1. Hem
  2. FTP & filer
  3. Hur ser jag vad som använder mest diskutrymme på mitt webbhotellkonto?

Hur ser jag vad som använder mest diskutrymme på mitt webbhotellkonto?

Innan du kan gå igenom nedanstående steg för att ta reda på vad det är som tar upp mest diskutrymme på ditt webbhotellkonto så behöver du logga in på cPanel.

Vad använder mest utrymme

För att nå detta verktyg klicka på ikonen Diskanvändning.

cpanel-diskanvandning

Nu kommer verktyget gå igenom hela ditt konto för att se hur mycket plats allting använder.

Om du har många filer kan den här processen ta tid, ibland uppemot ett dygn.

När verktyget har laddat klart kommer det högst upp på sidan finnas en lista med alla mappar i hemmappen för ditt webbhotellkonto samt hur mycket utrymme alla filerna i dom mapparna använder. Det är en första ledtråd till vad det är som använder mest diskutrymme. T.ex. om du ser att mappen mail tar upp mest utrymme så är det dina mailkonton som använder majoriteten av ditt diskutrymme. Om det däremot är public_html-mappen är det troligtvis någon av dina hemsidor som använder mest utrymme.

Om du bläddrar ner en bit på sidan kommer du hitta en lista till som visar samma mappar plus alla filer som finns i din hemmapp. Det fina med den här listan är att du kan gå djupare i filstrukturen och se mer exakt vad det är som använder mest utrymme.

När du har hittat en mapp som du vill undersöka närmare kan du klicka på den lilla pilen till vänster om mappnamnet så kommer mappen expandera och du kan nu se hur mycket utrymme alla mappar inuti (i det här fallet) mail-mappen använder.

Efter lite letande kanske du har hittat en mapp där du vill ta en närmare titt på innehållet, då kan du klicka på dess namn för att öppna Filhanteraren och där kan du hantera filerna i den mappen, t.ex. ta bort dom om du vill det.

Rensa ut mail

Om det visar sig att mail tar upp mest utrymme på ditt webbhotellkonto så finns det ett praktiskt verktyg du kan använda för att rensa ut gamla mail. För att nå detta verktyg klickar du på ikonen Diskanvändning för e-post på cPanels startsida.

cpanel-diskanvandning

Detta verktyg kommer visa dig vilka mappar i dina mailkonton som tar upp mest plats. Det låter dig även enkelt rensa ut mail från dessa mappar.

Du kommer först se ditt standardkonto. Alla webbhotellkonton har ett standardkonto för mail, dock innehåller det för det mesta inga mail. Om du har skapat egna mailkonton så kan du högst upp i den drop-down-meny som heter Account/Konto välja vilket mailkonto du vill hantera.

Om du är osäker på vad det är för mail som finns i ett visst mailkonto så kan du se det via webbmailen. På cPanelsstartsida klicka på E-postkonton -> Mer (till höger om e-postkontot det gäller) -> Åtkomst till webbaserad e-post.

I bilden nedanför kan du se t.ex. att Skickat-mappen (Sent) innehåller över 70MB mail. Klickar du på Manage/Hantera till höger om den mappen så får du fram en möjlighet att snabbt rensa bort mail efter t.ex. hur gamla mailen är eller hur stora dom är.

Email Disk Usage utseende

När du valt vilken typ av mail som skall rensas bort klicka då på Delete Permanently/Radera permanent, dom mailen i den aktuella mappen kommer då att raderas och du får därigenom mer utrymme.

Tänk på att det här är en väldigt generell rensning. Om du vill ha mer kontroll över vad som tas bort rekommenderar vi att du manuellt går igenom dina mail och tar bort det du inte vill ha via t.ex. webbmailen.

Om du råkade ta bort något som inte skulle tas bort kan du återställa mailen igen via Oderland Backup.

Hjälpte den här guiden dig?

Relaterade guider

Need Support?
Can’t find the answer you’re looking for? Don’t worry we’re here to help!
Contact Support