Årskrönika 2022

Så här när året börjar röra sig mot sitt slut är det svårt att inte börja tänka tillbaka lite på året som har gått och vad som hänt här på Oderland.

Så här när året börjar röra sig mot sitt slut och julen nalkas är det svårt att inte börja tänka tillbaka lite på året som har gått och vad som hänt här på Oderland.

Först och främst vill vi tacka alla er kunder. Oavsett om du varit med oss länge eller bara precis nyligen. Vi är glada över att ni väljer att anförtro oss med driften av era webbplatser och applikationer.

Stabilare och snabbare

Vi har det som mål varje år. Vi vill att våra tjänster ska vara så stabila och snabba som möjligt.

Under året har vi förutom allt dagligt underhåll gjort några större saker. Vi tog vår nya, tredje, datahall i drift. Våra lagrings- och virtualiseringskluster har uppdaterats. Nästan 50 servrar har migrerats till de senaste CloudLinux-versionerna. Samtliga MySQL 5.7 har uppgraderats till MariaDB 10.5 (jämförbart med MySQL 8).

Bakom kulisserna fortsätter vi vårt konstanta förbättringsarbete med bland annat bättre övervakning och förstärkta säkerhetsrutiner för att du som kund ska få den bästa möjliga hostingen.

Bättre kommunikation

Under våren lanserade vi vår helt nya statussida. Som kund får du smidigare information vid planerat underhåll eller driftstörningar. Statussidan ligger utanför våra nätverk och funkar även om våra tjänster skulle ligga nere.

För några veckor sedan smög vi ut vår uppdaterade webbplats, byggd på den allra senaste tekniken i WordPress. Du kanske även har märkt av våra uppdaterade nyhetsbrev i år? Tack vare ett helt nytt system har vi bättre möjligheter att skicka dig information som gäller dig.

Tidigare under året lanserade vi e-faktura för företag och du som vill ha det aktiverar det smidigt direkt i kundavdelningen. Då går dina fakturor direkt in i ditt ekonomisystem.

Nya tjänster från e-post till WordPress

Vi lyssnar mycket på dig som kund när vi tar fram nya tjänster. Under de senaste åren har GDPR varit högt på tapeten för många företag och kommer vara det även framöver.

Därför är vi glada över att vi i våras kunde släppa vår App Suite—ett molnbaserat samarbetsverktyg helt på svenska servrar. E-post, kalender, dokument och filer. Allt i ett integrerat paket. Grundversionen ingår för alla som har webbhotell och har bland annat e-post och kalender. Med Premium får du möjlighet att skapa och samarbeta i dokument.

E-post är en av de saker som står högt på agendan för många av våra kunder som bygger applikationer eller driver e-handel. Vi vill alla att våra meddelanden ska komma fram stabilt. Samtidigt som uppgifter ska hanteras enligt GDPR. Med Oderland Postal kan du skicka både transaktionella meddelanden och marknadsmeddelanden via SMTP eller API. Allt hanterat på svenska servrar såklart.

Kanske var det så att vi var lite fast i e-post i år ändå… I höstas släppte vi tillägget Click Protection som skyddar dig mot nätfiske genom att kontrollera länkarna i e-posten som kommer in. Eftersom registret finns på servern skickas din aktivitet aldrig iväg till tredje part.

För att 2022 inte bara skulle bli ett år om e-post släppte vi härom veckan vår nya Managed WordPress. En tjänst som verkligen är managed. Vi tar hand om uppdateringar och prestanda så kan du ta hand om din verksamhet istället. Dessutom får du tillgång till vår nya WordPress-specialist-avdelning.

”Den bästa hostingen du upplevt”

Vårt mål är att ge dig den absolut bästa hostingen du upplevt. För att vi ska nå dit kan vi aldrig stå still. Tekniken blir bättre hela tiden. På Oderland tycker vi det är roligt att ligga i framkant och vi är glada över att du uppskattar vårt arbete.

Vi har kunnat umgås mer och äntligen har våra nya kollegor träffat alla andra på kontoret. Vi kunde samlas för en lyckad kickoff på Säröhus ute i skärgården söder om Göteborg, delta på WordCamp Europe i Porto samt på Nordic Domain Days i Stockholm.

Det har varit underbart att träffa alla människor igen i verkligheten! Låt oss hoppas att 2023 fortsätter på samma sätt och i en fredligare omvärld.

Till sist vill alla vi på Oderland önska dig en riktigt god jul och ett gott nytt år.