Praktiska tips för att optimera din WordPress-hemsida

Letar du efter tips hur du bäst ska optimera din WordPress-hemsida? Här får du 9 handfasta tips för att snabba upp din webbplats.

Optimera din WordPress-hemsida
  1. Använd Cache
  2. Minifiera och optimera resurser
  3. Optimera bilder och filmer
  4. Optimera tabellerna i din databas
  5. Optimera hemsidans kod
  6. Korrekt http till https-dirigering
  7. Stäng av wp-cron
  8. Gå igenom wp-config.php
  9. Uppgradera din PHP-version

Optimera din WordPress-hemsida med våra tips

Webbprestanda är en indikator på hur snabbt och effektivt din webbplats laddar. Det är bland det viktigaste du kan ha koll på. Vem vill inte att ens hemsida laddar så fort som möjligt?

Just därför jobbar vi som webbhotell extra mycket med prestanda och erbjuder specifikt WordPress-support för den som behöver det. Men det finns även en del du kan göra själv för att din sida ska bli så bra den kan bli.

I den här artikeln får du ta del av 9 praktiska, handfasta tips som är bra att veta om att optimera din WordPress-hemsida. Vi är så konkreta som möjligt, men vissa åtgärder varierar beroende på flera parameterar såsom vilken programvara du använder.

Varför är en snabb hemsida och korta laddtider så viktiga?

I centrum står alltid upplevelsen för din användare, och en snabb hemsida är avgörande eftersom det direkt påverkar användarupplevelsen. När en hemsida laddar snabbt, blir besökaren nöjdare och stannar längre, vilket ökar chansen att de interagerar med ditt innehåll. Det kan vara att köpa en produkt eller fylla i ett formulär.

Långa laddtider, å andra sidan, leder ofta till frustration och att besökaren lämnar sidan. Det riskerar resultera i fler förlorade köp, minskat engagemang eller, i värsta fall, dåliga omdömen.

Dessutom spelar laddtider en stor roll i hur sökmotorer som Google rankar hemsidor. En snabbare sida har bättre chans till hög placering i sökresultaten, vilket ökar synligheten som i sin tur ger en större chans till fler besökare.

Hur mäter jag prestandan på min sida?

Innan du börjar: Det är viktigt att använda ett verktyg som gör en modern analys av hemsidan. Två verktyg som gör bra analyser och som även ger dig rekommendationer är Google Page Speed Insights och GT Metrix.

Rapporterna de ger bygger i grunden på samma teknik och är väldigt lika varandra. GT Metrix ger dig lite fler val i hur mätningen ska utföras, bland annat från vilket land.

Tänk på… att det geografiska avståndet mellan testservern och din hemsidas server spelar roll när du mäter din prestanda. Välj gärna en testserver som är geografiskt nära din huvudsakliga målgrupp om du kan.

9 tips för att förbättra prestandan

Att optimera din WordPress-hemsida är ett brett område med många olika åtgärder som man kan använda sig av. Vissa ger stora förbättringar, medan andra har en mindre effekt, men tillsammans kan de göra stor skillnad. Det är viktigt att alltid ha prestanda i åtanke och att arbeta på ett sätt som gör prestanda till en del av det löpande arbetet.

1. Använd cache

Varje gång en besökare kommer in på din hemsida sker en massa saker som du kanske inte tänker på. Alla filer laddas in, innehållet serveras och inställningar hämtas från databasen. Samma sak varje gång.

Cache är dataspråk för tillfällig lagring. Alltså en teknik som används för att lagra kopior av data som oftast används eller efterfrågas på ett sätt som är snabbare att nå än på det ursprungliga sättet.

Vi ger ett exempel: När du besöker en hemsida kan vissa delar av sidan, som bilder eller skript, sparas i din webbläsares cache. Nästa gång du besöker samma sida hämtas dessa delar direkt från cachen istället för från internet, vilket gör att sidan laddar snabbare.

När du uppdaterar innehållet på en sida behöver du rensa de här tillfälliga filerna för att den senaste informationen ska synas. Annars kommer den gamla informationen visas för besökaren.

Det finns olika nivåer av cache: Dels på servernivå, dels i webbläsaren.

På servernivå hanteras beräkningar och hämtningar från databas och kod. Resultatet sparas till tillfälliga filer på servern, eller i serverns minne.

I webbläsaren sparas resurser som du laddar in för besökaren, som bilder, typsnitt, stilmallar (CSS) och JavaScript. Din hemsida berättar för webbläsaren hur länge du vill att den ska spara innan den hämtar om filen på nytt.

