Det kan finnas många olika anledningar till varför en hemsida laddar långsamt. Vanligtvis beror det på att den innehåller väldigt mycket kod som måste köras färdigt på servern innan sidan kan skickas till besökaren. Den tiden brukar visas som “Time to first byte” (TTFB) eller “wait” i olika automatiserade tester.
Att sidan tar lång tid att ladda kan också bero på att det finns väldigt många objekt, ordrar eller produkter som ska behandlas innan de kan visas på sidan. Andra anledningar kan vara att sidan använder många plugins eller att det finns väldigt stora bilder som tar lång tid att föra över till besökaren.
Det finns många verktyg som kan hjälpa till med att hitta orsaker till varför en hemsida laddar långsamt. Ett par som vi rekommenderar är:
- Googles PageSpeed Insights: utför mätningar och ger tips och råd som alla sidor bör följa (om möjligt).
- Pingdom Website Speed Test: ger lite mer avancerad information men mäter även hur lång tid varje enskild fil tog att hämta samt graderar olika steg i processen.
- GTmetrix: pekar ut på varje punkt hur din sida står i relation till andra testade sidor.
Alla tre ger förslag på ändringar som man kan genomföra för att spara laddtid – ibland upp till flera sekunder. Vissa av de föreslagna lösningarna kan dock vara omöjliga att tillgodose, speciellt när det gäller filer som hämtas från andra platser på nätet som du inte har kontroll över. Andra råd kan till och med, i sällsynta fall, leda till att en hemsida tar längre tid att ladda – dessa får man i så fall bortse ifrån.
Vi erbjuder också ett verktyg via cPanel för våra webbhotellkonton, X-Ray. Vi har skrivit en separat guide om hur du använder det här. Verktyget analyserar alla förfrågningar som din hemsida gör mot servern och rangordnar dem efter hur belastande de är.
Du kan också kolla på resursanvändningen på ditt webbhotellkonto. Om någon av resurserna slår i taket och din hemsida inte kan optimeras mer så bör du överväga att uppgradera ditt konto.
Hur gör jag så min hemsida laddar snabbare?
Ett par enkla saker du kan göra för att snabba på de flesta hemsidor är att:
- Uppgradera till en modernare PHP-version: I senare versioner av PHP har det gjorts stora prestandaförbättringar. Denna guide visar hur du ändrar PHP-versionen som ditt webbhotellkonto använder. Vi rekommenderar att du använder den senaste versionen av PHP som din hemsida fungerar med, skulle det det visa sig när du testar att din hemsida inte fungerar med en viss version så kan du utan problem byta tillbaka till den version du använde tidigare.
- Aktivera ett cacheplugin: Denna åtgärd gör så att servern kan återanvända tidigare arbete och det kan därför minska svarstiden avsevärt. Servern behöver alltså inte jobba lika hårt för att presentera sidan för varje ny besökare. Om du använder WordPress så rekommenderar vi LiteSpeed Cache men det finns även andra plugins som fungerar bra.
- Komprimera hemsidan: Konfigurera .htaccess för att komprimera filer innan de skickas. Detta hjälper för hemsidor med mycket information som ska föras över samt för besökare med dålig uppkoppling. Dubbekolla först så att din hemsida inte redan komprimeras då dubbel komprimering bara tar extra tid och inte ger någon nyttig effekt, du kan göra det med t.ex. giftofspeed.com. Om den inte redan komprimeras så kan du aktivera komprimering genom att lägga till nedanstående kodstycke i din hemsidas .htaccess-fil. Du kan redigera .htacess-filen via t.ex. Filhanteraren, tänk på att du i så fall först måste aktivera visning av dolda filer för att kunna se .htaccess-filen.
<IfModule mod_deflate.c>
AddOutputFilterByType DEFLATE text/text text/html text/plain text/xml text/css application/x-javascript application/javascript
</IfModule> - Optimera bilder: Bildformat, storlek och kvalitet har stor inverkan på hur mycket data som behöver skickas. .PNG är ett bra format för de flesta bilder. Om du använder WordPress så finns det flera plugins som enkelt kan justera bildkvalitén på samtliga bilder åt dig för att spara bandbredd, ett bra exempel är Smush Image Compression and Optimization.
- Använd https: Vi har stöd för HTTP/2 och HTTP/3 på våra servrar och det är aktivt automatiskt ifall din hemsida använder HTTPS. Detta gör att hemsidor som består av många filer som ska överföras laddar snabbare då dessa kan skickas parallellt! Vi ordnar automatiskt SSL-certifikat på alla domäner som läggs till på webbhotellkonton hos oss via AutoSSL. Du kan även sätta upp certifikat med hjälp av Let’s Encrypt om du vill. Styr sedan in dina besökare på HTTPS-versionen av hemsidan för att på så vis snabba upp sidladdningen.
- Uppgradera ditt CMS: Se till så att ditt CMS (WordPress, Joomla, Drupal etc) är uppgraderat till senaste versionen. Se även till så att installerade plugins, komponenter, moduler teman osv. också är uppgraderade till senaste versionen. Om du hade problem med att använda en modernare PHP-version enligt tidigare tips i den här guiden så kan det hända att du först måste uppgradera ditt CMS innan du kan uppgradera PHP.
- Städa: Om du kör ett CMS (WordPress, Joomla, Drupal etc) så har du säkert installerat en hel del plugins och teman. Dessa kan tynga ner hemsidan så försök att avinstallera så många som det går och behåll enbart de som hemsidan verkligen behöver.
- Sätt upp Cronjobb: Konfigurera ett cronjobb som besöker siten med jämna mellanrum för att hålla cachen “varm” samt se till så att sitens eventuella interna cronhantering inte hinner bygga upp för många uppgifter. Ett cronjob som besöker siten med några timmars mellanrum räcker. Om du kör WordPress kan du skapa ett cronjobb som körs istället för den ofta resurskrävande wp-cron. Vi har skrivit om detta här.
- Optimera databasen: Logga in på cPanel och klicka på ikonen
phpMyAdmin
under avsnittetDatabaser
. Klicka sedan på databasen som det gäller i vänsterspalten. Du kan nu kryssa för de tabeller som ska påverkas och sedan väljaOptimize table
längst ner.
Jag har gjort allt detta redan, varför är era servrar så långsamma?
Det finns givetvis fler saker man kan göra och tipsen ovan är bara några enkla exempel man kan ta till som brukar fungera bra i de flesta fall. Andra knep finns men är för det mesta för avancerade för denna artikel. Det är i det här läget som du behöver studera resultaten från mätverktygen lite noggrannare då det oftast visar vilket steg i sidladdningen som tar mest tid.
Om sidan fortfarande känns långsam efter att du provat alla ovanstående tips och det är Time to first byte som är hög så är det sannolikt något i koden som fastnar eller ovanligt stora mängder data på sidan som tar lång tid för webbservern att arbeta med. Om du använder WordPress så är ett tips att installera tillägget Query Monitor och att studera resultatet som du får från den för att hitta vad det är som tar så mycket tid.
Givetvis kan du kontakta oss på supporten om du fortfarande har problem. Ange då vilken hemsida det gäller och beskriv hur vi kan återskapa problemet så får vi se om vi kan hitta orsaken.