1. Hem
  2. Hemsidor
  3. Hur byter jag domännamn på min WordPress-installation?

Hur byter jag domännamn på min WordPress-installation?

Innan du går igenom med ändringen av domännamn behöver du se till så att ditt nya domännamn pekar mot samma WordPress-installation som ditt gamla domännamn. Annars kommer din hemsida sluta fungera efter du har gjort bytet.

Innan du byter domännamnet som din WordPress-installation finns det några saker du behöver kontrollera/tänka på:

1. Om det domännamn som du vill byta till inte redan är tillagt på ditt webbhotellkonto hos oss så behöver du lägga till den som en Tilläggsdomän. Var noga med att ange samma dokumentrot som det gamla domännamnet använder när du skapar Tilläggsdomänen. Om det gamla domännamnet är huvuddomän på ditt webbhotellkonto eller är tillagd som ett Alias så är dokumentroten public_html. Om domänen är tillagd som en Tilläggsdomän så kan du se vad dokumentroten är på samma ställe som där du kan ändra den.
  2. Om det nya domännamnet redan är tillagt på ditt webbhotellkonto så behöver du se till så att både det nya domännamnet och det gamla använder samma dokumentrot. Om det gamla domännamnet är huvuddomän på ditt webbhotellkonto eller är tillagd som ett Alias så är dokumentroten public_html. Om domänen är tillagd som en Tilläggsdomän så kan du se vad dokumentroten är på samma ställe som där du kan ändra den.
  3. Du behöver även se till så att det nya domännamnet pekar mot samma IP-adress som det gamla domännamnet. Du kan se vilken IP-adress ett domännamn pekar mot hos t.ex. mxtoolbox.com.
  4. Om de båda domänerna pekar mot samma IP-adress så är du färdig med förberedelserna. Om det nya domännamnet pekar mot en annan IP-adress så måste du ändra så att det pekar mot samma IP-adress som det gamla domännamnet. Om den nya domänen har DNS-hantering hos oss så kan du göra den ändringen i cPanel.

Innan du går vidare så rekommenderar vi att du tar en backup av din databas som du sedan kan återställa ifall något skulle gå fel.

Interconnectit

1. Börja med att ladda ner Interconnectit-scriptet från deras Github repo.
  2. Du ska nu ha laddat ner en fil som heter Search-Replace-DB-master.zip. Den filen behöver du nu ladda upp till ditt webbhotellkonto, du kan göra det med t.ex. Filhanteraren.
  3. Filen ska laddas upp till dokumentroten för ditt domännamn. Om domännamnet är huvuddomän eller tillagd som ett Alias på ditt webbhotellkonto så är dokumentroten public_html. Om domänen är tillagd som en Tilläggsdomän så kan du ta reda på vad dokumentroten är på samma sida som där du kan ändra den.
  4. När du har laddat upp filen till rätt mapp så behöver du packa upp den. Det kan du också göra i Filhanteraren.
  5. Nu kan du surfa in på dindomän.se/Search-Replace-DB-master. Du borde då komma till en sida som ser ut så här:
  6. Du behöver i fältet som heter search for fylla i ditt gamla domännamn och i fältet precis till höger som heter replace with ska du fylla det domännamn du vill byta till. Tänk på att vara så specifik som möjligt här. Skriv inte bara domänen som exempel.se, utan om du når sidan för tillfället på http://www.exempel.se – ange detta inklusive http://.
  7. Några andra inställningar ska du inte behöva ändra, du kan nu klicka på live run.

Du kan läsa mer om Interconnectit-scriptet på deras hemsida.

WP-CLI

Om du är bekväm med att använda terminalen så kan du använda WP-CLI för att göra ändringen. Vi har en separat guide för det som du hittar här.