Varning för phishing-mail som utger sig för att vara Oderland

Ett utskick går just nu runt som utger sig från att vara från Oderland, men som är falskt.

Tyvärr råkar vi och  ut för de som vill försöka lura våra kunder och andra genom att skicka ett fejk-mail som låtsas att komma från oss. Så kallad nätfiske.

Vi har blivit uppmärksammade av några kunder att de fått ett nytt typ av sådant här mail. Utskicket berättar att det uppstått ett faktureringsproblem och att du behöver logga in för att uppdatera din information.

Detta är fejk och felaktigt. Har du fått det här kan du kasta det i papperskorgen. Agera inte på det.

Vi tycker såklart det är tråkigt att det finns de som ägnar sin tid på att försöka lura våra kunder, och andra, på det här viset. Tyvärr är det vanligt på internet och vi kan inte skydda mot allt. Att vara uppmärksam och kritiskt granska utskick är det bästa sättet. I vår supportavdelning kan du lära dig mer om nätfiske.

Om du någonsin är tveksam är du alltid välkommen att kontakta oss, via mail, telefon eller chatt för att bekräfta om utskicket du fått är äkta.

Du känner igen att det är fejk på flera sätt.

Dels är inlägget på delvis dålig svenska. Sista stycket pratar om renovering och restaurering.

Utskicket saknar också information som vi hade haft. Hälsningen är ”Hej [e-postadress]”. I våra riktiga utskick har vi ditt namn, samt även med information om vilka tjänster utskicket berör.

Till sist ber vi dig, av säkerhetsskäl, aldrig klicka på en länk för att uppdatera dina uppgifter hos oss.

Uppdatering 2021-03-05:

Det har kommit till vår kännedom att ytterligare en variant skickas runt just nu. Det ser ut såhär:

Även detta utskick saknar information som vi hade haft. Hälsningen är ”Hej [e-postadress]”. I våra riktiga utskick har vi ditt namn, samt även med information om vilka tjänster utskicket berör.

Uppdatering 2021-04-15

Vi har blivit uppmärksammade på ännu en phishingkampanj som riktar sig mot cPanelanvändare. Mailet som skickas ut kan bland annat se ut så här:

Om man håller muspekaren över de länkar som finns i mailet ser man i sin mailklient att de går till någon helt annan sida än ett cPanelkonto hos oss.

När mail om diskkvota eller liknande skickas ut från cPanelkonton hos oss står aldrig ”no-reply@domännamnet” som avsändaradress. Mailen är dessutom oftast på svenska (åtminstone i de fall där cPanelkontot är inställt på svenska) och exempel på legitima sådana mail kan hittas i vår guide om diskutrymmesvarningar.

Vi har också sett en annan typ av liknande mail, där det står att ett domännamn kommer raderas från cPanelkontot. Detta är något vi aldrig gör utan samråd med kontoägaren, inga automatiska mail skickas alltså ut om detta. Klicka inte på några länkar i dessa mail!

Uppdatering 2021-06-07:

Vi har noterat att samma phishingkampanj som pågick i mars i år har börjat skickas ut igen. Mailen ser ut på det här sättet:

Även detta utskick saknar information som vi hade haft. Hälsningen är ”Hej [e-postadress]”. I våra riktiga utskick har vi ditt namn, samt även med information om vilka tjänster utskicket berör. Klicka inte på knappen i mailet, och även om du skulle göra det – mata inte in några uppgifter på sidan du landar på!