Shared hosting eller cloud: skillnader och fördelar (2025)

Vilken hosting-lösning är bäst när du väljer var du ska lagra din hemsida? Vi benar ut skillnader, presenterar fördelar och detaljer att ha i åtanke.

Shared hosting eller cloud - vad ska du välja?
  1. Shared hosting eller cloud – bra val av olika anledningar
  2. Shared, delad – eller bara webbhotell
  3. 3 anledningar att överväga shared
  4. Cloud-hosting och molnlösningar
  5. 3 anledningar att överväga cloud
  6. Viktigt att poängtera gällande molnlösningar
  7. …så vad ska du välja?

Ett webbhotell, eller hosting-bolag (s.k. web hosting), erbjuder flera former av hosting som finns till för att tillgodose webbplatsers varierande behov. Alternativen är många: Shared hosting, VPS (virtuell privat server), cloud- eller molnlösningar, dedikerad server, managed server, WordPress-hosting. Du har säkert redan märkt det – att välja rätt är inte det lättaste.

Du som webbplatsägare vill att din hemsida ska vara så snabb som den kan vara. Att upptiden är stabil. Att webbplatsen är säker och att dina uppgifter lagras i trygga händer.

Så vilken form av hosting gör dessa saker bäst?

Shared hosting eller cloud – bra val av olika anledningar

Två av de vanligaste alternativen som finns idag är shared hosting och cloud-hosting. De andra alternativen nämnda ovan kan vara minst lika bra eller till och med bättre beroende på ditt behov. Men de två vi fokuserar på i det här inlägget är ofta de mest populära alternativen. Det är en bra ände att börja i när du letar efter vilken hosting som passar dig bäst.

Det finns flera anledningar till varför.

Shared, delad – eller bara webbhotell

Det vanligaste alternativet på marknaden för att hosta dina servrar idag är att lägga din webbplats på ett webbhotell. Det är detta som kallas shared hosting eller delad hosting. Att säga webbhotell, kort och gott, funkar också. Kärt barn har många namn.

Om du använder dig av ett webbhotellskonto får du och din webbplats en plats på en server. Du delar bl.a. serverns kapacitet, lagring och prestanda (CPU, RAM, IOPS etc.) med de hemsidor som också har valt delad hosting. Något förenklat kan man säga att du har virtuella grannar!

Det betyder att ni i ”grannskapet”, alltså på den server ni befinner er på, influerar varandra. Vi tar ett exempel: Om någon av dina server-grannar drar ovanligt mycket trafik under en Black Friday-kampanj så kan det teoretiskt påverka hur snabbt din webbplats laddar.

Såväl minne som lagring är stort även i våra minsta shared hosting-alternativ och det finns flera nivåer av webbhotellskonton. Där får du olika funktioner beroende på vad som passar dina behov. Som exempel använder våra kunder i snitt mindre än 3 GB RAM.

3 anledningar att överväga shared hosting

  • Webbhotellet tar hand om driften. Det kan vara komplicerat och snårigt med allt som måste skötas för att en webbplats ska drivas optimalt. Därför kan det vara skönt att låta någon annan fixa det åt dig. Webbhotellet ser till att servrarna är så snabba de kan vara, att säkerheten hela tiden är uppdaterad och att du får support när du behöver det. Allt för att du ska få en så bra upplevelse som möjligt för att fokusera på det du gör bäst. Skönt, va?
  • Det är kostnadseffektivt. Jämfört med en egen molnlösning (mer om det nedan) så är prisbilden tydligare och lägre när du väljer delad hosting. Varför? Ja, det du betalar för delar du ju på med andra webbhotellsgrannar, vilket innebär att ni också delar på kostnaden.
  • Du kan spara tid. Utöver att du behöver se till så hygienfaktorer som snabbhet och säkerhet fungerar, behöver du med ditt eget moln installera allt själv och hålla allt uppdaterat. Det gör det lite mer komplicerat. Med ett webbhotell får du flera fördelar som sparar dig värdefull tid. Vi erbjuder exempelvis 1-klick-installation av över 450 applikationer såsom WordPress och WooCommerce.

Något att ha i åtanke med delad hosting

Det finns en gräns för hur mycket resurser din hemsida kan dra med ett webbhotellskonto. Just på grund av att ni delar resurser med andra påverkas hemsidan inte bara av din egen användning. Det kan vara begränsande beroende på var du väljer att lagra din hemsida. (Det finns dock tillägg som kan åtgärda den begränsningen, som exempelvis kan skala upp dina resurser när situationen kräver det.) Våra servrar för webbhotell är medvetet stora per webbplats för att kunna garantera samma hastighet, oberoende av trafik och belastning från andra hemsidor.

