LiteSpeed Web Server är en alternativ servermjukvara som man använder istället för Apache. Vi har länge använt Apache på våra webbhotellservrar etc men har vid flera tillfällen sett att denna inte riktigt räcker till. LiteSpeed Web Server har generellt bättre prestanda och högre tillförlitlighet/upptid och kan alltså servera fler hemsidor till besökare än vad Apache klarar av (oavsett cache-plugin).
För att dra nytta av de extra funktioner som LiteSpeed ger tillgång till behöver man installera pluginet LiteSpeed Cache (LSC). I detta plugin finns en mycket stor mängd inställningar och i den här guiden ska vi gå igenom hur du kommer igång. Eftersom alla siter är olika kan vi inte ge några specifika tips, utan snarare en fingervisning om var man ska börja.
LSC används till två saker: fullsidescache och optimeringsplugin. De flesta som installerar LSC gör det för cachefunktionerna. Resten av funktionerna är ett trevlig bonus för dig som vet hur man använder dessa. Du är fri att aktivera cachefunktionerna och ignorera allt annat. Vid aktivering av pluginet kommer du att upptäcka att allt är inaktiverat.
För att aktivera cachning efter du installerat pluginet navigerar du inne på WordPress admin till LiteSpeed Cache
-> Cache
och klicka på Enable Cache
för att aktivera. Glöm inte klicka på Save Changes
!
Inställningar
Om du klickar på LiteSpeed Cache i menyn till vänster inne på WordPress admin hittar du ett antal menyval, vilka vi kort förklarar här nedan.
Dashboard
En sammanställning över din sidas egenskaper, prestanda etc. De flesta funktioner här blir inte tillgängliga förrän du skaffat en domännyckel till QUIC.cloud (se General nedan).
General
Här kan du välja om pluginet ska uppdateras automatiskt när utvecklarna släpper en ny version, skaffa en domännyckel för koppling till QUIC.cloud samt stänga av eller sätta igång notifikationer.
Cache
Bland inställningarna för cache har du ett antal flikar:
Cache
Den första inställningen under “Cache”-fliken sätter igång eller stänger av cachefunktionen i pluginet. Därefter har du ett antal andra inställningar över när cache ska/inte ska användas, exempelvis för inloggade användare.
TTL
TTL bestämmer antalet sekunder som en sida ligger kvar i cachen innan den anses gammal/utdaterad. Så snart en cachad sida varit cachad i TTL sekunder kommer den rensas från cachen automatiskt. Standardvärdena på dessa TTL-inställningar är valda av utvecklarna för att fungera för de flesta, men man kan ändra dem om man så önskar.
Purge
Där finns lägen när man inte vill låta TTL bestämma när cachen ska rensas. Standardinställningarna fungerar för de flesta men du har fritt fram för att ändra som du själv vill.
Ett exempel på en situation när man vill rensa cachen själv är om man gör en ändring på siten som får genomslag på flera/alla sidor på siten. Till exempel om du byter namn på en tagg, ändrar en rubrik eller liknande så ändras detta på väldigt många ställen. Du vill då inte att cachen ska innehålla gamla länkar som inte längre fungerar.
Cachen rensas också automatiskt när man installerar uppdateringar (som standard, du kan ändra denna inställning).
Excludes
Det kan hända att du har sidor på din site som du inte vill ska cachas alls. På den här fliken kan du göra inställningar för just detta. Standardinställningarna fungerar återigen för de flesta, men du kan skräddarsy det hela efter eget tycke och smak.
ESI
Ibland vill man undvika att vissa delar av en sida på siten cachas, till exempel kundvagnen på en webbshop. Via inställningarna för ESI kan man ordna med detta och liknande inställningar.
Object
Här kan man göra inställningar för object-cache och använda Memcached eller Redis för detta. Hur du konfigurerar/använder de båda object cache-lösningarna har vi skrivit om i denna guide.
Browser
Webbläsarcache används för att minska mängden data som behöver hämtas från servern vid upprepade sidladdningar från samma site. Här justerar du hur länge denna cache ska gälla innan webbläsare automatiskt rensar bort nedladdade filer och försöker hämta nya.
Advanced
De avancerade inställningarna behöver du inte ändra om du inte har specifika krav och vet varför du vill göra ändringarna.
WooCommerce
Om du har WooCommerce installerat på din site kan du göra inställningar för detta här.
CDN
När det gäller CDN-inställningarna har du två flikar:
CDN settings
Här gör du inställningar för CDN. Du väljer om du vill använda CDN från QUIC.cloud eller från en leverantör du skaffat konto hos sedan tidigare.
Om du använder QUIC.cloud’s CDN-tjänst ska du inte ange någon URL utan bara sätta upp en underdomän enligt QUIC.cloud’s instruktioner. Vi har skrivit en separat guide kring aktivering av CDN via QUIC.cloud här.
Manage
Om du använder CDN från QUIC.cloud eller CloudFlare kommer du åt att göra inställningar för detta här, exempelvis vilka servrar som din data ska finnas tillgänglig på.
Image Optimization
LiteSpeed Cache kan även optimera bilder på din WordPress-site:
Image Optimization Summary
Här kan du be pluginet leta upp och indexera alla bilder på din site. Du kan även hantera hur originalbilder ska backas upp och lagras eller tas bort.
Image Optimization Settings
Bland inställningarna justerar du hur pluginet ska hantera bilder, när optimeringar ska göras etc.
