1. Hem
  2. WordPress & hemsidor
  3. Hur installerar jag WordPress?

Hur installerar jag WordPress?

Om du inte har någon tjänst hos oss för tillfället och vill använda WordPress hos oss rekommenderar vi att du skaffar ett Standardkonto, vilket går att beställa via följande sida. Om du sedan märker att prestandan på ett Standardkonto inte räcker kan du när som helst uppgradera till exempelvis Premium.

Utöver att installera WordPress via Softaculous kan du även installera det via WordPress Toolkit. Vi beskriver hur i den här guiden.

Installation av WordPress (och många andra plattformar) är mycket enkelt att utföra med hjälp av vår enklicksinstallerare Softaculous som du hittar inne på cPanel.

Principen för installation som beskrivs i den här guiden går att följa för de flesta plattformar som är tillgängliga inne på Softaculous, inte bara WordPress.

  1. Börja med att logga in på cPanel genom att följa denna guide.
  2. Leta därefter upp ikonen Softaculous Apps Installer under Programvara.
  3. Inne på Softaculous letar du upp WordPress. Den bör ligga som en stor ikon mitt på skärmen, bland de vanligast installerade plattformarna.

    Du kan även söka efter wordpress i sökrutan uppe till vänster:
  4. När du hittat WordPress, klicka på Install.
  5. På följande sida får du göra några inställningar för din nya WordPressinstallation.
  6. Under Choose installation URL får du välja protokoll, domän och mapp:
  • Alternativet Choose Protocol kan du lämna på http:// om du inte vet att du redan har installerat ett SSL-certifikat på domänen. Om du har det kan du ändra till https://. Då vi kör med AutoSSL på våra servrar så bör din domän ha ett SSL-certifikat redan. Om inte kan du utfärda ett själv antingen via just AutoSSL eller via Let’s Encrypt.
  • Välj sedan den domän du vill installera WordPress på vid alternativet Choose Domain.

Om du inte hittar domänen du vill installera WordPress på i listan över domäner behöver du lägga till den på ditt webbhotellkonto först. Tänk på att domänen behöver vara registrerad och under din kontroll.

  • Vid alternativet In Directory kan du sedan välja i vilken mapp på den domänen du vill installera WordPress. T.ex. om du vill installera WordPressdindomän.se/wp så skriver du wp i fältet In Directory.

Om du ska installera WordPress direkt på dindomän.se ska du lämna fältet tomt.

  1. Välj sedan vilken version av WordPress du vill installera. Om du inte har några specifika krav (t.ex. plugins som kräver äldre version), välj den med högst nummer – alltså den senaste.
  2. Ange sedan ett namn/rubrik och en beskrivning/underrubrik för din hemsida.
  3. Välj ett användarnamn på administratören för sidan. Det föreslagna admin är oftast ett dåligt val, då detta förenklar för eventuella hackare. Välj därför helst något annat.
  4. Välj ett bra och starkt lösenord för administratörsanvändaren och ange sedan e-postadressen till denna användare.
  5. Välj sedan språk på din WordPressinstallation. Standard är engelska, men även svenska och många andra språk erbjuds direkt vid installationen. Det går givetvis bra att installera fler språk senare genom WordPress admin.

Om du planerar att använda ett annat cache-plugin än LiteSpeed Cache (som vi normalt rekommenderar), var noggrann med att kryssa ur rutan angående installation av detta. Att ha flera cache-plugin installerade kan få oväntade konsekvenser.

  1. Om allt gått bra såhär långt är det bara att klicka på Install-knappen och låta Softaculous installera WordPress åt dig.
  2. På den nästföljande sidan (när installationen är klar) kommer du att se länken till din nya installation samt en direktlänk till administratörsinloggningen (där du loggar in med uppgifterna du valt ovan).

Om du behöver ytterligare hjälp med WordPress efter den är installerad finns det gott om resurser på internet om detta, där den främsta källan till kunskap är WordPress Codex. Även den här e-boken om WordPress på svenska är en bra början för att komma igång. Det finns också en del matnyttig information på svenska finns här.

Tänker du starta en e-handel så är WooCommerce det plugin som är vanligast. Det finns dokumentation här.

Hjälpte den här guiden dig?

Relaterade guider

Behöver du mer hjälp?
Kan du inte hitta lösningen på ditt problem? Då kan du kontakta oss via e-post, chatt och telefon!
Kontakta oss