1. Hem
  2. Domäner & DNS
  3. Hur lägger jag till fler domäner på mitt webbhotellkonto?

Hur lägger jag till fler domäner på mitt webbhotellkonto?

För att aktivera en nyköpt eller nyinflyttad domän på ditt webbhotellkonto behöver domänen i fråga läggas in i din kontrollpanel (cPanel).

I cPanel finns det två olika metoder för att lägga till ett domännamn, vilka du kan läsa om nedan.

Om du ska lägga till ett domännamn som innehåller ÅÄÖ behöver du först konvertera det till IDN-formatet för att det ska fungera. Du kan läsa mer om det här.

Tilläggsdomäner

Tilläggsdomäner är det vanligaste alternativet för att lägga till nya domäner; optimalt när man ska lägga upp en helt ny webbsida eller en domän som ska användas enbart för e-post. Det är även rekommenderat till exempel när man ska lägga upp extra domäner som därefter enbart vidarebefordras mot sin huvuddomän.

Tillvägagångssättet är följande efter att man har loggat in på cPanel:

1. Klicka på Tilläggsdomäner (eng. Addon Domains).
  2. Under Skapa en tilläggsdomän (eng. Create an Addon Domain) fyller man i de begärda uppgifterna.

• Nytt domännamn: Skriv in ditt domännamn här utan http och www.
    • Underdomän: cPanel kommer automatiskt föreslå en underdomän som du kan använda. Tänk på att underdomänen måste vara unik så om cPanel föreslår en som redan finns behöver du ändra på den.
    • Dokumentrot: (eng. Document Root) handlar om vilken katalog du vill koppla domänen mot på kontot. Detta är katalogen som du sedan lägger webbsidans filer i. Vilken katalog väljer man fritt och det kan även ändras vid ett senare tillfälle. Det går även bra att välja en katalog som inte börjar med /public_html
  3. Klicka på Lägg till Domän (eng. Add Domain).

Alias

Den här metoden rekommenderas enbart om du har ett FreeDNS-konto, har du ett webbhotell bör du använda Tilläggsdomäner.

Domäner som läggs in som alias blir kopplade mot samma katalog som huvuddomänen (dvs. /public_html). Detta används således oftast för att snabbt lägga upp en alias-domän för sin huvuddomän.

Tillvägagångssättet är följande efter att man har loggat in på cPanel:

1. Klicka på Alias.
  2. Under Skapa nytt alias fyller man i domännamnet i fråga.
  3. Klicka på Lägg till Domän (eng. Add Domain).