X
 1. Hem
 2. WordPress & hemsidor
 3. Hur skapar jag en stagingkopia av min WordPressinstallation?

Hur skapar jag en stagingkopia av min WordPressinstallation?

När man har en WordPressinstallation som ligger live och behöver göra uppdateringar på den vill man oftast inte riskera någon nedtid eller problem med funktionaliteten.

Hos oss har du tryggheten att vi på våra Managed servrar och webbhotellkonton tar backup varje natt, så om katastrofen är framme kan du återställa sidan så som den såg ut dagen innan. Men återställningen kan ta tid om det är en större sida eller om du ska göra det själv och är osäker på hur man gör. Dessutom kan det ha kommit in ordrar mellan senaste backupen och tidpunkten när sidan gick ner.

Därför vill man i en affärskritisk situation i princip alltid göra utveckling och större uppgraderingar på en utvecklingsversion av sin livesida, i en så kallad dev- eller stagingmiljö.

Det är inte möjligt att använda stagingfunktionen i Softaculous om din site är kopplad till en databas med ett bindestreck (-) i databasnamnet.

Skapa staging genom Softaculous

Tänk på att om siten du skapar en stagingsite av använder object cache via Redis, så behöver du antingen stänga av det på stagingsiten (via dess cache-tillägg), eller redigera stagingsitens inställningar så ett annat prefix används. Livesiten och stagingkopian kan annars använda samma object cache, vilket kommer orsaka problem.

Via vår enklicksinstallerare Softaculous är det enkelt att skapa en stagingkopia av en WordPress-site enligt följande steg:

 1. Logga in på cPanel.
 2. Om du inte redan gjort det, skapa en underdomän som du kan lägga din stagingkopia på.
 3. Leta upp ikonen Softaculous Apps Installer under avsnittet Programvara.
 4. Gå in på Installations.
  Installations
 5. WordPressinstallationen du vill skapa en stagingsida av bör listas här. Klicka på knappen som är markerad på bilden nedan för att komma igång med att skapa stagingsiten.

Hittar du inte den installation du vill skapa en stagingkopia av i listan behöver du importera installationen först.

 1. Välj nu vilken domän du vill skapa stagingsiten på och om den ska använda http eller https. Softaculous föreslår själv ett databasnamn, du behöver inte ändra detta om du inte vill. Om du vill att siten inte ska indexeras av sökmotorer, kryssa i rutan vid Disable Search Engine Visibility.
  Create staging
 2. När du är klar med inställningarna, klicka på knappen Create Staging.
 3. Så snart Softaculous arbetat klart har du tillgång till en fristående kopia av din site på domänen/underdomänen du valt. Där kan du göra de ändringar du önskar utan att påverka din livesite.

Om du vill hindra besökare och sökmotorer från att gå in på stagesiten bör den skyddas via en .htaccess-regel så ett lösenord krävs.

Pusha en stagingsite live med Softaculous

När du gjort alla ändringar du vill göra och är redo att ersätta den nuvarande livesiten med den du ordnat på stagingsiten, följ dessa steg:

 1. Logga in på cPanel.
 2. Leta upp ikonen Softaculous Apps Installer under avsnittet Programvara.
 3. Gå in på Installations.
  Softaculous 2 installations
 4. Tryck på den på bilden inringade knappen (Push to Live) för att påbörja publiceringen av stagesiten.
 5. Du har nu två olika alternativ, antingen om du vill skriva över allt på den site som just nu ligger live eller om du vill göra skräddarsydda inställningar. Om du vet med dig att inga ändringar gjorts på den skarpa siten sedan du skapade stagesiten kan du föra över allt (fliken Default Options). Vår rekommendation är dock att du går in på fliken Customize och ser över inställningarna där innan publiceringen.
  Settings for push to live
  Du kommer här se vilka databastabeller som ändrats från det att stagesiten skapades. Välj till exempel att behålla tabellen wp_posts (kryssa av den) om du publicerat nya blogginlägg sedan stagesiten skapades. Du kan behöva kryssa av andra tabeller också, om du exempelvis har en webbshop där du fått in ordrar sedan stagesiten skapades.

Var noggrann med vilka tabeller du väljer vid publiceringen. Vi kan inte ta ansvar för om fel data publicerats så saker och ting skrivits över. Tänk på att det kan finnas relationer mellan olika tabeller. Om fel eller inte alla tabeller väljs att bevaras vid publicering kan exempelvis order- och kunddata skrivas över och/eller förloras.

 1. När du är nöjd med valen, klicka på knappen Push to Live. Softaculous lägger nu upp innehållet från din stagesite på livesiten.
Hjälpte den här guiden dig?

Relaterade guider

Behöver du mer hjälp?
Kan du inte hitta lösningen på ditt problem? Då kan du kontakta oss via e-post, chatt och telefon!
Kontakta oss