Tack för senast! Sammanfattning av vårens WordPress-meetup

Oderland-php-Meetup

Den 16 maj var det äntligen dags för vårens WordPress-meetup hos Oderland på Östra Hamngatan i Göteborg. Kring 18-tiden var lokalen full av glada människor. Det var många nya besökare vilket vi givetvis tycker är jättekul. Några hade rest hit hela vägen från Stockholm.

Vi började med att äta läcker smörgåstårta från Svenska Smörgåstårtfabriken och umgås. Sedan var det dags för kvällens föreläsare.

Erik Bernskiöld pratade på temat ”Gutenberg – Att bygga moderna redigeringsgränssnitt i WordPress”. Även om Gutenberg inte är helt perfekt än och vi kan förvänta oss förbättringar framöver så finns väldigt mycket man kan göra med Gutenberg i nuläget. De gamla, tunga temabyggarnas tid är förbi och om vi bygger rätt kan vi göra livet mycket lättare för redaktörer framöver. Erik berättade att han byggt Oderlands nya hemsida med Gutenberg och att den laddar supersnabbt. Det är alltså den sidan du är på nu när du läser denna bloggpost.

Sedan var det dags för prestandaexperten Jonathan Sulo att prata om ”Tilläggen som ditt webbhotell fruktar”. Även här föreslogs att man använder Gutenberg istället för temabyggare. Grundregeln är att inte använda tillägg du inte behöver. Tänk till ordentligt och utvärdera situationen innan du installerar. Försök använda server-funktionalitet när det går, till exempel server cache istället för cache-tillägg. Världens farligaste tillägg är givetvis… tillägg som inte uppdateras! Det är bättre att ta risken att ett fel uppstår vid en uppdatering än att ta risken att en hemsida blir hackad.

Johan Linnarsson presenterade på temat ”Ett försök till personalisering av WordPress”. Johan har jobbat med ett avancerat verktyg som heter Dynamic Yield som används för att A/B-testa och anpassa innehåll till besökaren. Han har sedan med hjälp av en WordPress-tillägg implementerat lite liknande funktionalitet på sin matblogg. Man kan t.ex. anpassa innehåll efter webbläsarens språk eller typ av enhet besökaren använder. En lärdom när man jobbar med A/B-testning är att inte försöka testa för många saker samtidigt. Det mest effektiva testet ändrar bara en variabel!

Sist var det dags för Åsa Rosenberg att berätta lite om hur det kan komma sig att det finns sårbarheter i tillägg som hämtas från WordPress.orgs repo (kodbibliotek) samt vad olika involverade parter kan göra för att minska risken att WordPress-hemsidor blir hackade. WordPress.org måste hitta ett sätt att hantera sårbarheter på som minskar risken att hackare snabbt kan lista ut att sårbarheter finns. Webbplatsägare bör hålla koll på sina tillägg, ta bort alla som inte behövs och uppdatera så fort som möjligt. Men webbhotellen kan också ta en mer aktiv roll i att övervaka situationen och informera kunder när deras sajter har sårbara tillägg.

Kvällen avslutades med chips, öl och trevligt umgänge. Stort tack till alla föreläsare och alla andra härliga deltagare. Tack också till Emelie Fransson som hjälpt till att organisera eventet. Nästa WordPress-meetup blir till hösten. Gå gärna med i vår grupp ”WordPress Gothenburg” på Meetup.com så får du inbjudan när det är dags!

Ladda gärna hem föreläsarnas bildspel!

Erik Bernskiöld – ”Att bygga moderna redigeringsgränssnitt i WordPress”.

Jonathan Sulo – ”Tilläggen som ditt webbhotell fruktar”

Johan Linnarsson – ”Ett försök till personalisering”

Åsa Rosenberg – ”Lägesrapport – Sårbarheter i tillägg våren 2019”