1. Hem
  2. WordPress & hemsidor
  3. Hur stänger jag av wp-cron på min WordPressinstallation?

Hur stänger jag av wp-cron på min WordPressinstallation?

This article is also available in enEnglish

Denna guide är för avancerade användare.

Wp-cron används som ett substitut till ”äkta” cron på WordPress-installationer. Syftet med wp-cron är att utföra automatiserade funktioner, såsom schemalagd publicering, kika efter tillgängliga uppdateringar och annat. Det problem som kan uppstå när man förlitar sig på wp-cron och har väldigt många besökare på sin site är att filen ansvarig för funktionen, wp-cron.php, anropas vid varje sidladdning. Om man har en stor och relativt komplex site kan detta påverka laddhastigheten på sidan väldigt negativt.

I den här guiden ska vi därför gå igenom hur man kan bättra på prestandan på sin site genom att avaktivera wp-cron och istället använda servern riktiga cronfunktion (som körs på av användaren bestämda tidpunkter oberoende av om det är få eller många besökare på siten).

Redigera wp-config.php

Steg ett är att stänga av wp-cron, vilket görs genom att man lägger till en rad i inställningsfilen för WordPress: wp-config.php.

Redigera således filen wp-config.php som hör till din WordPressinstallation. Som standard ligger den i dokumentroten för siten. Du kan använda Filhanteraren inne på cPanel för att redigera filen om du vill, annars går det bra via SSH eller om du hämtar ner den via ett FTP-program (och sedan laddar upp den igen efter du redigerat den).

Leta sedan upp raden

/* That’s all, stop editing! Happy blogging. */

Ovanför den raden lägger du in följande:

define('DISABLE_WP_CRON', true);

Denna rad säger till WordPress att inte köra wp-cron vid sidladdningar.

Skapa ett cronjobb

cpanel-cron

Just nu kommer inga automatiska funktioner fungera på WordPress, så ett cronjobb behöver sättas upp snarast. Vi har skrivit följande generella guide om hur du skapar cronjobb på ett webbhotellkonto hos oss.

Vi rekommenderar att du lägger in så cronjobbet körs någongång mellan var femte och var 15 minut och det kommando som ska köras är:

wget -O /dev/null -o /dev/null "https://exempel.se/wp-cron.php?doing_wp_cron" > /dev/null 2>&1

Byt ut https://exempel.se till det som passar din sites domän. (Korrigera även till om http eller https används. Vi rekommenderar alltid att man kör https på sin hemsida i allmänhet och på WordPress i synnerhet.)

När du sparat ditt cronjobb kommer automatiseringarna på din site framöver skötas av serverns cron istället för av WordPress vilket bör minska belastningen på din tjänst samt göra så siten laddar snabbare.

Hjälpte den här guiden dig?

Relaterade guider

Behöver du mer hjälp?
Kan du inte hitta lösningen på ditt problem? Då kan du kontakta oss via e-post, chatt och telefon!
Kontakta oss