Använder du WordPress med LiteSpeed? Såhär ställer du in cache rent praktiskt.

Så vad bör du göra med cache?

För att få en snabbare hemsida kan du:

  • Se till att statiska resurser cachas i webbläsaren så länge som möjligt
  • Se till att dynamiska sidor är cachade för att minska antalet gånger fullständiga hämtningar behöver ske
  • Använd en object cache för att snabba upp anrop till databasen. Ett bra plugin som många använder är LiteSpeed Cache.

2. Minifiera och optimera resurser

Du bör alltid sträva efter att minimera mängden resurser du laddar in totalt sett. Ju färre, desto snabbare. Det här bör du ha i bakhuvudet när du installerar tillägg, justerar utseende eller skapar innehåll.

En vanlig prestandatjuv är typsnitt, exempelvis från Google Fonts. Varje extra typsnitt och variant du laddar in påverkar laddtiden. Välj därför gärna få typsnitt (helst inte fler än två) och endast de stilar du verkligen behöver.

Minifiera CSS och JavaScript

När du skriver kod har du en massa tomrum: Det är mellanslag, blanka rader, kommentarer. Utan detta hade koden varit svår att arbeta med och utveckla. Men för en webbläsare är det helt onödigt. Genom minifiering kan du automatiskt göra CSS- och JavaScript-filer mindre och därmed snabbare att ladda.

Minska mängden oanvänd CSS och JavaScript

All kod används inte överallt, och ibland laddas olika scripts som uppnår samma effekt. Genom att bara ladda in den kod som faktiskt används gör vi hemsidan mindre i storlek, och därmed snabbare. Ett sätt att optimera är att se över vilka script som är överflödiga så du inte laddar in ett skript på en sida när det inte behövs.

Ladda in bilder och JavaScript uppskjutet

När du laddar in resurser kommer hemsidan att vänta tills allt är inladdat. Oftast behövs däremot inte alla bilder eller JavaScript för att besökaren ska kunna använda hemsidan.

Genom att ladda in bilder och JavaScript uppskjutet säger du till webbläsaren att prioritera det viktiga, för att sedan ladda in resten medan besökaren använder hemsidan. Det leder till förbättrade laddtider.

För bilder kan du dessutom ladda in en lågupplöst platshållare under tiden de större bilderna laddas in.

Använder du WordPress med LiteSpeed? Såhär optimerar du dina resurser bäst med LiteSpeed.

Minska mängden externa anrop

Externa resurser är oftast spårningspixlar eller skript som ligger på en annan server än din egen. Att skicka en fråga efter en resurs på en annan server och få den tillbaka tar tid. Hur lång tid beror mycket på hur snabb den andra servern än, och hur långt bort den är rent geografiskt.

En bra regel är att minska mängden externa anrop som du gör till de allra mest nödvändiga. Överväg alltså om det där externa verktygen verkligen behövs. Data som behöver hämtas externt kommer alltid att ta mest tid.


3. Optimera bilder och filmer

Media på en hemsida är oftast det som tar absolut längst tid att ladda. Bild och framförallt film är oftast stora filer i relation till allt annat på din hemsida. Samtidigt är media viktigt för att skapa en bra upplevelse.

Det kanske låter konstigt, men du kan optimera många bilder väldigt mycket utan att det påverkar bildkvaliteten nämnvärt. Förenklat innebär det att du rensar bildfilen på ”onödig” data. Kvaliteten blir något lägre, men ofta inte märkbart för ögat. Vanligtvis kan det minska filstorleken med mer än 50%.

Många publiceringssystem eller tillägg till system optimerar automatiskt bilder du laddar upp så att du slipper tänka på det. Det är det överlägset smidigaste sättet att arbeta med bildoptimering.

Använder du WordPress med LiteSpeed? Såhär optimerar du bilder och filmer bäst rent praktiskt.

Använder du filmer på din hemsida, särskilt som bakgrund, behöver du tänka extra mycket på storleken. Film blir snabbt stort och tar då en lång stund att ladda. Det här behöver du göra själv på datorn innan du laddar upp filmen.

Du bör sträva efter en så liten filstorlek som bara är möjligt. Redan över cirka 1-2MB märker du rejäla prestandaförsämringar. Det här kräver att filmen är komprimerad, kort och inte alldeles för stor i dimensioner. Du får alltså skippa full-HD.


