Skydda dina domäner med DNSSEC

Vi är stolta över att äntligen kunna erbjuda DNSSEC för alla .se och .nu-domäner hos oss. Det kostar ingenting och gör ditt domännamn säkrare. Nedan kan du läsa mer om vad DNSSEC är och vad det innebär för dig.

DNSSEC funkar helt automatiskt om du har registrerat din domän hos oss, samt använder våra namnservrar.

Vi kommer att börja aktivera DNSSEC successivt på .se och .nu-domäner med start i början av juni. Redan nu kan du aktivera det manuellt.

Till en början funkar det för .se och .nu-domäner. Under kommande månader kommer DNSSEC till fler toppdomäner som .com, .net och .org.

Om du har ditt domännamn registrerat hos oss men använder en extern DNS så kan du lägga till DNSSEC manuellt.

Vad är DNSSEC?

DNSSEC är en teknisk lösning som gör DNS-posterna säkrare genom att signera dem med kryptografiska nycklar.

Bakom varje domännamn finns DNS:en. Internets adressbok. Varje gång du skriver in ett domännamn anropas DNS-posterna för att skicka dig vidare till rätt server. Istället för att du ska behöva komma ihåg alla IP-nummer, kan du istället komma ihåg de lättare domännamnen.

Eftersom DNS är så pass viktigt är det tacksamt att försöka rikta attacker mot dem. Bland annat genom att försöka förfalska posterna och skicka trafiken till någon annan stans.

Kort sagt skyddar DNSSEC mot förfalskade DNS-poster genom att varje uppslagning valideras med nycklar mot särskilda valideringsposter.

Läs mer om DNSSEC hos Internetstiftelsen ›