Varning för nytt phishing-mail som utger sig som Oderland

Ett utskick går just nu runt som utger sig från att vara från Oderland, men som är falskt.

Tyvärr råkar vi då och då ut för de som vill försöka lura våra kunder och andra genom att skicka ett fejk-mail som låtsas att komma från oss. Så kallad nätfiske.

Vi har idag (10 oktober 2020) blivit uppmärksammade av några kunder att de fått ett nytt typ av sådant här mail. Utskicket är på danska och berättar att ditt konto är spärrat.

Detta är fejk och felaktigt. Har du fått det här kan du kasta det i papperskorgen. Agera inte på det.

Vi tycker såklart det är tråkigt att det finns de som ägnar sin tid på att försöka lura våra kunder, och andra, på det här viset. Tyvärr är det vanligt på internet och vi kan inte skydda mot allt. Att vara uppmärksam och kritiskt granska utskick är det bästa sättet. I vår supportavdelning kan du lära dig mer om nätfiske.

Om du någonsin är tveksam är du alltid välkommen att kontakta oss, via mail, telefon eller chatt för att bekräfta om utskicket du fått är äkta.

Nätfiske som utger sig för att vara Oderland, oktober 2020
Det fejkade utskicket som ser ut den här gången.

Du känner igen att det är fejk på flera sätt. Dels för att det är på danska, ett språk vi inte använder idag. Dels för att det inte följer vår grafiska profil och har fel logotyp. Vi gör inte heller utskicken på det här viset. Ditt konto spärras inte helt plötsligt.

Hur hade det gått till om det var riktigt?

Först och främst hade din webbplats inte gått at nå, och du mötts av vår informationssida för spärrade konton.

En notis om spärrat konto hade först och främst haft vårt mailutseende. Det hade föregåtts av flertalet påminnelser om en obetald faktura. Till slut hade vi skickat en notis som uppmärksammat dig på att kontot blivit spärrat.