1. Hem
  2. cPanel/WHM
  3. Jag har fått varning om lagringsutrymme, vad gör jag?

Jag har fått varning om lagringsutrymme, vad gör jag?

I våra webbhotellkonton ingår olika mängd lagringsutrymme. Detta utrymme fördelar man själv som man vill mellan e-post, hemsidor, databaser och andra filer. Skulle utrymmet på själva webbhotellkontot eller på ett e-postkonto vara på väg att ta slut skickas ett mail ut till kontoägaren.

Vilken mailadress dessa varningar går ut till bestäms av vilken adress som står som kontaktadress inne på cPanel. Om du märker att du borde fått notiser om att utrymmet börjar ta slut, kontrollera inställningarna för notiser inne på cPanel så mail om lagringsutrymme inte är avstängda.

Webbhotellkonto

Om utrymmet på ett webbhotellkonto är på väg att ta slut skickas ett mail med innehåll liknande detta exempel till kontoägaren:

Diskkvotavarning för cPanelanvändaren “exempel”.

Användaren ”exempel” (exempel.se) har uppnått gränsen för hur mycket som får lagras på kontot.

Kontot använder just nu 100% (30GB/30 GB) av det tillgängliga diskutrymmet.

På kontot finns för närvarande 16,892 filer.

För att lösa det här problemet behöver du antingen rensa ut lite filer från kontot för att frigöra utrymme, du kan läsa mer om hur man gör det här. Alternativt kan du uppgradera ditt konto till ett paket där det ingår mer diskutrymme.

I mailet framgår hurpass fullt kontot är, och varningarna skickas ut när 80%, 90% och 98% av utrymmet är fullt. Det är alltså bra att agera redan när det första mailet går ut, eftersom en mängd olika problem kan uppstå om ett webbhotellkonto blir helt fullt. Detta kan röra sig om att e-postkonton slutar fungera, hemsidor börjar bete sig märkligt etc.

Ta reda på vad som tar upp utrymme

Om du får varningar om att webbhotellkontot börjar bli fullt kan det vara bra att undersöka vad på kontot som tar upp utrymme. Vi har skrivit följande guide om hur man gör detta. Det kan röra sig om loggfiler som vuxit sig orimligt stora eller backuper man satt upp själv (våra automatiska backuper som tas via Acronis tar inte upp något utrymme på webbhotellkontot).

Uppgradera kontot om inget går att rensa

Om det inte går att hitta saker att rensa på webbhotellkontot enligt ovan kan du alltid uppgradera kontot. Om du i nuläget har ett Standardkonto ger det dig totalt 20 GB utrymme. Om du väljer att uppgradera till Premium får du istället 30 GB utrymme, samt mer systemresurser (som kan göra att dina sidor etc laddar snabbare). Om du är nöjd med kontots nuvarande prestanda kan du istället uppgradera till Large-varianten (alltså från Standard till Standard Large). Du får då ytterligare 100 GB utrymme (totalt 120 GB). Du kan läsa mer om vad som skiljer våra olika webbhotellkontopaket från varandra här. Det går att lägga på Large-uppgraderingen flera gånger på ett webbhotellkonto, till exempel 2x, 3x osv.

E-postkonto

Om ett enskilt e-postkonto börjar få slut på utrymme skickas ett mail på följande format ut till webbhotellkontoägaren:

Diskanvändningsvarning för e-postkontot ”hejsan@exempel.se”.

E-postkontot ”hejsan@exempel.se” är nästan fullt.

E-postkontot använder för tillfället 81,65% (204,13 MB/250 MB) av dess tillgängliga diskutrymme.

Ta bort några e-postmeddelanden från e-postkontot så snart som möjligt för att förebygga förlust av inkommande e-postmeddelanden. Du kan också utöka utrymmet för e-postkontot.

Varningar börjar skickas ut när utrymmesanvändningen på e-postkontot passerar 80%, 90% och 98% (precis som för webbhotellkonton), och om ett e-postkonto blir helt fullt kommer det inte längre kunna ta emot e-post. Det kan också uppstå problem med att spara skickade meddelanden samt att ansluta till kontot. Det är alltså bra att ta tag i problemet så fort notiserna om det börjar trilla in.

Ta bort gamla mail

En lösning man kan ta till om ett e-postkonto börjar bli fullt är att rensa bort gamla mail. Man kan göra detta manuellt via ett e-postprogram eller via webbmailen, eller så kan man använda det verktyg som finns inne på cPanel. Vi har skrivit om detta verktyg i följande guide. Verktyget tar bara hänsyn till hurpass gamla mailen är, så var försiktig när du använder det.

Utöka kvota för e-postkontot

En annan lösning är att helt enkelt tilldela e-postkontot mer lagringsutrymme genom att höja kvotan för kontot.

Hjälpte den här guiden dig?

Relaterade guider

Behöver du mer hjälp?
Kan du inte hitta lösningen på ditt problem? Då kan du kontakta oss via e-post, chatt och telefon!
Kontakta oss