Varning för phishing-mejl som utger sig komma från Oderland

Flera utskick går just nu som utger sig komma från Oderland, men som är falska.

Varning för phishing-mejl

Tyvärr råkar vi då och då ut för de som vill försöka lura våra kunder och andra genom att skicka falska mejl som låtsas att komma från oss. Så kallat nätfiske, som vi tidigare tipsat om hur man kan undvika.

Vi har idag (2024-07-02) och igår (2024-07-01) blivit uppmärksammade på att de fått flera nya sådana mejl. Dessa är inte skickade från oss på Oderland. Har du fått något av dem kan du kasta dem i papperskorgen – svara inte, tryck inte eller agera inte överhuvudtaget på dem.

Här nedanför hittar du konkreta exempel som förekommit.

Vi tycker såklart det är tråkigt att det finns de som ägnar sin tid på att försöka lura våra kunder, och andra, på det här viset. Tyvärr är det väldigt vanligt förekommande, i många olika former. Att vara uppmärksam och kritiskt granska utskick är det bästa sättet. I vår supportavdelning kan du lära dig mer om nätfiske.

Om du någonsin är tveksam är du alltid välkommen att kontakta oss, via mejl, telefon eller chatt för att bekräfta om utskicket du fått är äkta.

Du känner igen att det är fejk på flera sätt. Dels är inlägget på delvis dålig svenska. Utskicket saknar också information som vi alltid har med i våra utskick. I våra riktiga utskick har t.ex. vi ditt namn samt även information om vilka tjänster utskicket berör.

Till sist ber vi dig, av säkerhetsskäl, aldrig klicka på en länk för att uppdatera dina uppgifter hos oss.

Exempel på nya phishing-mejl

Här är några tydliga exempel på rubriker och fel att leta efter i mejlen, för att försöka underlätta för dig att identifiera deras försök. Hittar du ett sådant mejl kan du alltså kan ta bort det. Notera dock att detta bara är några få exempel, då tillvägagångssätten ständigt förändras:

  • Mejl med rubrik ”Förnya domänen manuellt
  • Mejl med rubrik ”FEL! Automatisk förnyelse av domänen har misslyckats”. Utskicket berättar att automatisk förnyelse av din domän har tyvärr misslyckats och att
    anledningen kan vara att det angivna kreditkortet inte längre är giltigt.
  • Mejl med rubrik ”Du riskerar att förlora ditt domännamn” (se exempel nedan). Det beskrivs att ditt domännamn har stängts av trots påminnelser från oss och att det krävs att du förnyar nu.
  • Mejl med rubrik ”Renew the domain manually” (se exempel nedan). Beskriver likt ”FEL!”-mejlet ovan att automatiskt förnyelse av din domän har misslyckats, att du måste logga in i c-panel för att åtgärda det och att du endast har sju dagar på dig.
  • Avsändare ”odarlend”
  • Avsändare ”odarland”
exempel på nya phishing-mejl, 2024-07-02
example of phishing, 2024-07-04