1. Hem
  2. Backup & återställning
  3. Hur tar jag en backup av min hemsida?

Hur tar jag en backup av min hemsida?

För att dina filer och databaser skall vara säkra så tar vi backup automatiskt åt dig minst 1 gång om dagen och sparar dessa 30 dagar bakåt, därefter sparas en kopia var 30:e dag i upp till 3 månader.

Manuellt

Vi rekommenderar att du själv tar en egen backup på dina filer och databaser inför större ändringar eller uppgraderingar då detta är ett betydligt snabbare och enklare sätt för dig att återställa ifrån. Det allra enklaste sättet att ta backup på är att logga in via FTP och helt enkelt kopiera samtliga filer på ditt konto till din egna dator. Skulle något hända med filerna på ditt webhotellkonto kan du då enkelt ansluta med FTP igen och ladda upp de filer du vill återställa. Vi har en guide här som visar hur du använder FTP.

Använder du ett CMS (WordPress, Joomla, Prestashop etc.) behöver du också en backup på din databas. Denna kan du ta genom phpMyAdmin, vi har en guide här som visar hur du gör det. När du gör det får du ut en databasdump som du sedan kan importera igen, vi har en guide för det också. Tänk på att när du återställer en backup så kommer allt mellan återställningsdatumet och datumet för backupen att försvinna från din databas, så ta en backup regelbundet så den inte blir för gammal.

Acronis Backup

Acronis Backup ingår i alla våra webbhotellstjänster och där tar vi dagliga backuper av hela ditt konto som sedan sparas i 30 dagar, efter det sparas en backuppunkt per månad 3 månader tillbaka. Vi har en guide här som visar hur du återställer filer från Acronis Backup.

Backup via Softaculous

Om du har installerat din sida genom Softaculous, eller importerat den dit, kan du på ett enkelt sätt ta en bakup av hela sidan inklusive databasen. Så här gör du:

  1. Logga in till cPanel och klicka på Softaculous Apps Installer.
  2. Klicka på All installations (ikonen som ser ut som en låda uppe till höger på sidan).
  3. Du ser nu de installationer du hanterar genom Softaculous, till höger om varje site finns ett antal ikoner, en av dessa heter Backup (inringad på bilden nedan), klicka på den. Ser du inte ser siten du vill ta backup på i listan måste du importera den till Softaculous först.
  4. Se till att både Backup Directory och Backup Database är ikryssade. Klicka sedan på knappen Backup Installation.
    Välj files och database

Nu har du en backup av din site i mappen softaculous_backups som du hittar i din hemmapp på ditt konto. För att återställa en backup i Softaculous klickar du på ikonen Backups and Restore uppe till höger på sidan. Ikonerna till höger ger dig nu valet att antingen ladda ner din backup eller att återställa den till sin ursprungsplats.

Hjälpte den här guiden dig?

Relaterade guider

Behöver du mer hjälp?
Kan du inte hitta lösningen på ditt problem? Då kan du kontakta oss via e-post, chatt och telefon!
Kontakta oss