1. Hem
  2. SSL/TLS
  3. Vad är SSL/TLS?

Vad är SSL/TLS?

SSL/TLS är en teknik som används för att kryptera trafik mellan webbservern och användarens webbläsare. Det används då känslig data skickas mellan din sida och användaren, till exempel är det vanligt att kryptera anslutningen vid utcheckning i en webbutik då användaren skickar personlig data. Med en krypterad anslutning kan ingen utomstående spionera på datan som skickas. Det har dock blivit allt mer populärt att kryptera all trafik som skickas mellan besökarens dator och webbservern, inte bara det som är extra känsligt.

Man kan enkelt se om en webbsida använder SSL/TLS genom att titta i adressfältet, står det https:// istället för bara http:// så är anslutningen krypterad.

SSL (Secure Sockets Layer) och TLS (Transport Layer Security) är egentligen två olika saker, från början kallades det SSL och det fanns tre versioner av det. När version fyra skulle lanseras valde man att byta namn på det till TLS 1.0 (vi är nu uppe i TLS 1.3). De flesta säger dock SSL när man egentligen menar TLS.

Gratis SSL-certifikat från Let’s Encrypt ingår i alla våra webbhotellskonton. Sedan februari 2020 har vi även aktiverat funktionen AutoSSL på alla webbhotellkonton som automatiskt sköter utfärdande och installation av certifikat.