1. Hem
  2. Backup & återställning
  3. Tar ni någon backup på min tjänst?

Tar ni någon backup på min tjänst?

This article is also available in English

Backup är såklart en viktig komponent när man bedriver verksamhet som är dator-/serverbaserad. Tjänster där vi ansvarar för driften (webbhotellkonton, Managed Server, Managed WordPress) har vi därför väletablerade backuprutiner för.

Våra backuper tas av backupservrar placerade i en annan serverhall än den hostingservrarna finns i, de är alltså geografiskt separerade. Detta för att minska risken att både hostingservrar i drift och backupservrar drabbas av samtidiga driftstörningar vid katastrofala händelser.

På tjänster där du sätter upp egna servrar (Gör-det-själv och äldre tjänster såsom CloudVPS) ansvarar du själv för servrarnas innehåll och behöver sätta upp egna backuplösningar.

Webbhotellkonton

Ja, vi tar backup av alla webbhotellkonton en gång per dygn (oftast nattetid). Dessa dagliga backuper sparas sedan i 30 dagar, och därefter sparas månatliga backuper i ytterligare två månader. Det går alltså att göra backupåterställningar upp till tre månader bakåt i tiden

Men när du skall göra en ändring av din sida och du tex. får in ordrar eller kommentarer på sidan löpande så borde du inte göra uppdateringar på en live site utan på en ”staging site” men om du ändå gör detta så bör du ta en extra backup precis innan ändringen vilket du kan läsa mer om här.

Vår backup lösning heter Acronis Backup och du når den via ikonen med samma namn inne på cPanel. Vi har skrivit följande guide om hur du gör backupåterställningar av filer, databaser, mail och vidarebefordrare via Acronis Backup på ditt webbhotellkonto.

Managed WordPress

På vår tjänst Managed WordPress tar vi backup en gång i timman för e-handelsvarianten och en gång om dagen för den enklare ”webbplats”-varianten. Backuperna sparas i tre månader, precis som för webbhotellkontona.

Managed Server

Om du har en Managed Server tas backup som standard på samma sätt som på webbhotellkonton med skillnaden att du kan återställa upp till 12 månader tillbaka och att möjlighet finns att skräddarsy backuperna efter dina behov.

Övriga servertjänster

Har du en äldre CloudVPS eller servrar som är uppsatta genom vår Gör-det-själv-tjänst? I så fall ingår inte någon backuptjänst som standard, utan du behöver själv lösa dina backupbehov. Vi säljer en lösning som kallas CloudBackup. Om du är intresserad av detta, skicka oss ett mail på support@oderland.se.

Hjälpte den här guiden dig?

Relaterade guider

Behöver du mer hjälp?
Kan du inte hitta lösningen på ditt problem? Då kan du kontakta oss via e-post, chatt och telefon!
Kontakta oss