1. Hem
  2. WordPress & hemsidor
  3. Hur åtgärdar jag problem med att WordPress inte ansluter till databasen?

Hur åtgärdar jag problem med att WordPress inte ansluter till databasen?

Ibland när man flyttat en WordPressinstallation från en leverantör till en annan kan det uppstå problem med databasanslutningen. Många gånger ser man bara följande meddelande när man försöker nå sidan:

Ett fel uppstod vid anslutning till databasen

Detta beror oftast på att man inte korrigerat databasinställningarna i wp-config.php för installationen, eller att man råkat ange något felaktigt.

Om du använder dig av vår flytthjälpstjänst ser vi till att detta blir korrigerat från början. Guiden riktar sig till dig som flyttar en WordPressinstallation själv.

Första steget är således att kontrollera så man du rätt databasnamn, databasanvändare, databaslösenord och korrekt databasvärd i wp-config.php. Om du är osäker på lösenordet för databasanvändaren har vi skrivit följande guide om hur du sätter ett nytt lösenord. Det är då viktigt att man kontrollerar så man byter lösenord på rätt användare. När du skapade databasen som siten använder fick du ange ett namn på både databasen och databasanvändaren – tänk på att databasens namn är på formatet dincpanelanvändare_databasnamnet där du själv satte ”databasnamnet”-biten. Hela namnet behöver anges i wp-config.php.

Du kan komma åt wp-config.php via SSH, via FTP eller genom Filhanteraren inne på cPanel.

Öppna wp-config.php och leta upp följande rader där:

/** The name of the database for WordPress */
 define('DB_NAME', 'databasnamn');

 /** MySQL database username */
 define('DB_USER', 'databasanvändarnamn');

 /** MySQL database password */
 define('DB_PASSWORD', 'databaslösenord');

 /** MySQL hostname */
 define('DB_HOST', 'localhost');

Ange rätt uppgifter i filen istället för databasnamn, databasanvändarnamn och databaslösenord enligt exemplet ovan. Värdnamnet ska anges som localhost.

När uppgifterna är korrigerade bör din hemsida komma igång. Om så inte skulle vara fallet, testa gärna att reparera databasen för att undvika att några tabeller är kraschade.

Om det inte hjälper, exportera databasen från den leverantör du flyttar sidan från och testa att importera den på nytt. Det är viktigt att databasdumpen som importeras är fri från felaktigheter för att proceduren ska fungera alls.

Hjälpte den här guiden dig?

Relaterade guider

Behöver du mer hjälp?
Kan du inte hitta lösningen på ditt problem? Då kan du kontakta oss via e-post, chatt och telefon!
Kontakta oss