Eftersom vi tar hand om driften av dina servrar betyder det att du får mindre kontroll att göra skräddarsydda förändringar som är helt anpassade efter just din verksamhet. Med unika behov kan unika lösningar behövas, vilket är begränsat med ett webbhotellskonto.

Cloud hosting

Cloud-hosting och molnlösningar

Vill du kunna anpassa dina servrar själv, skala upp och ned efter eget tycke och ha fullständig kontroll över hur din infrastruktur är uppbyggd? Då kan det vara intressant att börja kasta blickar mot cloud-hållet.

Tekniskt sett innebär en molnlösning att den kan hämta och använda data från flera servrar samtidigt (jämfört med den delade hostingens enda server). Om en server blir överbelastad hämtas mer resurser från en annan. Konsekvensen: Mer resurser för bättre prestanda.

Med samma liknelse som tidigare kan man säga att du med cloud bor lite mer för dig själv – utan grannar som äter upp dina resurser. Eftersom du huserar lite avsides kan du bestämma själv och hitta lösningar optimerade för just din situation. Om du börjar få slut på resurser så bygger du enkelt ut ditt eget hus, det vill säga du kan enkelt uppgradera till mer resurser när det passar dig.

Cloud passar dig som driver en webbplats med frekvent stora trafiktoppar och som eftersträvar flexibilitet i vilka applikationer, brandväggar och operativsystem som du kan använda. Med cloud gör du precis som du vill – men du tar hand om driften själv.

3 anledningar att överväga cloud

  • Friheten ökar. Med cloud kan du köra applikationer och program som ett webbhotell inte har stöd för. Men tänk på att med högre frihet och svängrum comes great responsibility.
  • Skalbarheten ökar. De flesta webbplatser upplever varierande trafik, särskilt e-handlare. Genom att hålla ett öga på dina toppar och dalar kan du själv styra hur och när dina resurser används. På så sätt vet du att du bara betalar för det som du faktiskt använder, och inte låter outnyttjad kapacitet gå till spillo.
  • Din sida får kort och gott bättre förutsättningar att jobba så snabbt den kan. Cloud kan ge bättre prestanda än delad hosting eftersom resurserna fördelas mer dynamiskt, utan risk för att påverkas av andra webbplatser. Just att dela på resurserna mellan servrar blir lite hostingens motsvarighet till att inte lägga alla ägg i en korg.

Viktigt att poängtera – molnlösningar kräver och kostar

För det första: En cloud-lösning är ofta (men inte alltid) dyrare än ett vanligt webbhotellskonto. Det beror dels på ditt val av hosting-bolag, men framförallt beror det på hur mycket resurser din server kräver.

Dessutom är kunskap en stor faktor. Som tidigare nämnt behöver du med ditt eget moln installera allt själv och se till att hålla det uppdaterat och säkert. De som väljer cloud har ofta bra förståelse för vad som behövs för att optimera och felsöka, vilket krävs då de inte kan vända sig till oss för support. Har du en verksamhetskritisk sida eller e-handel vill du i den bästa av världar ha tillgång till stöd 24/7, 365 dagar om året ifall något skulle ske. Se till att du har folk i din organisation eller externa resurser som kan hjälpa dig när det behövs, även under helger och semestrar.

Värt att nämna i sammanhanget: Vi erbjuder tjänster i form av skräddarsydda Cloud-lösningar där support och drift ingår tillsammans med den sedan innan höga prestandan. För dig som vill ha allt och lite till.

…så ska du välja shared hosting eller cloud?

Ja, det är lätt att det känns krångligt att leta hosting. Men bäst är att fokusera på dig, och till sist handlar det om hur du ser på ditt behov och din kunskapsnivå:  

Har du koll på allt som går in i att installera, optimera och uppdatera en webbplats? Vill du ha mer kontroll och större möjlighet att hantera dina resurser? Då kan du överväga en egen cloud-lösning.

Vill du snarare att det bara ska fungera? Är du relativt ny i att sköta din egen hemsida? Vill du att upplevelsen ska vara så enkel som möjligt och få tillgång till kunnig, teknisk support som hjälper dig när du behöver det? Överväg något av våra webbhotellspaket!