1. Hem
  2. Flytta till Oderland
  3. Hur flyttar jag en hemsida till er med Softaculous?

Hur flyttar jag en hemsida till er med Softaculous?

Vi kommer använda WordPress som exempel i den här guiden men samma metod fungerar för alla programvaror som går att installera via Softaculous.

Vi har noterat att flytt via Softaculous inte fungerar från vissa leverantörer.

Softaculous har möjligheten att hämta en hemsida från en annan server med hjälp av FTP, i denna guiden kommer vi att gå igenom hur du gör detta.

Observera att om du bara vill få en hemsida som redan ligger på ditt webbhotellkonto hos oss att synas i Softaculous så har vi en annan guide som beskriver hur du importerar den.

För att använda Softaculous för att flytta en hemsida från en annan leverantör till oss kommer du behöva FTP-uppgifter för att ansluta med till det webbhotell där hemsidan ligger i nuläget. Om du inte har inloggningsuppgifter för FTP så behöver du kontakta den leverantör du ska flytta från för att få hjälp med att återfå dom.

Om du däremot flyttar hemsidan från ett annat webbhotellkonto hos oss så kommer du behöva skapa ett FTP konto på det webbhotellskonto du flyttar från.

När du är redo att börja så följer du dessa stegen:

  1. Logga in på cPanel.
  2. Leta upp och klicka på ikonen Softaculous Apps Installer.
  3. Sök efter den programvara som du vill importera, i det här fallet WordPress.
    Sök efter den programvara du vill lfytta med hjälp av sökfältet längst upp till vänster
  4. Efter du har klickat dig in på den programvara som du vill flytta så ska det finns en länk som heter Import längst ute till höger på menyraden.
    Tryck på den knapp som heter Import, du hittar den i ovankanten.
  5. Nu behöver du trycka på From Remote Server 
    Klicka på knappen From Remote Server, du hittar den i ovankanten
  6. Här fyller du i dom uppgifter som Softaculous behöver för att kunna hitta och hämta den befintliga hemsidan.
    1. Domain Name: Är den adress som den nuvarande hemsidan använder. Om du är osäker så kan du besöka den befintliga hemsidan och kopiera adressen som du ser där. Denna ska skrivas in utan http:// eller https:// i början och utan några filnamn i slutet. Så att den blir på samma form som exempel.se eller www.exempel.se.
    2. Server Host: Detta är den FTP-serveradress som du har fått från din nuvarande leverantör. Ofta kan du dock lämna det fältet tomt eftersom domännamnet och FTP-servern brukar vara samma. Om du är osäker lämna fältet tomt.
    3. Protocol: Här väljer du vilken metod som det befintliga webbhotellet använder för att kommunicera på. I det här fallet kommer vi använda FTP men du kan även använda SFTP om du vet hur det fungerar och din nuvarande leverantör stöder det. FTPS kommer inte fungera hos oss.
    4. Port: Detta behöver du i regel aldrig tänka på, det tal som Softaculous föreslår är nästan alltid rätt. Om du ska använda en annan port så ska du ha fått information om det från din nuvarande leverantör.
    5. FTP Username: Detta är användarnamnet för FTP-kontot som ska användas. Denna informationen får du från det befintliga webbhotellet.
    6. FTP Password: Är lösenordet till det FTP-konto som ska användas för att flytta hemsidan.
    7. FTP Path: Ifall domänens dokumentrot ligger i en underkatalog till FTP-kontots dokumentrot så behöver du ange sökvägen här så att Softaculous kan orientera sig på servern och hämta rätt filer. Du vet om domänens dokumentrot ligger i samma mapp som FTP kontot genom att logga in på FTP-kontot med ett FTP-program (t.ex. Filezilla) och se om domänens dokumentrot dyker upp som det första du ser. Om du behöver bläddra dig fram för komma till domänens dokumentrot så behöver du ange den sökvägen i FTP Path i Softaculous, t.ex. public_html/exempel.se. Om du inte vet vad du ska ange här så bör du kontakta supporten för det webbhotell du ska flytta hemsidan från.
    8. Installation Directory (Optional): Är ett avancerat alternativ för dom lägen där hemsidan ligger i en underkatalog till domänens dokumentrot. Exempelvis för sidan www.exempel.se/wordpress, i det fallet ska du ange wordpress i fältet.
  7. Nu behöver du välja dom inställningar som ska gälla för hemsidan när den är flyttad.
    1. Choose Protocol: Först behöver du välja om hemsidan ska använda SSL och om den ska vara med eller utan www. Om du har ett SSL-certifikat installerat på hemsidan borde du välja https, om du inte har det måste du välja http. Om hemsidan ska använda www eller inte är en smakfråga och är upp till dig.
    2. Choose Domain: Du behöver sedan välja vilket domännamn som hemsidan ska använda.
    3. In Directory: Om din hemsida ska ligga i en undermapp t.ex. dindomän.se/test ange då test i fältet In Directory. Om din hemsida ska vara tillgänglig direkt på domännamnet, t.ex. dindomän.se, så lämnar du detta fältet tomt.
  8. När allt är klart så trycker du på Import för att starta flytten.
Du kan se uppgifter som Softaculous jobbar med genom att klicka på knappen som ser ut som tre grova horisontella streck, i menylisten längst upp

Det kommer ta en stund, hur lång tid det tar beror på många faktorer, inte minst på hur stor hemsidan är, hur stark den nuvarande servern är och hur bra uppkopplingen är mellan den tidigare och den nya servern, men Softaculous kommer att jobba på i bakgrunden tills den är klar. Du kan kolla status på arbetet genom att trycka på Task List uppe i menyn till höger. 

Du kan se vilka programvaror som i nuläget hanteras av Softaculous genom att trycka på knappen som ser ut som en flyttlåda, i menylisten längst upp

När importen är klar kan du se din installation genom att klicka på All Installations uppe till höger.

Om du efter flytten får felmeddelande om att undersidor på siten inte finns (att du alltså får 404-fel när du går in på någon annan sida än startsidan på siten du flyttat) kan det bero på att rättigheterna inte är rätt på filen .htaccess. För att sätta korrekta rättigheter på filen (som ska vara 644), se instruktionerna om hur du använder vår filhanterare. Tänk på att du kan behöva aktivera visning av dolda filer för att hitta .htaccess-filen i sitens dokumentrot.

Hjälpte den här guiden dig?

Relaterade guider

Behöver du mer hjälp?
Kan du inte hitta lösningen på ditt problem? Då kan du kontakta oss via e-post, chatt och telefon!
Kontakta oss