1. Hem
  2. Hemsidor
  3. Hur installerar jag WordPress med Softaculous?

Hur installerar jag WordPress med Softaculous?

Installation av WordPress (och många andra plattformar) är mycket enkelt att utföra med hjälp av verktyget Softaculous som du hittar inne på cPanel.

1. Börja med att logga in på cPanel genom att följa denna guide.
  2. Leta därefter upp ikonen Softaculous Apps Installer.
  3. Inne på Softaculous letar du upp WordPress. Den bör ligga som en stor ikon mitt på skärmen, bland de vanligast installerade plattformarna.
  4. När du pekar på ikonen för WordPress kommer du se knapparna nedan, klicka på Install.
  5. På följande sida får du göra några inställningar för din nya WordPressinstallation.
  6. Alternativet Choose Protocol kan du lämna på http:// om du inte vet att du redan har installerat ett SSL-certifikat på domänen. Om du har det kan du ändra till https://. Vill du ha ett certifikat för domänen kan du ordna ett gratis via Let’s Encrypt.
  7. Börja med att välja den domän du vill installera WordPress på vid alternativet Choose Domain.
  8. Vid alternativet In Directory kan du sedan välja i vilken mapp på den domänen du vill installera WordPress. T.ex. om du vill installera WordPress på dindomän.se/wp så skriver du wp i fältet In Directory. Om du ska installera WordPress direkt på dindomän.se bör du lämna fältet tomt.
  9. Databasnamnet behöver du oftast inte ändra och inte tabellprefixet heller.
  10. Ange sedan ett namn och en beskrivning för din hemsida.
  11. Välj ett användarnamn på administratören för sidan. Det föreslagna admin är oftast ett dåligt val, då detta förenklar för eventuella hackare.
  12. Välj ett bra och starkt lösenord för administratörsanvändaren och ange sedan e-postadressen till denna användare.
  13. Välj sedan språk på din WordPressinstallation. Standard är engelska, men även svenska och många andra språk erbjuds direkt vid installationen. Det går givetvis bra att installera fler språk senare genom WordPress.
  14. Om allt gått bra såhär långt är det bara att klicka på Install-knappen och låta Softaculous installera WordPress åt dig.
  15. På den nästföljande sidan (när installationen är klar) kommer du att se länken till din nya installation samt en direktlänk till administratörsinloggningen (där du loggar in med uppgifterna du valt ovan).

Om du behöver ytterligare hjälp med WordPress efter den är installerad finns det gott om resurser på internet om detta, där den främsta källan till kunskap är WordPress Codex. Även en del matnyttig information på svenska finns här.