1. Hem
  2. Databaser
  3. Hur skapar jag databaser i cPanel?

Hur skapar jag databaser i cPanel?

För att lägga till databaser, börja med att logga in på cPanel, om du inte vet hur du gör finns det en guide om hur du gör här. När du väl är inne kan du skapa en databas med tillhörande användare på två sätt: igenom en enklare guidad process via ikonen MySQL-databasguide eller manuellt via ikonen Databaser.

Den manuella metoden kan vara bra om du t.ex. redan har en databas som du vill skapa en till användare till men i de flesta fall vill man skapa en ny databas med en ny användare vilket den guidade metoden löser.

Databasanvändning externt

Om du ska använda databasen på en annan server än den du skapat den på kan du behöva tillåta extern åtkomst till databasen. Se denna guide för instruktioner om hur du gör detta.

Via MySQL-databasguide

1. Klicka på ikonen MySQL-databasguide i cPanel.
  2. Välj slutet av databasnamnet, början är alltid baserad på ditt cPanel-användarnamn (i det här fallet exempel_).
  3. Välj namn och lösenord för databasanvändaren.
  4. Lägg till användaren till databasen (Oftast vill du ge användaren ”Alla” behörigheter igenom att bocka i rutan högst upp.)
  5. Då är du klar och kan använda databasen med uppgifterna du nyss skrev in.

Manuellt

Inne i cPanel klickar du sedan på ikonen MySQL-databaser.

Skapa en databas

Det första du behöver göra här är att skapa en ny databas om du inte redan har gjort det, det gör du under rubriken Skapa ny databas. Skriv in ett namn på din databas och klicka sedan Skapa databas. Det fulla namnet på din databas kommer bli cpanelanvändarnamn_databasnamn.

Lägg till en användare

Nu behöver du en användare om du inte redan har det, har du en redan kan du hoppa över detta steg. Under rubriken Lägg till ny användare hittar du ett formulär för användarnamn och lösenord. Tänk på att lösenordsmätaren måste vara över 50 för att lösenordet ska accepteras. Fyll i alla fält och klicka sedan på ikonen Skapa Användare.

Koppla en användare till en databas

Sist behöver du koppla användaren till databasen du skapat, under Lägg till användare i databas så väljer du användaren och databasen som skall kopplas samman. Klicka på Lägg till när du har gjort dina val.

Nu får du upp ett formulär där du väljer de rättigheter som användaren skall få. Det vanligaste är att man ger användaren alla rättigheter, CMS-system så som Joomla och WordPress kommer kräva alla rättigheter för att fungera. Du kan läsa mer om MySQL-rättigheter här. Avsluta genom att klicka på Gör ändringar, nu är din databas och databasanvändare redo att användas.