1. Hem
  2. WordPress & hemsidor
  3. Hur duplicerar jag en WordPressinstallation med WordPress Toolkit?

Hur duplicerar jag en WordPressinstallation med WordPress Toolkit?

This article is also available in enEnglish

För att komma åt samt kunna använda WordPress Toolkit måste det vara aktiverat på ditt webbhotellkonto. Funktionerna som beskrivs i den här guiden behöver WordPress Toolkit Deluxe.

Att klona hela WordPressinstallationer och/eller kopiera innehållet från en installation till en annan kan användas vid flera tillfällen, exempelvis vid staging eller om man vill sätta upp en ny site som liknar en man har sedan tidigare.

I WordPress Toolkit Deluxe finns funktioner för att både klona och kopiera, och vi går nedan igenom båda varianterna.

Klona

Det går inte att använda kloningsfunktionen på multisiteinstallationer av WordPress.

Kloningsfunktionen i WordPress Toolkit används för att skapa en exakt kopia (en klon) av en befintlig WordPressinstallation. Du behöver inte ha installerat WordPress på den domän/underdomän du vill att klonen ska vara nåbar på i förväg.

För att komma igång, börja med att gå in på WordPress Toolkit. Klicka sedan på raden för den aktuella WordPressinstallationen. Du hittar funktionen för kloning under valet Klon.

I rutan som dyker upp får du göra inställningar för klonen.

Du väljer här vilken domän/underdomän som klonen ska sättas upp på. Du kan antingen låta verktyget skapa underdomänen åt dig, eller så väljer du en du redan skapat sedan tidigare. Du kan också välja namn på databasen om du inte tycker om det framslumpade namnet som WordPress Toolkit valt åt dig.

Om du väljer att skapa en underdomän via kloningsverktyget kommer dess dokumentrot bli en mapp i roten av katalogstrukturen för ditt webbhotellkonto, alltså under /home/cpanelanvändarnamn/domänen.

När du är nöjd med inställningarna skapar du klonen med knappen Starta.

Kopiera

Kopieringsfunktionen som finns tillgänglig i WordPress Toolkit kan föra över innehåll från en WordPressinstallation till en annan befintlig installation. Du måste därför ha installerat WordPress på den domän/underdomän som du vill kopiera över innehållet till.

Vill du skapa en exakt kopia av en hel site, använd istället kloningsfunktionen som beskrivs ovan.

För att komma igång, börja med att gå in på WordPress Toolkit. Klicka sedan på raden för den aktuella WordPressinstallationen. Du hittar funktionen för kopiering under valet Kopiera data.

I rutan som dyker upp får du göra inställningar inför kopieringen av data.

Välj målinstallationen som datan ska kopieras över till. Välj sedan vilken data och vilka databastabeller som ska kopieras över till målet.

När du är nöjd med inställningarna, klicka på Starta för att påbörja kopieringen.

Staging

Som nämndes i inledningen av denna guide kan funktionerna för kloning och kopiering användas vid staginghantering av en WordPressinstallation.

När du har en fungerande site uppe kan du använda kloningsfunktionen för att skapa en stagingkopia som då blir en identisk kopia med livesiten.

Tänk på att om din livesite har betalteman eller -plugins kan du behöva ordna nya licensnycklar för dessa till din klonade stagingsite.

Du loggar sedan in på klonen och gör de ändringar du önskar göra där. Din livesite ska inte påverkas av de ändringar du gör på klonen.

När du är klar med ändringarna kan du använda kopieringsfunktionen (beskriven ovan) för att föra över delar av innehållet från din klon tillbaka till livesiten.

Var mycket noggrann när du för över data från din stagingklon till livesiten, så du exempelvis inte skriver över tabeller som innehåller viktig livedata, så som ordrar om du har en webshop.

Hjälpte den här guiden dig?

Relaterade guider

Behöver du mer hjälp?
Kan du inte hitta lösningen på ditt problem? Då kan du kontakta oss via e-post, chatt och telefon!
Kontakta oss