1. Hem
  2. FTP & filer
  3. Har ni en tjänst för fillagring?

Har ni en tjänst för fillagring?

Vi har ingen färdig tjänst eller lösning för lagring av filer men våra tjänster kan lätt anpassas till att hantera fillagring då det är en central del av vad en webbhotelltjänst gör: Den lagrar och leverera filer. Här är förslag på tre relativt vanliga sätt att lösa fillagring på.

Observera att du till stor del själv sköter support och säkerhet runt din lösning på lagringen av filer precis som om du installerar en webbsida på våra tjänster.

En enkel lösning med FTP

1. Skapa en underdomän till en domän du redan har lagt upp på din tjänst, exempelvis filer.exempel.se .
  2. Lösenordsskydda dokumentroten för underdomänen så att någon som surfar in på den behöver ange ett lösenord för att nå innehållet.
  3. Skapa FTP-konton som bara har tillgång till dokumentroten för underdomänen.
  4. Ladda upp filer du vill dela antingen genom cPanels filhanterare om du har dessa behörigheter eller via ett FTP-konto som du skapade tidigare.

Support: Omfattande. Du använder här nästan uteslutande vår kontrollpanel för att sätta upp och komma åt filerna vilket gör att problem till stor del faller inom vår support.

En robust och skalbar lösning med Nextcloud

Nextcloud är en gratis och robust open-source-plattform för fillagring och som kan byggas ut med olika plugins för ökad funktion.

1. Skapa en underdomän till en domän du redan har upplagd på din tjänst hos oss, exempelvis filer.exempel.se.
  2. I vårt verktyg för enkel installation i cPanel som heter Softaculous kan du på ett liknande sätt som du installerar WordPress i stället välja Nextcloud och installera denna applikation på din underdomän från punkten ovan.
  3. Du kan sedan komma åt din plattform för fillagring via webbläsare på filer.exempel.se eller installera en app genom att söka i din app-butik efter ”nextcloud” och logga in i den för att ge din enhet tillgång till dina filer.

Support: Begränsad. Precis som WordPress är Nextcloud en applikation du installerar själv, vilka vi inte ger direkt support på. Vi har dock erfarenhet av applikationen och du installerar den genom vårt installationsprogram, så vi kan troligen ge dig ett svar som leder dig vidare i rätt riktning även om vi inte direkt kan ge support på den aktuella frågan.

WordPress med integrerad fillagring genom plugin

WordPress storhet bygger till stor del på dess möjlighet att byggas ut med plugins.

Det finns en stor mängd plugins för att just hantera filer i WordPress och du får själv undersöka vad som passar bäst för dina behov. Ett exempel på ett populärt plugin heter WordPress Download Manager och det har en stor mängd funktioner. Observera att den här typen av plugin oftast tar ut en avgift för att ge dig tillgång till alla funktioner. Men integreringen med WordPress kan göra det enklare och mer logiskt inom vissa organisationer.

Support: Nej. Vi har inte support på WordPress och än mindre på de tusentals olika plugins man kan installera. Det bästa är att vända sig till utvecklaren av pluginet vid problem eller till ett forum där användare av pluginet delar med sig av kunskap och löser problem.