Förändringar på grund av ändrad licensmodell för cPanel

Alla våra servrar har den populära kontrollpanelen cPanel. Den 1 september 2019 kommer cPanel att ändra sin licensmodell. Istället för att vara en fast kostnad per server kommer licensen istället baseras på antal konton som finns på servern.

Det påverkar såklart oss och andra webbhotell som använder sig utav cPanel. I genomsnitt innebär det att våra licenskostnader trefaldigas! Därför behöver vi göra en förändring i några av våra tjänster.

Vi hoppas på din förståelse. Här nedanför kan du se hur ändringen påverkar dig.

Hur påverkar ändringen mig?

Du som har ett av våra webbhotellpaket Standard (tidigare Företagskonto) eller Premium (tidigare Premium+) kommer inte påverkas av den här förändringen.
För över två år sedan slutade vi sälja våra privatpaket. Nu har det blivit dags att helt säga adjö till dem. Från och med den 1 september kommer ditt konto därför bli uppgraderat till vårt Standard-paket.

Nästa gång ditt avtal förnyas kommer du få en faktura motsvarande Standard-paketet. Fram tills dess kan du använda de extra resurserna och funktionerna utan extra kostnad.

Standard-paketet kostar 2004 kr/år exkl. moms.

Du som har ett Agency Standard-paket hos oss idag kommer att få en begränsning på 50 stycken cPanelkonton som du kan skapa. Behöver du fler kan du lägga till paket om 10 konton för 20kr/mån.

Nya Agency Standard-paket kommer ha en begränsning på 10st konton. Därefter kan du lägga till fler i paket om 10 för 20kr/mån.
Du som har en Managed Server eller ett Agency Premium-paket idag kommer den 1 september att få en begränsning på 50 stycken konton per paket. Har du fler konton än 50st så ser vi till att du får en begränsning över din nuvarande kvot.

Behöver du fler kan du lägga till paket om 10 konton för 20kr/mån.
Du som har en DIY Server (CloudVPS/OtherCloud, det vill säga en server som inte är managed) kommer bli fakturerad månadsvis baserat på hur många cPanel-konton du har på din server enligt en licenstabell.

Den 1 september kommer du att få din första faktura på cPanel-licensen.

Vi håller just nu på att ta fram en exakt beräkningsmodell för cPanel-licenserna. Du kan redan nu få en överblick över de nya nivåerna och kostnaderna här.

På grund av den plötsliga ändringen från cPanel behöver vi några veckor till på oss innan allt är helt färdigt kring licenserna för dig med en server som du driftar själv, eftersom den tekniska lösningen för hantering av dynamiskt antal konton inte finns på plats ännu.

Du har också alltid möjlighet att gå direkt till cPanel och köpa licensen.

Höstrensning av inaktiva domäner i FreeDNS

Många använder vår FreeDNS-tjänst för sina domäner. Vi kommer nu att börja rensa inaktiva domäner i tjänsten.

  • Domäner som inte längre är registrerade kommer tas bort.
  • Domäner som inte använder våra namnservrar, det vill säga egentligen inte använder tjänsten, kommer tas bort.
  • FreeDNS-tjänster utan aktiva domäner kommer att tas bort.

Om du använder FreeDNS-tjänsten och har dina domäner pekade via den kommer det här inte påverka dig.

Samtidigt inför vi nu också en begränsning på ett FreeDNS-konto per kund. Även i framtiden kan du såklart ha obegränsat antal domäner på ett FreeDNS-konto. Du gör det genom att lägga till ett alias via cPanel (läs vår guide för mer information).

Glöm inte bort alla förbättringar vi gör

Hela tiden gör vi små förbättringar för att ge dig en ännu bättre hosting-upplevelse. Några av förbättringarna vi gjort senaste tiden är:

  • Vårt säkerhetsfilter, Imunify360, skyddar dig från olika typer av skadlig aktivitet så som attacker och hack av webbplatser. Finns utan kostnad i alla våra paket.
  • Ökat resurserna (RAM, CPU) i våra paket och uppgraderat servrarna som driver din webbplats.
  • Modernt spamfilter, Oderland Mailcontrol, för inkommande och utgående e-post. Ger dig dessutom loggar direkt i kundpanelen.
  • Anställt fler experter inom utveckling, drift och support.

På vår nya webbplats kan du läsa alla detaljer om vad som ingår i våra olika paket. Följ dessutom Oderland-bloggen för nyheter, tips och information.