1. Hem
  2. Webbhotellkonton
  3. Hur ändrar jag PHP-version?

Hur ändrar jag PHP-version?

This article is also available in enEnglish

Du kan själv välja vilken PHP-version du vill använda på ditt webbhotellkonto hos oss, denna inställning kan du göra i din cPanel. Tänk på att kolla att din version av till exempel Joomla eller WordPress är kompatibel med den version av PHP du väljer. Information om detta finns på respektive utvecklares hemsida.

Det är inga problem att ändra tillbaka till föregående PHP-version om det visar sig att din hemsida slutar fungera efter bytet.

För information om hur du aktiverar/avaktiverar PHP-moduler se den här guiden istället.

Global ändring

Logga in på cPanel och leta upp kategorin Programvara. I detta avsnitt hittar du en ikon som heter Select PHP Version, klicka på den.

Du kan nu se, överst på sidan, vilken PHP-version du använder för tillfället (Current PHP version) och i rullgardinslistan under den ser du vilka som finns tillgängliga. Välj den PHP-version du önskar använda och klicka på Sätt som aktiv. Du använder nu den valda versionen, det kan hända att du behöver ladda om sidan för att se din nyligen valda version som aktiv.

Lokal ändring

Du kan även sätta en specifik PHP-version för enbart en mapp på ditt konto. På så sätt kan du köra en separat PHP-version för en site även om resten av webbhotellkontot använder en annan version.

För att göra det behöver du redigera den .htaccess-fil som finns i mappen där du vill ändra PHP-versionen. Om inte .htaccess-filen finns behöver du skapa den. Du kan göra det via t.ex. Filhanteraren i cPanel (tänk på att aktivera visning av dolda filer om du använder Filhanteraren).

Du behöver sedan lägga in nedanstående kod högst upp i .htaccess-filen.

<IfModule lsapi_module>
       <FilesMatch "\.php$">
               SetHandler application/x-lsphp56
       </FilesMatch>
</IfModule>

Ersätt 56 med den PHP-version som du vill använda, t.ex. 55, 54 osv.