1. Hem
  2. Hemsidor
  3. Hur kommer jag igång med LiteSpeed Cache för WordPress?

Hur kommer jag igång med LiteSpeed Cache för WordPress?

Tänk på att avaktivera andra cacheplugin du eventuellt har installerat sedan tidigare innan du aktiverar LiteSpeed Cache-pluginet. Pluginet kommer inte fungera annars.

LiteSpeed Web Server är en alternativ servermjukvara som man använder istället för Apache. Vi har länge använt Apache på våra webbhotellservrar etc men har vid flera tillfällen sett att denna inte riktigt räcker till. LiteSpeed Web Server har generellt bättre prestanda och högre tillförlitlighet/upptid och kan alltså servera fler hemsidor till besökare än vad Apache klarar av (oavsett cache-plugin).

Genomsnittligt antal anrop som hanteras per sekund, jämförelse mellan vanliga cache-plugins.

För att dra nytta av de extra funktioner som LiteSpeed ger tillgång till behöver man installera pluginet LiteSpeed Cache for WordPress (LSCWP). I detta plugin finns en mycket stor mängd inställningar och i den här guiden ska vi gå igenom hur du kommer igång. Eftersom alla siter är olika kan vi inte ge några specifika tips, utan snarare en fingervisning om var man ska börja.

LSCWP används till två saker: fullsidescache och optimeringsplugin. De flesta som installerar LSCWP gör det för cachefunktionerna. Resten av funktionerna är ett trevlig bonus för dig som vet hur man använder dessa. Du är fri att aktivera cachefunktionerna och ignorera allt annat. Vid aktivering av pluginet kommer du att upptäcka att allt är inaktiverat.

För att aktivera cachning efter du installerat pluginet navigerar du inne på WordPress admin till LiteSpeed Cache -> Settings -> General och klicka på Enable LiteSpeed Cache för att aktivera. Glöm inte klicka på Save Changes!

Om du ser följande varning inne på sidan för LiteSpeed Cache-inställningarna så har den server ditt konto ligger på inte ännu LiteSpeed Web Server och du kan inte använda pluginet för cache. Vissa andra funktioner fungerar dock.

Inställningar

Inne på pluginets sida för inställningar har du fyra olika flikar (om du inte valt ”Show Advanced Options”, då ser du många fler), vilka vi kort förklarar här nedan. Du kommer se fem flikar i ”basic”-läget om du har WooCommerce installerat.

General

Det första valet under ”General”-fliken sätter igång eller stänger av cachefunktionen i pluginet. De andra valen styr hur länge cachen för respektive inställning ska vara giltig innan den måste återskapas.

TTL står för ”time to live” och bestämmer antalet sekunder som en sida ligger kvar i cachen innan den anses gammal/utdaterad. Så snart en cachad sida varit cachad i TTL sekunder kommer den rensas från cachen automatiskt. Standardvärdena på dessa TTL-inställningar är valda av utvecklarna för att fungera för de flesta, men man kan ändra dem om man så önskar.

Cache

På den här fliken bestämmer du vilken sorts innehåll som ska cachas. Som standard är allt påslaget. Om du inte har full koll på vad de olika inställningarna gör, låt dem stå kvar på standard.

Purge

Där finns lägen när man inte vill låta TTL bestämma när cachen ska rensas. Standardinställningarna fungerar för de flesta men du har fritt fram för att ändra som du själv vill.

Ett exempel på en situation när man vill rensa cachen själv är om man gör en ändring på siten som får genomslag på flera/alla sidor på siten. Till exempel om du byter namn på en tagg, ändrar en rubrik eller liknande så ändras detta på väldigt många ställen. Du vill då inte att cachen ska innehålla gamla länkar som inte längre fungerar.

Cachen rensas också automatiskt när man installerar uppdateringar.

Excludes

Det kan hända att du har sidor på din site som du inte vill ska cachas alls. På den här fliken kan du göra inställningar för just detta. Standardinställningarna fungerar återigen för de flesta, men du kan skräddarsy det hela efter eget tycke och smak.

Avancerade inställningar och mer information

Dessa är bara de mest grundläggande inställningarna för pluginet. Om man vill gå på djupet och undersöka alla avancerade funktioner hänvisar vi till LSCWP’s officiella dokumentation som finns här.