba Backup?

I den här guiden kommer vi gå igenom hur du med Akeeba Backup kan flytta en hemsida som är byggd med WordPress från en annan leverantör till ett webbhotellkonto hos oss.

Duplicator är ett annat populärt plugin för att göra samma sak dock rekommenderar vi Akeeba Backup istället eftersom det brukar fungera bättre. Men om du föredrar Duplicator och det fungerar för dig så är det absolut inget fel med att använda det.

Skapa en backup

 1. Börja med att ladda ner Akeeba Backup från deras hemsida till din dator.
 2. Logga nu in på WordPress admindel på den hemsida som du ska flytta och gå till Tillägg -> Lägg till nytt.
 3. Klicka sedan på Ladda upp tillägg -> browse/bläddra och leta sedan upp den fil som du laddade ner i steg 1.
 4. När pluginet är installerat behöver du aktivera det.
 5. Klicka sedan på Akeeba Backup ute i menyn till vänster.
 6. Rulla ner på sidan tills du hittar avsnittet System Management. Klicka här på System Configuration.
 7. Här rullar du ner tills du hittar alternativet Allow backup archive downloads through the browser. Aktivera det valet med skjutreglaget till höger.
 8. Rulla sedan upp högst upp på sidan och klicka på Save & Close.
 9. Klicka nu på ikonen som heter Default Backup Profile.
 10. När Akeeba är färdig kan du klicka på Manage Backups.
 11. Ladda nu ner backupen genom att klicka på den gröna knappen som heter Download ute till höger.
 12. Akeeba kommer nu varna dig om att du inte borde ladda ner backuper på det här sättet. Det är okej att i det här fallet ignorera dessa varningar och genomföra nedladdningen ändå.

Packa upp med Kickstart

 1. Du behöver nu ladda ner senaste versionen av Akeeba Kickstart. Kickstart är det program som kommer extrahera din backupfil på webbhotellkontot hos oss.
 2. Logga nu in på cPanel på ditt webbhotellkonto hos oss.
 3. Om du inte redan har lagt till domännamnet som din hemsida använder på webbhotellkontot hos oss så behöver du göra det nu. Vi har en guide här som visar hur du gör det. Notera vilken dokumentrot du väljer när du skapar Tilläggsdomänen.
 4. Om domänen redan fanns tillagd på webbhotellkontot antingen som huvuddomän, Alias eller Tilläggsdomän så behöver du nu (om du inte redan vet det) ta reda på vilken dokumentrot som domänen använder. Huvuddomäner och Alias är alltid kopplade till public_html-mappen vilket är domänens dokumentrot. Tilläggsdomäner kan ha vilken dokumentrot som helst, du kan se exakt vilken dokumentrot ett domännamn använder inne på cPanel -> Tilläggsdomäner. Dessa instruktioner som går igenom hur du ändrar dokumentroten kommer leda dig till rätt ställe. När du vet vilken dokumentrot ditt domännamn använder kan du gå vidare till nästa steg.
 5. Nedanstående steg involverar en del jobb i cPanels Filhanterare. Om du inte vet hur Filhanteraren fungerar rekommenderar vi att du kikar här samtidigt som du går igenom de kommande punkterna.
  1. Börja med att öppna Filhanteraren i cPanel och navigera till domännamnets dokumentrot (det som du tog reda på i steg 4).
  2. Ladda där upp filen kickstart-core-X.zip som du tidigare laddade ner.
  3. Markera nu filen du precis laddade upp och klicka sedan på Extrahera för att packa upp den. Du behöver inte redigera sökvägen som de extraherade filerna ska sparas i.
  4. Ladda nu upp den backupfil som du laddade ner i steg 8 i det föregående avsnittet.
 6. Om du inte redan har pekat om ditt domännamn mot servern hos oss så skulle du kunna göra en temporär ompekning i hosts-filen i din dator. På så sätt kan du komma åt hemsidan som finns hos oss utan att faktiskt peka om domännamnet hos din DNS-leverantör. Det finns en guide här som beskriver hur du redigerar din hosts-fil. IP-adressen du ska peka domänen mot kan du hitta inne på Kundavdelningen.
 7. När du har gjort ompekningen behöver du i din webbläsare gå till adressen dindomän.se/kickstart.php. Då ska du komma till en sida som har rubriken Akeeba Kickstart Core X.
 8. I steg nummer 1 som heter Select a backup archive behöver du vid Archive file välja din backupfil, den borde börja med site-.
 9. Några andra inställningar ska inte behövas. Klicka nu på Start längst ner.

Installation med Angie

 1. Klicka på Run the Installer när extraheringen är färdig.
 2. Nu kommer ett program som heter Angie starta och den kommer guida dig igenom installationen av din hemsida. Angie kommer nu göra en check som ser till så att installationen kan genomföras utan problem. Om den hittar något kritiskt problem kommer det visas ett rött felmeddelande. Om du inte ser det röda felmeddelandet kan du gå vidare till nästa steg även om du får vissa varningar.
 3. Nästa steg heter Database Restoration. Om du inte redan har gjort det behöver du nu skapa en databas som du kan göra återställningen till. Vi har en guide här som visar hur du gör det.
 4. När du har skapat en tom databas behöver du i Angie ange följande uppgifter:
  • Database type: MySQLi
  • Database server and hostname: localhost
  • Username: Det användarnamn som du valde när du skapade databasanvändaren i cPanel.
  • Password: Det lösenord som du valde när du skapade databasanvändaren.
  • Database name: Det databasnamn som du valde när du skapade databasen.
 5. Övriga inställningar kan du lämna som de är, gå nu till nästa sida.
 6. Du ska nu vara på steget som heter Site Setup. Gå igenom den information som är angiven i varje fält, om något ser fel ut ändra det i så fall. Ändra inte någon inställning som du inte vet vad den gör, standardinställningarna borde fungera.
 7. Nästa steg heter Replace data. Om det är så du ska flytta hemsidan men behålla ditt nuvarande domännamn så kan du gå vidare till nästa steg. Om det är så att du ska flytta hemsidan till ett annat domännamn så behöver du på den här sidan ersätta det gamla domännamnet med det nya.
 8. På nästa steg behöver du bara följa instruktionerna som står på sidan vilket är stäng den nuvarande fliken och gå tillbaka till fliken med Kickstart där du kan klicka på knappen Clean up.
 9. Flytten av själva hemsidan är nu färdig och du kan fortsätta med t.ex. ompekning av ditt domännamn. Rekommenderar att du läser den här guiden om du är osäker på vad nästa steg är.

Hjälpte den här guiden dig?

Relaterade guider

Behöver du mer hjälp?
Kan du inte hitta lösningen på ditt problem? Då kan du kontakta oss via e-post, chatt och telefon!
Kontakta oss