Dags att byta ut Klarna gateway

Dags att byta ut Klarna Gateway mot Klarna Checkout for WooCommerce

Under våren har vi sett ett antal webbplatser med tekniska fel relaterade till äldre versioner av WordPress-tillägget WooCommerce Klarna Gateway (woocommerce-gateway-klarna). Främst har det varit prestandaproblem som uppstått efter att WordPress-cron slutat fungera.

WooCommerce Klarna Gateway är ett tillägg som håller på att fasas ut. Det ersätts av Klarna Checkout for WooCommerce (klarna-checkout-for-woocommerce). Krokedil som utvecklat båda tilläggen har hjälpt oss reda ut vad som gäller. Som tur är finns två lösningar – en kortsiktig snabbfix och en långsiktig lösning.

En snabbfix

Om du idag använder en version av WooCommerce Klarna Gateway som är äldre än 2.6.2 så kan du manuellt uppdatera tillägget. Detta går inte att göra automatiskt utan du måste hämta hem tillägget via Krokedils hemsida och ladda upp det via FTP eller via WordPress funktion för manuell installation av tillägg. Denna version av WooCommerce Klarna Gateway har en fungerande uppdateringsmekanism så du kommer inte behöva uppdatera manuellt igen om en ny version kommer.

Nedladdning och instruktioner för att manuellt uppdatera WooCommerce Klarna Gateway finns här:

https://krokedil.se/klarna-v2/

Om du är osäker på vilken version av WooCommerce Klarna Gateway du har kan du se det i listan med tillägg i WordPress administrationspanel. Du kan även se det i filen /wp-content/plugins/woocommerce-gateway-klarna/woocommerce-gateway-klarna.php eller via terminalen med WP-CLI-kommandot wp plugin list. Om du inte använt WP-CLI tidigare så tänk på att du måste stå i dokumentroten för WordPress-installationen för att kommandot skall fungera.

Långsiktig lösning

Det nya tillägget Klarna Checkout for WooCommerce använder Klarna plattform version 3.0. Den ger bättre stöd för global handel bland annat genom att det går att betala med faktura eller kort från många fler länder än vad som varit möjligt med Klarna plattform version 2.0. Sysslar du med internationell e-handel är det därför fördelaktigt att byta ut WooCommerce Klarna Gateway mot Klarna Checkout for WooCommerce.

Uppgradering bör dock även vara att rekommendera i de flesta fall då vidareutveckling av Klarna främst kommer ske på den nya versionen. Observera att du behöver ett avtal med Klarna specifikt för plattform version 3. Mer information finns i dokumentationen.

Du kan även hitta grundläggande instruktioner för hur man byter från Gateway till Checkout här:

https://docs.woocommerce.com/document/moving-v2-v3-klarna/

Om du idag använder dig av Klarnas äldre betalsätt KPM (Klarna faktura och Klarna delbetalning) så kan du istället för Klarna Checkout for WooCommerce välja Klarna Payments for WooCommerce. Du kan lära dig mer i Krokedils dokumentation.

Låter det knepigt?

Att byta betalfunktion på en e-handelssajt kan vara lite läskigt. Har ni inte redan kontakt med en webbyrå eller utvecklare som kan hjälpa er så får ni gärna kontakta Krokedil. Om ni säger att ni är kund hos Oderland så får ni ett specialpris på deras tjänst ”installation och konfiguration av ett betalsätt”.

Kontakta Krokedil

Är du kund hos Oderland och har WooCommerce Klarna Gateway kommer du att få en notis via e-post i nästa vecka om att kontrollera din installation. Vi hoppas denna information har varit er till nytta och önskar er lycka till med e-handeln!

Visste du att Oderland erbjuder Managed WordPress?

Vi vill göra livet lätt för dig som har en affärskritisk WordPress-sida.

Läs mer