- Vad är phishing?
- Checklista för att undvika att bli drabbad
- Agera mot bluffakturor
- Säkerhetkopiera din data
Föreställ dig följande: Tidig julimorgon. Semestern runt hörnet. Du öppnar mejlen som vanligt lagom till morgonkaffet för att ögna igenom nyinkomna mejl. Ett fångar ditt öga, det kommer från ditt antivirusprogram: ”Ditt abonnemang har löpt ut!” Det du vanligtvis betalar på autogiro har inte gått igenom och du är plötsligt helt oskyddad. Nu brinner det i knutarna – det är bråttom! Du måste uppdatera dina betalningsuppgifter nu!
Känner du igen känslan?
Vad är phishing?
Då har du vid något tillfälle troligtvis blivit utsatt för ett phishing-försök. Nätfiske eller phishing är helt enkelt ett försök att lura till sig uppgifter. Det sker oftast via mejl, men det finns även smishing (sms) och vishing (voice phishing). Gemensamt är att försöken är maskerade som lockrop för att fånga din uppmärksamhet och få dig att klicka vidare.
Känn igen phishing när du ser det
Bedrägeriförsöken tar kan ta många former. Det kan se ut ungefär som det gjorde i exemplet ovan. Det kan också se ut såhär, eller som det gjorde när vi och våra kunder råkade ut för det så sent som i våras. Även om det emellanåt kan tyckas uppenbart så är det inte alltid lätt att skilja ett bluffmejl från ett riktigt mejl. Därför behöver du vara vaksam.
Här är några bra saker att ha i bakhuvudet för att vara förberedd när varningsklockorna klämtar.
Gå igenom ”checklistan” steg för steg
Att utgå från något som liknar en checklista kan vara bra för att inte ta betet. Bocka av några av de viktigaste stegen i att identifiera ett bedrägeriförsök och hur du ska tänka när det sker, såsom dessa:
- Hur bråttom det än verkar vara: ta det lugnt. Studera avsändaren noggrant, läs igenom mejlet och klicka ingenstans. Det är en del av bluffen att få dig att agera impulsivt.
- E-postadressen som står som avsändare på ett bluffmejl innehåller ofta en helt annan domän än företagets vanliga.
- Det som vid första anblick ser rätt och riktigt ut kan vid närmare granskning innehålla en mindre avvikelse; en bokstav som skiljer sig, eller ett stort I (i) i stället för ett litet l (L). Det är återkommande – var noggrann!
Om du trots allt skulle råka komma åt en länk kan du minska risken och få en säkerhetskontroll vid varje klick med Click Protection.
Mot bluffakturor – lista godkända leverantörer
Inte sällan utger sig bedragarna för att vara en leverantör till ett företag och försöker på så sätt bluffa till sig uppgifter. Det kan vara utmanande: Ibland sitter anställda på olika mängder information och det en person har i huvudet är inte säkert att samtliga har koll på. Ett exempel kan vara då någon ställer upp för en kollega och hoppar in för att hjälpa till i ett område de är ovana inom.
Ett bra sätt att förbereda och säkerställa att alla sitter med samma information är att ta fram en lista på godkända leverantörer, med godkända kontaktpersoner och exakta e-postadresser. Sedan kan alla luta sig mot den när något sker, ifall någon fortfarande är osäker. Missa inte därefter att hålla listan uppdaterad. Svensk Handel ger ett gäng konkreta tips på temat som kan vara värda att ögna igenom.
Säkerhetskopiera alltid din data
Om du trots dina åtgärder skulle utsättas för ett bedrägeri så kan det vara bra att ha allting på en annan, säker plats. Det kan vara för att vissa virusvarianter raderar all din data, eller att du själv vill radera allt om du misstänker att någon har tillgång till information de inte ska ha.
Med en säkerhetskopia kan du vidta de åtgärder som krävs utan oro för att förlora information för alltid. Det är också ett naturligt steg i att vara förberedd inför eventuella angrepp när du minst anar det.
Om du har webbhotell eller Managed Server hos oss så ingår vår tjänst för säkerhetskopiering, CloudBackup. Det innebär att din data som du har hos oss säkerhetskopieras automatiskt dagligen.
Att undvika nätfiske kan vara lurigt. Många faktorer spelar in för att skydda sig på bästa sätt och det finns flera saker utöver våra tre tips att tänka på. Är tonen väldigt brådskande? Låter det för bra för att vara sant? (Spoiler: Det är det troligtvis.)
Om du få fler matnyttiga tips och vill veta mer om hur du bör agera om du råkat klickat på en länk borde du spana in vår omfattande guide om just nätfiske i vårt guidebibliotek.