Premium+ med Memcached och New Relic stöd

I helgen var det DrupalCamp GBG 2014 och alla hos oss vars namn börjar på J var på plats (Jack, Jaanus, Josef, Jonas och jag) för att dela med oss och ta del av den kunskap som Drupal-projektet erbjuder.

Samtidigt passade vi på och släppte två av fyra kommande funktioner på Premium+ konton hos oss – Memcached och New Relic stöd!

Memcached Snabba upp din site med RAM cache

I vissa fall vill man snabba upp sin sida, t.ex. ifall den gör komplicerade sökningar i databaser eller annan kod men där resultatet blir detsamma. Då kan man lagra resultatet någonstans och det snabbaste sättet är att lagra det direkt i RAM (minnet på servern).
Tidigare har man kunnat lösa det i APC men nu släpper vi stöd för att även kunna använda Memcached vilket också kan användas för att spara sessioner t.ex.

Säkerhet

Vanligtvis körs Memcached på en port lokalt på servern. Då Premium+ ligger på webbhotellsserver som är delad med andra så valde vi att utnyttja sockets istället för TCP portar, eftersom dessa ligger skyddade i varje användarkonto istället för en port som är åtkomlig av alla på servern.
Varje användarkonto har alltså en egen Memcached-server som inte delas med någon annan, lokalt på servern för bästa prestanda.

Hur utnyttjar jag Memcached?

Vi har sett till så att både memcache och memcached -modulerna för PHP är aktiverade på samtliga Premium+ konton hos oss. Detta innebär att du kan börja utnyttja Memcached i din applikation.
Använder du idag t.ex. Drupal, WordPress, Joomla så finns det flera cacheplugins som kan sköta hanteringen åt dig eller att det faktiskt redan är inbyggt och att du bara behöver ange sökvägen till Memcached.
Din socketfil finns i /tmp/memcached och anges oftast i PHP med sökvägen: unix:///tmp/memcached:0

Exempel på plugins

Observera att det kan finnas fler än de vi nämner här.

Drupal
Memcache
Officiellt drupalprojekt med stöd för Drupal6 och Drupal7
WordPress
wp-ffpc
WordPress Fast Full Page Cache – gör det den skall.
W3 Total Cache
W3 Total Cache – ett större och tyngre plugin med fler inställningar. unix:///tmp/memcached anges som sökväg.
Joomla

Stöd finns inbyggt i Joomla men kräver att du aktiverar detta i din configuration.php fil.

public $caching = '2';
public $cache_handler = 'memcache';
public $memcache_server_host = 'unix:///tmp/memcached';
public $memcache_server_port = '0';

New Relic stöd Felsök din applikation enklare

New Relic har en tjänst de erbjuder för att analysera din applikation. Den går på djupet och kan tala om för dig exakt vilket anrop eller mysql fråga som resulterar i att din sida laddar långsamt. Datan skickas krypterad till din profil hos New Relic.
Du kan nu aktivera New Relic agenten inne i vår kontrollpanel samt ange din licens på samma ställe (cPanel -> Select PHP Version). Observera att New Relic finns i Lite eller Pro variant och det väljer ni själva på deras hemsida.

Testkonto för Premium+ och nämnde jag fyra funktioner?

Dessutom finns det sedan idag (måndag) numera möjlighet till att testa ett Premium+ konto utan kostnad i 14 dagar.
Under veckan kommer vi också att lansera två andra nyheter – en av de finns inte hos något större svenskt webbhotell ännu (vad vi har sett) och den andra ger en liten prestandaförbättring för PHP.

Väl mött!
David Majchrzak, CTO