1. Hem
  2. Webbhotellkonton
  3. Hur skapar jag cronjobb?

Hur skapar jag cronjobb?

I cPanel finns Cron-hantering under kategorin Avancerat.

cpanel-cron

Välj tidpunkt då du vill att cron-jobbet skall köras och fyll i ditt kommando och klicka sedan på knappen Lägg till nytt cron-jobb.

Kommandot bör ha detta format:

/sökväg/till/programmet /home/dittanvändarnamn/sökväg_till_scriptet > /dev/null 2>&1

Om du t.ex. ska köra ett PHP-script kan det ser ut så här:

/usr/local/bin/php /home/dittanvändarnamn/script.php > /dev/null 2>&1

Du kan välja att det ska skickas ett mail till dig varje gång cron-jobbet körs, detta kan vara bra om du printar ut info om till exempel huruvida jobbet utfördes korrekt eller inte. Det kan även bara bra i felsökningssyfte, om cron-jobbet inte fungerar som du ska kan du få ut värdefulla felmeddelanden på det viset. Du kommer dock behöva ta bort ”> /dev/null 2>&1” för att det ska fungera så att det istället ser ut så här:

/usr/local/bin/php -q /home/dittanvändarnamn/sökväg_till_scriptet.php

Sedan kan du i fältet E-post ange den e-postadress som du vill att mailen ska skickas till.

OBS! Om du ska köra wget med ett cron-jobb och inte vill att det ska genereras någon output behöver du skicka båda -o och -O till /dev/null, t.ex:

wget -O /dev/null -o /dev/null https://www.mindomän.se