Page Optimization
Här styr du hur resurser på hemsidan ska laddas, till exempel om CSS-filer ska vara minifierade eller ej.
CSS, JS och Optimization Settings
På dessa flikar kan du ställa in exempelvis om filer ska skickas minifierade till en besökare på siten – de tar på mindre plats och skickas över till webbläsaren snabbare. De blir dock mer eller mindre oläsliga för en människa.
Du kan även välja om css- och js-filer ska bakas ihop i koden, så webbläsaren inte behöver göra lika många förfrågningar mot servern (färre requests).
Media Settings
Bland dessa inställningar kan du exempelvis ställa in lazy load, en funktion som gör att bilder som inte visas i webbläsarfönstret ännu (för att de befinner sig längre ner på sidan än vad som syns i webbläsarfönstret) inte laddas förrän besökaren scrollar ner på sidan. Du kan också ställa in hur utrymmet bilderna ska ta upp innan de laddats in hanteras (placeholders etc).
Media Excludes
Om din sida har bilder som du inte vill ska hanteras av lazy load utan alltid laddas direkt, oavsett var de är placerade på siten kan du göra inställningar för detta här.
Discussion Settings
Om du har kommentarer aktiverat på din site och siten är inställd på att hämta bilder på de som kommenterat från Gravatar kan du ställa in cache för detta här.
Tuning Settings
Om du har aktiverat sammanslagning av css- och/eller js-filer enligt ovan kan du här ange om någon/några sådana filer inte ska inkluderas i sammanslagningarna. Du kan även ställa in så optimering allmänt inte körs på vissa undersidor på siten.
Database
Här kan du göra olika optimeringar av databasen.
Manage
Här kan du städa bort skräpkommentarer, gamla versioner av uppdaterade inlägg etc. Du kan även konvertera databastabeller från MyISAM till InnoDB om du önskar göra så.
DB Optimization Settings
Om du vill använda funktionen ovan för att rensa bort gamla versioner av inlägg, sidor etc kan du på denna flik styra hur många gamla versioner som ska sparas som standard.
Crawler
Crawler-funktionen kan användas för att hålla cachen uppdaterad. Den simulerar besök mot siten med ett visst intervall och ser till att sidorna laddar snabbt för besökare.
Summary
Här ser du en sammanställning av status för crawlerfunktionen. Du kan även via knappen Manually run
köra igång en crawler-körning manuellt, praktiskt till exempel om du ändrat några inställningar och vill se så den körs som den ska.
Map
Här ser du en sitemap över din WordPressinstallation och alla dess undersidor. För varje sida som listas kan du välja att lägga in sidan i en blacklist, varpå crawlern kommer ignorera just den sidan när crawlern kör.
Blacklist
Här kan du se de sidor som lagts in i blacklist på Map-sidan. Du kan även rensa hela listan med knappen Empty blacklist
.
General Settings
På den här fliken kan du göra inställningar för crawler-funktionen och även (överst) välja om den ska vara påslagen överhuvudtaget. Övriga inställningar bestämmer exempelvis hur ofta crawlern ska köras, hur många parallella trådar som tillåts samtidigt och om crawlern endast ska köras om belastningen på servern är låg.
Simulation Settings
När crawlern körs görs det normalt som användartypen “gäst”, alltså en ickeinloggad besökare på siten. På den här fliken kan du bestämma om crawlern istället ska köras som en viss kontotyp. Du kan även lägga in om någon viss cookie ska vara satt vid körningen.
Sitemap Settings
För att crawlern ska fungera behöver den en sitemap (karta) över hur siten ser ut. Om du har ett SEO-plugin kan du använda den sitemap som genererats av pluginet, annars kan du använda den som WordPress automatiskt genererar (den är oftast tillgänglig på exempel.se/wp-sitemap.xml
, där du byter ut exempel.se
mot rätt URL för din WordPressinstallation).
Toolbox
Längst ner i menyn finns valet Tools med några olika verktyg relaterat till pluginets funktioner.
Purge
Om du behöver manuellt rensa något från LiteSpeed’s cache kan du göra det på denna flik.
Import / Export
Om du gjort väldigt bra inställningar för LiteSpeed Cache-pluginet och vill använda dem på andra siter utan att behöva göra alla inställningar manuellt kan du exportera samtliga inställningar här. Omvänt kan du även importera inställningar här från en annan site.
På denna flik kan du även nollställa samtliga inställningar i pluginet.
Edit .htaccess
Om du vill göra ändringar manuellt i .htaccess-filen för din site kan du göra det här, så du slipper använda ett FTP-program, Filhanteraren eller liknande.
Heartbeat
Här kan du göra inställningar relaterade till WordPress Heartbeat-funktion.
Report
Funktionerna här är relaterade till LiteSpeeds support och rapporter till dem.
Debug Settings
Om något på din site inte fungerar som det ska efter du börjat ställa in LiteSpeed Cache kan du på den här fliken dels avaktivera samtliga funktioner pluginet erbjuder samt göra inställningar för hur data ska loggas etc så du kan felsöka bättre.
Log View
Här kan du se loggar från debug-funktionen ovan.
Beta Test
Om du vill vara äventyrlig och använda någon specifik beta-version av pluginet kan du lägga in inställningar för detta här.
Mer information
Dessa är bara de mest grundläggande inställningarna för pluginet. Om man vill gå på djupet och undersöka alla avancerade funktioner hänvisar vi till LSC’s officiella dokumentation som finns här.