Spamfiltret växlar upp utan att svettas

Spamfiltret hos Oderland

Nya kunder har sedan juli 2017 automatiskt fått sin e-post skannad av vårt spamfilter för inkommande e-post. För befintliga kunder har vi löpande flyttat över domäner som använder våra namnservrar till den nya lösningen och är sedan ett tag tillbaka klara med detta arbete. Att skanna igenom inkommande meddelande på servrar dedikerade för detta innebär att lasten på våra webbhotellservrar minskar då dessa slipper kolla e-post och kan fokusera på att göra det vi gör bäst, ladda våra kunders sidor så snabbt som möjligt.

Idag såg vi en väldig spik i antalet meddelanden som kom in (som ni ser i grafen ovan), dock var nästan all ökning i inkommande meddelanden skräppost, vilka avvisades direkt för att slippa fylla upp din inkorg. Trots att meddelandena kom från hela världen med flera olika IP-adresser kunde vi avvisa baserat på innehållet i meddelandena som mottagits. Att vi har den möjligheten beror på avancerad teknik från kommersiella aktörer för att upptäcka spamutbrott tidigt. Vi är glada att vi har möjlighet att erbjuda skyddet gratis för kunder med webbhotell hos oss och hoppas att det kommer väl till användning i situationer som denna.

Vissa av våra kunder har valt att vitlista alla meddelanden från sin egen domän, problemet med detta är att många utpressningsbrev, exempelvis de som uppmärksammades i media samt dagens meddelanden, skickar sina meddelanden med samma avsändaradress som mottagare. Meddelanden som skickas mellan domäner på samma webbhotellkonto skickas lokalt på servern och går inte igenom spamskyddet, detta innebär att det inte finns något behov att vitlista domänen om all e-post skickas från kontot hos oss. För att ytterligare skydda sig kan man konfigurera sitt SPF-inlägg enligt rubriken nedan.

Vad kan man göra för att förebygga att obehöriga skickar e-post med sin domän?

Det går tyvärr inte att till 100% förebygga det, men det finns åtminstone sätt som man kan försöka begränsa det på. Det viktigaste är något som kallas för SPF. Om du har din domän och e-posthantering hos oss så har vi en guide för hur du aktiverar detta här. Missa inte att kryssa i rutan ”Neka allt som bryter mot SPF”.

Har ni externa namnservrar eller inte fått in spamskyddet för er domän?

Inga problem, alla med webbhotellkonton hos oss kan enkelt få in spamskyddet för sina domäner genom att ändra MX-pekarna. För mer information, kolla vår supportartikel.

Om ni har en Managed Server eller annan tjänst som inte har spamskyddet inkluderat eller vill tvätta meddelanden till en extern e-postserver går samma skydd att köpa till, kontakta oss för mer information.