Vad är immutable storage och immutable backups?

Letar du efter fler sätt att säkra din data från hackare? Med säker lagring minskar risken för kostsamma cyberattacker.

Immutable storage, eller ”oföränderlig lagring” som förekommer på svenska, är ett system för säker lagring av data.

Att bli hackad och förlora sin data kan innebära en minst lika stor förlust och risk för företag som att bli bestulen på pengar. Det leder till ett större behov av säkra system som klarar av att stå emot cyberattacker. Att använda sig av backuper som inte går att radera eller ändra är ett effektivt sätt att öka sin säkerhet.

Det är där immutable storage och immutable backups kliver in i bilden.

Cyberattacker som vill stjäla din data

Vi lever i datans guldålder. Den har format våra moderna liv och har förvandlats till en av våra viktigaste resurser och handelsvaror. Men med dess höjda status följer även ett ökat antal cyberangrepp. Kritiska kunduppgifter och känsliga detaljer riskerar hamna i fel händer.

En vanlig form av cyberattack är ransomware, även kallat utpressningsprogram eller gisslanvirus. Som namnet antyder är det ett angrepp där viruset tar kontroll över din data och kräver en lösensumma för att återge kontrollen.

Exempel på ransomware.
Exempel på ransomware.

Du kanske känner igen termen ”trojan”? Ett virus som maskerar sig att vara vanlig, harmlös mjukvara för att du ska bli mindre vaksam och som på så sätt tar sig in i dina system. Det kan spridas via bland annat phishing, som är ett av de vanligaste typerna av angrepp. Som tur är finns det flera bra sätt för att aktivt undvika nätfisket som dimper ned i din mejl-inkorg.

Immutable storage – data som inte går att ändra

Immutable storage, eller ”oföränderlig lagring” som förekommer på svenska, är ett system för säker lagring av data. Tekniken som används kallas WORM, Write Once Read Many, och innebär att data lagras i ett system där den inte kan skrivas om eller raderas. Eventuella omskrivningar av datan, som vanligtvis skulle klassas som en ändring av originalet, hanteras därför som ny data. Det betyder att om du blir angripen kan inte hackarna varken förändra eller förstöra din senaste uppdatering av datan.

– Vi känner att det är viktigare än någonsin att skydda vår data ordentligt. Immutable storage hjälper oss att säkerställa att våra backuper förblir tillgängliga. Det är en av flera åtgärder vi har vidtagit för att säkerställa kontinuerlig tillgång till kritisk data i allas vårt föränderliga cyberlandskap, säger Martin Stenröse, driftchef på Oderland.

Så vad är immutable backup?

En immutable backup är en ”oföränderlig säkerhetskopia” av din data: precis som att datan i systemet inte går att förändra gör inte heller backuperna det. Det är ett sätt för att vara hundra på att de säkerhetskopior som finns är rena och kan användas när behovet uppstår.

För att sätta termerna i samband med varandra och göra det (något) enklare att förstå terminologin kan det uttryckas som det att använda oföränderlig lagring för din säkerhetskopiering.

– Man kan säga att båda termerna syftar till samma sak: Att lagrad och säkerhetskopierad data inte går att fippla med, konstaterar Martin.

Tänk dig att du tar ett kort. Fotot du tagit – den data du sparat – är din backup. Sedan skriver du ut fotot, laminerar det och sätter in det i ett album. Det lägger du sedan in i ett kassaskåp. Processen kan upprepas beroende på hur många säkra kopior du vill ha. På liknande sätt fungerar immutable storage.

För dig som har ditt webbhotellskonto hos oss är alla dina backuper oföränderliga eller immutable utan att du behöver göra något – och dessutom hanterar vi dem åt dig.

Fördelar med immutable storage

Det finns flera positiva aspekter med att fundera kring att börja använda sig av dessa system för sin organisation, startup eller företag. Här är ett urval av faktorer som kan vara extra viktiga för dig:

  • Snabb återhämtning: Du slipper spendera tid och energi med att kämpa för att återhämta datan som blivit angripen. Du har ju färdiga (och rena) backuper som ligger och väntar! Det är ”bara” att gå till den data du sparat och återställa den som den var från det tillfälle du senast genomförde en säkerhetskopiering.
  • Lägre risk för nedtid: När dina system angrips kommer de sannolikt inte gå att använda. Nedtid för dig innebär att kunderna inte kan använda dina tjänster, vilket riskerar resultera i både sänkt förtroende för ditt varumärke och minskade intäkter. Säkra upptiden med säkra backuper.
  • Undvik snöpliga misstag: Alla begår vi misstag. Med en backup du kan lita på eliminerar du möjligheten för någon att råka ta bort eller göra andra oönskade förändringar på viktig data.
  • Mindre oro för attacker: I vissa fall angrips dina backuper först, för att du senare inte ska kunna återställa data och bli tvungen att exempelvis betala hackarna för att få tillbaka det som är ditt. Det behöver du inte oroa dig för med en oföränderlig backup.

Du som är kund hos oss och använder CloudBackup idag kan lägga till att aktivera oföränderlig lagring för dina backuper. Vi tar hand om dina backuper åt dig, precis som vi gör med all annan hantering av din hosting.