WordPress uppgraderar jQuery – din webbplats kan påverkas

Har din webbplats gått sönder när du uppdaterade till WordPress 5.5? Då kan det vara uppgraderingen av jQuery. Läs mer om den här, och hur du löser det.

WordPress

Under hösten har WordPress ett projekt att uppgradera den version av jQuery som är inkluderat. Versionen som tidigare använts är 1.x och jQuery är uppe på 3.x. Hög tid att det uppgraderas helt enkelt.

jQuery är ett JavaScript-bibliotek som vanligtvis använts för att skapa snygga effekter, och för att låta webbplatsen ändra sig utan en sidladdning behövts. Även om jQuery minskar i popularitet nu för tiden är det många teman och tillägg till WordPress som använder det flitigt.

När WordPress 5.6 släpps senare i år (just nu är planen den 17 december) kommer jQuery uppgraderas till version 3.x. Men redan nu, I samband med WordPress 5.5 som släpptes 11 augusti, har man tagit bort ett hjälp-skript (jQuery Migrate) som erbjudit stöd för ännu äldre versioner.

Om du använder teman eller tillägg som är beroende av funktioner som nu försvunnit kan du märka att delar av din webbplats slutar fungera.

Vanliga fel är:

  • Blanka skärmar
  • Tomt mediabibliotek (oroa dig inte—det är inte borta!)
  • Du kan inte lägga till länkar när du redigerar
  • Interaktiva funktioner som slutar fungera

Allra helst bör du försöka uppdatera teman och tillägg som du använder till senaste versioner. Men för att köpa dig lite tid och lösa problemet med en trasig webbplats direkt kan du installera tillägget Enable jQuery Migrate Helper.

Ändringen är bra för säkerhet, prestanda och framtiden. Om du fick problem i samband med uppdateringen till WordPress 5.5 nu bör du se över teman och tillägg som du använder och se till att de kommer funka framöver.