1. Hem
 2. Domäner & DNS
 3. Hur pekar jag tillfälligt om min domän lokalt?

Hur pekar jag tillfälligt om min domän lokalt?

This post is also available in: English

En lokal ompekning av en domän med hjälp av en hosts-fil gör det väldigt enkelt att till exempel testa en ny hemsida som du har skapat på en annan server utan att påverka besökare till din nuvarande site.

Om hemsidan kör ett CMS såsom WordPress eller Magento underlättar det också då du inte behöver ändra vilken URL hemsidan ska finnas på. När du använder en testdomän behöver du ofta uppdatera alla länkar när sidan är klar och ska gå live på den riktiga domänen, vilket du alltså slipper med en lokal ompekning under arbetets gång.

Hur du gör i de vanligaste operativsystemen beskrivs här nedanför.

Tänk på att du behöver ordna ett SSL-certifikat om siten använder https, även vid lokal ompekning. Så länge domänen inte är ompekad på hela internet mot vår server kan du inte skapa ett vanligt SSL-certifikat, utan du behöver använda ett självsignerat.

Windows 7, 8 och 10

 1. Öppna Anteckningar/Notepad som administratör. I Windows 8 och 10 så kan du klicka på Windows-tangenten och sedan genom att bara börja skriva Anteckningar eller Notepad få fram det. I Windows 7 så kan du använda sökfältet i startmenyn för att hitta det. Högerklicka sedan på programmet och välj Kör som Administratör.
 2. Öppna hosts-filen i programmet genom att klicka Arkiv -> Öppna och i fältet för filnamn så anger du: C:\Windows\System32\drivers\etc\hosts
 3. Du kommer mötas av en hel del kommentarer som börjar med ett #-tecken. Lägg in IP-numret och domänen i fråga på en ny rad längst ner i filen. Om domänen ska gå mot ett webbhotell hos oss så kan du hitta IP-numret enligt vår guide här. Ett exempel på hur det kan se ut när du lagt till rader längst ner:
91.201.63.148    exempel.se
91.201.63.148    www.exempel.se

Observera att IP-numret i exemplet inte nödvändigtvis går till din server, du behöver kontrollera i vår guide vilket IP-nummer du ska ange.

 1. Glöm inte att spara filen! Om den nekar dig åtkomst, dubbelkolla att du öppnade Anteckningar som administratör och sedan hosts-filen genom programmet.

MacOS 10.6+ och Linux/Unix

 1. Börja med att öppna en terminal:
  1. I MacOS så går den till exempel att få fram genom att trycka cmd + mellanslag på tangentbordet och därefter skriva terminal. Du hittar även programmet Terminal i mappen Verktygsprogram i din Program-mapp om du hellre klickar dig fram till programmet.
  2. Om du använder Linux/Unix, starta din favoritterminal. Vilka du har tillgång till varierar mellan olika distributioner.
 2. Öppna hosts-filen med en textredigerare som root-användaren, till exempel med kommandot sudo nano /etc/hosts. Tänk på att din användare måste ha sudo-rättigheter för att detta ska fungera. På MacOS behöver din användare vara inställd som administratör för detta.
 3. Lägg in IP-numret och domänen på en ny rad längst ner så som exemplet i Windows-guiden ovan visar och spara sedan filen. I nano sparar du genom att stänga filen med tangentkombinationen ctrl + x och när du får frågan om att spara svarar du ja med Y-tangenten.

Glöm inte att rensa cachen i webbläsaren om du fortfarande ser hemsidan som ligger på den servern som domänen globalt är pekad mot.
Om du använder Windows kan du behöva rensa DNS-cachen. Du kan göra det genom att öppna kommandoprompten och skriva in ipconfig /flushdns.

Hjälpte den här guiden dig?

Relaterade guider

Behöver du mer hjälp?
Kan du inte hitta lösningen på ditt problem? Då kan du kontakta oss via e-post, chatt och telefon!
Kontakta oss