1. Hem
  2. E-post
  3. Vad kan jag göra åt spam som skickas med mitt domännamn?

Vad kan jag göra åt spam som skickas med mitt domännamn?

Det händer ibland att det skickas ut spam som ser ut som om de kommer från mailadresser på din domän, fast än de egentligen inte gör det. Oftast skickas dessa mail inte från adressen som du ser som avsändare utan de skickas med helt andra servrar än den din domän är knuten till men med förfalskad information om avsändaren. Detta är en vanlig teknik bland spammare och ett effektivt sätt att komma förbi många spamskydd då man ofta släpper igenom mail från sin egen domän.

Det finns som tur är åtgärder att ta för att förhindra detta, en sådan är att aktivera SPF (Sender Policy Framwork) för din domän. Med ett SPF-inlägg så kontrollerar den mottagande servern att mailet kommer ifrån en godkänd server, de godkända servrarna definieras i SPF-inlägget. Det är dock inte en ultimat lösning eftersom den mottagande servern kan välja att ignorera SPF-inlägget.

Följande gäller endast för domäner som använder våra namnservrar, om du använder andra namnservrar måste du göra ändringen hos din DNS-leverantör.

För att aktivera/redigera SPF behöver du göra följande.

1. Logga in på cPanel.
  2. Klicka på ikonen Autentisering i kategorin Epost.
  3. Under rubriken SPF finns det en knapp som heter Aktivera, klicka på den.
  4. Nu behöver du där det står Inkludera SPF lägga till adressen _vsp.oderland.com för att alla våra mailservrar ska inkluderas i din SPF. Klicka på Lägg till ute till höger, då ska det öppnas en ny ruta där du behöver skriva in _vsp.oderland.com. Klicka på Ok när du är klar.
  5. När du är klar borde det se ut så här.
  6. Lite längre ner på sidan finns valet Neka allt som bryter mot SPF, kryssa för rutan på detta val.
  7. Till sist behöver du klicka på Uppdatera för att spara ändringarna.

Om du använder några andra servrar än våra för att hantera din mail så måste du lägga in den utgående serverns IP vid Ytterligare IP-adresser som ska inkluderas (IPv4 eller IPv6) för att det skall gå att skicka mail med den. Om du inte gör det kan många av de mail du skickar börja klassas som spam då mottagare kommer att tro att dom kommer från en bedragare.

Om du har markerat Neka allt som bryter mot SPF och problemet kvarstår så finns det tyvärr ingenting du kan göra.