1. Hem
  2. WordPress & hemsidor
  3. Hur byter jag domännamn på min WordPress-installation?

Hur byter jag domännamn på min WordPress-installation?

This post is also available in: English

Innan du går igenom med ändringen av domännamn behöver du se till så att ditt nya domännamn pekar mot samma WordPressinstallation som ditt gamla domännamn. Annars kommer din hemsida sluta fungera efter du har gjort bytet.

Ibland händer det att man vill byta domännamnet som en WordPressinstallation använder, till exempel om man utvecklat en ny hemsida på en tillfällig domän och är redo att lansera den. Den här guiden går igenom vad man behöver tänka på innan man byter ut domännamnet.

Förberedelser

Innan du byter domännamnet som din WordPressinstallation finns det några saker du behöver kontrollera/tänka på:

  1. Om det domännamn som du vill byta till inte redan är tillagt på ditt webbhotellkonto hos oss så behöver du lägga till den som en Tilläggsdomän. Var noga med att ange samma dokumentrot som det gamla domännamnet använder när du skapar Tilläggsdomänen. Om det gamla domännamnet är huvuddomän på ditt webbhotellkonto eller är tillagd som ett Alias så är dokumentroten public_html. Om domänen är tillagd som en Tilläggsdomän så kan du se vad dokumentroten är på samma ställe som där du kan ändra den.
  2. Om det nya domännamnet redan är tillagt på ditt webbhotellkonto så behöver du se till så att både det nya domännamnet och det gamla använder samma dokumentrot. Om det gamla domännamnet är huvuddomän på ditt webbhotellkonto eller är tillagd som ett Alias så är dokumentroten public_html. Om domänen är tillagd som en Tilläggsdomän så kan du se vad dokumentroten är på samma ställe som där du kan ändra den.
  3. Du behöver även se till så att det nya domännamnet pekar mot samma IP-adress som det gamla domännamnet. Du kan se vilken IP-adress ett domännamn pekar mot hos t.ex. mxtoolbox.com.
  4. Om de båda domänerna pekar mot samma IP-adress så är du färdig med förberedelserna. Om det nya domännamnet pekar mot en annan IP-adress så måste du ändra så att det pekar mot samma IP-adress som det gamla domännamnet. Om den nya domänen har DNS-hantering hos oss så kan du göra den ändringen i cPanel.

Innan du går vidare så rekommenderar vi att du tar en backup av din databas som du sedan kan återställa ifall något skulle gå fel.

Byt URL med WP-CLI

Nu är det dags att byta ut namnet på din webbplats i WordPress databas. Detta går att göra via PhpMyAdmin men vi rekommenderar att du använder WP-CLI för detta. Det är ett verktyg som körs via terminalen i cPanel.

Vi har en separat guide för det som du hittar här.

Hjälpte den här guiden dig?

Relaterade guider

Behöver du mer hjälp?
Kan du inte hitta lösningen på ditt problem? Då kan du kontakta oss via e-post, chatt och telefon!
Kontakta oss