4. Optimera tabellerna i din databas

De allra flesta publiceringssystem, däribland WordPress, använder en databas för att lagra innehåll och inställningar. Precis som mycket annat behöver den underhåll.

Över tid blir en databas fragmenterad. En stor databas som är fragmenterad gör hela hemsidan långsammare. Genom att optimera dina tabeller genom PhpMyAdmin sorteras datan och gör databasen, och därmed din hemsida, snabbare.

Att optimera tabeller är någonting du med fördel kan göra regelbundet.

Använder du WordPress med LiteSpeed? Såhär optimerar du tabellerna i din databas rent praktiskt.


5. Optimera hemsidans kod

Det riktigt avgörande för hur snabbt en hemsida går är hur bra koden är. Kod kan vara mer eller mindre effektivt skriven och därmed köras mer eller mindre snabbt. Allt från hur databasfrågor ställs till hur logiken i koden är strukturerad påverkar hur snabbt hemsidan går. För varje nytt besök på sidan behöver servern köra mer logik.

För att sammanfatta det mindre tekniskt: Ju fler funktioner du lägger på, desto långsammare blir din sida.

Använder du WordPress så kan det här innefatta att minska antalet tillägg och undvika att lägga in stora tillägg som gör mer än vad du behöver.


6. Korrekt http till https-dirigering

Omdirigera trafiken till https via .htaccess-filen istället för att använda ett tillägg för detta eller om du låter PHP sköta det. Här har du ett exempel.


7. Stäng av wp-cron.php

WordPress cron triggas varje gång en användare besöker hemsidan. Har man många besökare under en och samma gång kommer detta påverka prestandan för hemsidan negativt. WordPress cron bör stängas av och köras via server cron istället.

Hur ofta ska man köra cron

Vi rekommenderar att köra cronjobbet 1 gång/minut om det är en dynamisk hemsida, så som en webbshop, annars rekommenderar vi 1 gång var 5:e minut. Här finns ett till exempel.


8. Gå igenom wp-config.php

Att kontrollera wp-config.php är viktigt när du vill förbättra prestandan för en WordPress-hemsida. Denna fil innehåller konfigurationer & konstanter som påverkar hur effektivt och säkert din hemsida fungerar. Genom att justera ”DB_CACHE” eller öka ”WP_MEMORY_LIMIT”, kan du förbättra sidans laddningstider samt bestämma hur mycket minne PHP/WordPress får använda.

Genom att begränsa antalet postrevisioner och justera autosparningsintervallet kan du minska databasens storlek, vilket snabbar upp databasfrågor.

Säkerhet

Via wp-config.php kan du implementera skyddsåtgärder som att sätta unika autentiseringsnycklar, inaktivera filredigering direkt från WordPress-gränssnittet och begränsa åtkomst till känsliga funktioner, vilket skyddar hemsidan mot potentiella attacker och därmed också förbättrar prestandan genom att minska risken för skadliga intrång.

Använder du WordPress med LiteSpeed? Såhär optimerar du dina resurser bäst med LiteSpeed.


9. Uppgradera din PHP-version

Att uppdatera PHP-versionen är ett enkelt och effektivt sätt att förbättra din prestanda och optimera din WordPress-hemsida. Det bidrar till snabbare laddningstider, bättre resursanvändning, ökad säkerhet och förbättrad kompatibilitet.

Snabbare prestanda

Nyare PHP-versioner (senaste versionen, PHP 8.4, kom i slutet av 2024) är avsevärt snabbare än äldre versioner. En uppdaterad PHP-version kan hantera fler förfrågningar per sekund, vilket leder till snabbare laddningstider och bättre användarupplevelse. WordPress-sidor som körs på PHP 8.0 eller senare kan vara upp till 3–4 gånger snabbare än de som kör PHP 5.x.

Bättre resursanvändning

Förbättringar i nyare versioner innebär att servern använder mindre minne och CPU för att köra samma typ kod. Detta innebär att en server kan hantera fler besökare utan att påverka prestandan negativt, vilket är särskilt viktigt för sidor med hög trafik.

Gick det bra att optimera din WordPress-hemsida?

Vi hoppas att du fick nytta av våra tips. Det är inte alltid det lättaste, men trägen vinner. Om du inte själv vill sköta din WordPress erbjuder vi och många med oss dedikerad WordPress-support. Du kan också beställa bara en optimering, där vi bl.a. går igenom de tips vi nämnt och flera andra paramterar för att effektivisera din webbplats.