Förbättringar på driftsidan 2020 – en årskrönika

När det nu är dags att lägga ytterligare ett år till handlingarna vill vi därför passa på att lyfta många av de förbättringar och investeringar vi gjort under 2020 i vår drift.

Arbete med drift kan vara otacksamt. Supporten kanske du pratar med ibland. Vår utvecklingsavdelning märker du av med nya funktioner. Men när driften gör sitt jobb riktigt bra, ja då märks de faktiskt inte så mycket för dig som kund. Och det är ju det som är meningen. Problemfritt för dig.

När det nu är dags att lägga ytterligare ett år till handlingarna vill vi därför passa på att lyfta många av de förbättringar och investeringar vi gjort under 2020.

En del uppgraderingar gör vi för att öka stabiliteten. Det vill säga för att minska risken för nedtid eller problem. Andra gör vi för att göra våra miljöer ännu snabbare. För att du ska få ännu bättre hosting helt enkelt.

Snabbare servrar och stabilare nätverk

I början av året uppgraderade vi alla våra hårddiskar till snabba NVMe SSD:er. Nya AMD EPYC-processorer och en uppgradering av nätverket till 25 Gbit/s fiber gör att det kort och gott går ännu snabbare nu.

Alla kopparkablar i nätverket är nu helt utbytta mot fiber. Det medför möjlighet till högre hastigheter inom nätverket. Dessutom är fiber mer driftsäkert och säkert inför framtiden.

Under året har vi också haft ett stort arbete med att ersätta äldre routrar med nya, redundanta och snabbare varianter.

Till sist har vi även förstärkt själva internetuppkopplingen mellan hallarna (svartfiber) samt in till respektive hall. Båda våra hallar har dessutom två stycken internetleverantörer (ISP:er). Det ger extra redundans om exempelvis en kabel grävs av eller vid omläggningar.

Uppgradering av DDoS-skydd

DDoS attacker (Distributed denial-of-service) är vanliga. De går ut på att försöka överbelasta nätverket och på så vis ta ner tjänster. Vi har redan idag ett starkt DDoS skydd men den tekniska utvecklingen går snabbt framåt. Särskilt som vi under 2020 blivit än mer beroende av teknik. Därför förstärker vi successivt skyddet och samarbetar med våra internetleverantörer.

Framåt 2021?

Teknisk utveckling är konstant och snabb. Vi jobbar såklart löpande varje år med att förstärka, uppgradera och förbättra. Under början av 2021 välkomnar vi en ny senior medarbetare till vårt drift/devops-team och vi söker även ytterligare en ny medarbetare till devops/3rd line. Kanske är det du?