1. Hem
  2. cPanel/WHM
  3. Hur ser jag min resursanvändning via cPanel?

Hur ser jag min resursanvändning via cPanel?

I våra webbhotellkonton ingår ett visst förutbestämt diskutrymme samt en viss mängd månatlig trafik. Därtill har de olika kontona olika tilldelade systemresurser baserat på vilken typ av konto man valt (Standardkonto eller Premiumkonto).

Normalt sett behöver man inte oroa sig för att passera dessa gränser då de är såpass högt satta att man sällan stöter på problem, men det kan ändå vara en bra idé att hålla koll på sin resursförbrukning. Som tur är så är detta enkelt att göra via cPanel. Behöver du hjälp med att logga in till cPanel, se denna guide.

Statistik i realtid

Den första och mest överskådliga informationen hittar du på cPanels startsida ute till höger under rubriken Statistics. Där kan du bland annat se hur mycket CPU (processorkraft), minne, lagringsutrymme som används och hur mycket av den månatliga bandbredden som använts hittills den innestående månaden. Är någon av dessa staplar röda tyder det på att man använder mycket resurser och/eller utrymme och man bör antingen se över sitt konto, och om allt är i sin ordning med den höga belastningen uppgradera till ett ”större” konto.

Här finns även information om hur många så kallade postprocesser som körs på kontot just nu. Postprocesser är ett mått på hur många processer som ligger igång för kontot, och är lite löst kopplat till antalet besökare på hemsidorna på kontot. Varje gång en besökare klickar på t.ex. en länk startas en process på servern, t.ex. för PHP. En sådan PHP-process utgör i detta fall en postprocess. Desto fler postprocesser ditt konto kan hantera, desto fler besökare klarar kontot av att presentera sitt innehåll till samtidigt.

Tänk dock på att en postprocess dör så fort hemsidan har laddat klart, att du kan ha t.ex. max 50 postprocesser betyder alltså inte att du kan ha max 50 besökare på din hemsida samtidigt. Det betyder att max 50 besökare kan ladda din hemsida exakt samtidigt.

Statistik historiskt

Du kan även se information om ditt kontos resursanvändning längre bak i tiden inne på cPanel. Klicka på ikonen Resursanvändning i Statistik och loggar-kategorin för att göra det.

cpanel-resursanvandning

Om ditt konto har haft några problem det senaste dygnet så kommer du se ett eller flera felmeddelanden på den här sidan som beskriver problemet. För att få mer information behöver du klicka på länken som heter Information.

Du kommer nu se ett antal grafer som visar kontots resursanvändning under det senaste dygnet. Du kan t.ex. se hur mycket CPU, minne och IO (läsningar från och skrivningar till disk) som ditt konto har använt det senaste dygnet. Om du håller musen över graferna så kan du se mer detaljerad information.

Du kan även precis ovanför graferna ändra tidsramen så att du istället kan se användningen för t.ex. de fyra senaste timmarna.

Kontot som visas i dessa grafer har rätt hög belastning och om man kollar på faults-grafen så verkar det som att kontot slår i taket med jämna mellanrum. Ett fault är alltså när t.ex. CPU eller minnesanvändningen slår i taket.

Dock om man undersöker graferna i den tidigare bilden så ser det inte ut som att kontot har slagit i taket. Men resursanvändningen på ett konto kan slå i taket utan att det syns i graferna, ofta så går det så snabbt när kontot gör det att det inte hinner loggas och därmed syns det inte i graferna. Dock så kommer det dyka upp i faults-grafen.

Det här kontot skulle alltså behöva uppgradera till ett paket med mer resurser för att säkerställa stabil drift av hemsidan.

Snapshots

Om du går tillbaka till samma sida som där du klickade på Information så fanns där en annan länk som heter Snapshots. Snapshots-funktionen gör precis som den låter, den tar en snapshot (ögonblicksbild). Mer specifikt så tar den en snapshot över vad som händer på ditt konto när ett fault uppstår. Det som ingår i en snapshot är vilka processer som är igång på ditt konto, eventuella MySQL-förfrågningar (databasförfrågningar) och HTTP-förfrågningar (webbtrafik mot kontot).

Först behöver du välja vilken dag du vill se snapshots från.

Sedan behöver du välja en tidpunkt.

När du har gjort det ska du kunna se vad som hände på ditt konto vid just den tidpunkten.

Bandbreddsanvändning

Du kan även i cPanel se statistik över hur mycket bandbredd som ditt konto har använt. För att göra det gå tillbaka till cPanels startsida genom att klicka på Oderland-loggan uppe i det vänstra hörnet. Klicka sedan på ikonen Bandbreddsanvändning i kategorin Statistik och Loggar.

cpanel-bandbreddsanvandning

Högst upp på sidan kan du se hur mycket bandbredd hela ditt webbhotellkonto har använt den här månaden. Just det här kontot har använt 4% av den tillgängliga bandbredden.

Precis nedanför kan du se mer exakt vad det är som har använt bandbredden uppdelat på senaste dygnet, veckan eller året.

På just det här kontot har i princip all bandbredd använts av HTTP (webbtrafik), det går dock att se lite IMAP (mail) användning i den första grafen.

Under dessa grafer går det att se mer exakt hur mycket bandbredd varje tjänst har använt per månad samt vilken hemsida som har använt det.

Hjälpte den här guiden dig?

Relaterade guider

Behöver du mer hjälp?
Kan du inte hitta lösningen på ditt problem? Då kan du kontakta oss via e-post, chatt och telefon!
Kontakta oss