1. Hem
  2. Backup & återställning
  3. Återställning
  4. Hur importerar jag en databasbackup?

Hur importerar jag en databasbackup?

Ibland behöver man importera en databasbackup från till exempel en tidigare leverantör eller från backup hos oss. Det finns då två sätt att lösa detta på och vi går igenom båda här nedanför. Tänk på att du i båda fallen måste ha skapat en databas i förväg, vi har en guide här som visar hur du gör det.

Om du får felmeddelanden om Access denied trots att du angivit rätt uppgifter kan det bero på att din dump innehåller rader med CREATE DATABASE, då du inte tillåts att skapa databaser på något annat sätt än genom cPanels MySQL-Databaser så kommer detta att misslyckas. Du måste då se till att den dump du tar ut inte innehåller något CREATE DATABASE kommando.

phpMyAdmin via cPanel

1. Logga in i cPanel och klicka på phpMyAdmin. Vi har en guide här som visar hur du loggar in på cPanel.
  2. Ute i vänsterspalten kommer du nu ha en lista med alla dina databaser, klicka på den databas du vill importera till.
  3. Klicka sedan på Importera längst upp på sidan.
  4. Klicka på Browse och välj den SQL-fil du vill importera till din databas.
  5. Välj SQL som format om det är en SQL-fil du ska importera och klicka sedan på Kör.

Om din dump är över 200MB kommer det inte gå att importera den via phpMyAdmin. Om den är för stor skulle du kunna testa att komprimera den och se om den då krymper till under 200MB. Om det inte räcker behöver du importera den via SSH istället (okomprimerad).

Via SSH

Ladda upp SQL-filen till ditt konto, du skulle t.ex. kunna använda Filhanteraren i cPanel för att ladda upp den.

Ladda inte upp filen till någon mapp som är tillgänglig via internet. Om du gör det kan vem som helst ladda ner hela din databas. Ladda istället upp den till t.ex. kontots rotmapp.

Du behöver sedan koppla upp med SSH för att kunna köra nedanstående import-kommando. Vi har en guide här som visar hur du kopplar upp till ditt konto med SSH.

Kör sedan:

mysql -u databasanvändarnamn -p databasnamn < /home/användarnamn/backup2012.sql

Där behöver du ersätta databasanvändarnamn, lösenord och databasnamn med de faktiska motsvarande uppgifter som din databas använder. Sedan behöver du också redigera sökvägen i slutet på kommandot så den går till det ställe på servern där den .sql fil du vill importera finns.

Tänk på att databasen du ska importera till måste vara skapad först och att MySQL-användaren du angivit måste ha rättigheter till databasen. Vi har en guide här som visar hur du sätter upp en databas och användare i cPanel.