1. Hem
  2. Hemsidor
  3. Hur använder jag Oderlands Site Builder?

Hur använder jag Oderlands Site Builder?

Att bygga en hemsida ska inte kräva djupa programmeringskunskaper tycker vi på Oderland. Därför har vi lanserat Oderland Site Builder (byggd och underhållen av företaget Kopage), som är mycket enkel att använda och kan ge dig en färdig hemsida på bara en liten stund. Den här guiden kommer gå igenom hur du kommer igång samt besvara några vanliga frågor som dyker upp ibland när verktyget används.

För att Site Builder ska fungera behöver PHP-versionen vara inställd på minst 7.1, och du behöver ha ioncube_loader-modulen aktiverad. Om någon av dessa inställningar är fel kommer du få ett felmeddelande.

Vår Site Builder är främst tänkt att användas av dig som saknar eller inte har så djuptgående kunskaper kring att skapa hemsidor – eller dig som snabbt vill få upp en hemsida. Hemsidor skapade via Site Builder är inte lika mångsidiga eller anpassningsbara som sidor exempelvis skapade i WordPress, som i skrivande stund är det absolut vanligaste verktyget för att göra hemsidor. Att få en WordPresshemsida att se ut exakt som man vill kräver dock tämligen mycket arbete, och Site Buildern erbjuder då ett förenklat alternativ.

Om du vill ge WordPress ett försök så har vi instruktioner här som visar hur du kommer igång med det hos oss.

Skapa en hemsida

1. Du kommer åt vår Site Builder via cPanel för ditt webbhotellkonto, så börja med att logga in där.
  2. Leta sedan upp ikonen Site Builder och klicka på den.

3. På sidan du landar på kommer du först se en rullgardinsmeny där du väljer vilken domän som du vill installera din nya hemsida på. I vårt exempel använder vi domänen oderland.us, men du använder såklart en av domänerna du har på ditt webbhotellkonto. Klicka sedan på knappen Bygg nu.

Hittar du inte domänen du vill skapa hemsidan på behöver du lägga till den på ditt webbhotellkonto först.

Om du väljer en domän där du har installerat en hemsida sedan tidigare kommer Site Builder skapa en backup av index.php-filen samt skriva egen kod till .htaccess-filen. Övriga filer från tidigare installation kommer lämnas orörda.

1. Efter du klickat på Bygg nu-knappen kommer en kryssruta om Använd inte en undermapp dyka upp. Se till att den rutan är ikryssad om du vill att hemsidan ska installeras direkt på din domän. Vill du ha siten i en undermapp (till exempel exempel.se/hemsida) avmarkerar du kryssrutan och fyller i mappnamnet du vill lägga din installation i.

2. Härnäst får du välja utseende/funktion för hemsidan, det finns ett stort antal mallar att börja bygga utifrån, så välj en du tycker ser bra ut samt passar sidans syfte. I detta exempel vill vi bygga en sida av typen Card och håller därför muspekaren över den bilden och klickar på Installera-knappen som dyker upp.

Du kan testa utseendet på de olika mallarna på vår demosite på https://demo.oderland.io/sv/.

1. Du kommer nu få besked om att installationen av hemsidan är klar och få börja göra några inställningar för den. Börja med att mata in din e-postadress samt ett namn (en titel) på sidan. Klicka sedan på Fortsätt.

2. I nästa steg får du fylla i kontaktuppgifter som dels ska finnas tillgängliga på kontaktsidan på siten och dels i integritetspolicyn som också skapas. När du fyllt i uppgifterna, klicka på Fortsätt.

3. Din hemsida är nu installerad och redo för redigering!

Följande steg är valfria och du behöver bara följa dem om du vill skapa en möjlighet för inloggning till admindelen av hemsidan utan att först behöva gå via cPanel.

1. För att skapa en admininloggning till din site, klicka på Inställningar i menyn till vänster på sidan och sedan på Hantera rättigheter i menyn som visas.

2. Mata in ett användarnamn och ett lösenord i fälten för detta och klicka på Spara ändringar.

Logga in på din hemsida

För att redigera en sida du skapat genom Oderlands Site Builder (enligt ovan) behöver du logga in på den (om du inte precis skapat den, för då är du direktinloggad). Det finns några olika sätt att att nå admindelen på din hemsida.

Via cPanel

För att logga in på en hemsida skapad via vår Site Builder genom cPanel, gör så här:

1. Börja med att logga in på cPanel.
  2. Leta sedan upp ikonen Site Builder och klicka på den.

3. Överst på sidan kommer du se en lista över de installationer du gjort. Klicka på knappen Visa & Hantera för att nå admindelen av hemsidan där du kan göra redigeringar etc.

Via direktinloggning

Om du skapat en separat admininloggning till din hemsida kan du logga in med den genom att surfa mot /admin på din hemsida.

Så exempelvis om du installerat hemsidan på exempel.se suftar du mot exempel.se/admin för att nå admin. Byt ut exempel.se mot rätt domännamn.

När du kommit in på inloggningssidan, klicka på fliken Fler alternativ och klicka på Logga in med ditt användarnamn och lösenord.

Du får nu ange användarnamnet och lösenordet du valde i samband med installationen av hemsidan (steg 9 och 10 i avsnittet om hur du installerar en hemsida ovan). Klicka på Verifiera för att logga in.

Redigera din hemsida

För att redigera din hemsida, börja med att logga in på den enligt instruktionerna ovan.

Ändra texter

För att redigera texter i mallen på hemsidan, klicka på den text du vill ändra, skriv det innehåll du vill ha och klicka på den blå knappen med bocken på.

Ändra bilder

För att byta ut en bild, klicka på mallens bild och sedan på Ändra bild-knappen.

Du kommer nu få välja vilken bild du vill byta till. Om du vill ladda upp en bild från din dator, klicka på Ladda upp en fil.

Du kan även använda bilder från den tillgängliga bildbanken. Tänk på att bilderna under Ej royaltyfria foton kostar pengar att använda.

Glöm inte att klicka på Spara ändringar när du är klar.

Skapa en ny undersida

När du satt upp en hemsida via vår Site Builder kommer den redan från början ha ett antal undersidor uppsatta där du kan (och bör) redigera allt innehåll. Om du vill ha någon ytterligare sida på siten kan du skapa den genom att klicka på Innehåll i menyn till vänster och sedan på Lägg till en ny undersida.

Välj sedan ett namn på den nya sidan och klicka på Lägg till.

Redigera en undersida

För att redigera en undersida behöver du först gå in på den. Det gör du genom att klicka på Inställningar i menyn till vänster. Håll sedan muspekaren över titeln på den sida du vill redigera och klicka på >> som dyker upp till höger om undersidans titel.

Radera din hemsida

För att radera en hemsida du skapat via Site Builder, gör så här:

1. Börja med att logga in på cPanel.
  2. Gå in på ikonen Site Builder.

3. I listan överst på sidan, leta upp den hemsida du vill radera och klicka på den röda knappen med soptunnan på till höger om installationen.

4. I rutan som poppar upp bekräftar du att du vill ta bort hemsidan.

Flytta din hemsida till en annan domän

Dessa instruktioner är mer avancerade än resten av guiden.

Om du skapat din hemsida på en viss domän och sedan vill flytta den till en annan, gör så här:

1. Börja med att se till att du vet var filerna ligger för hemsidan du vill byta domän på. Du kan följa den här guiden för att ta reda på det.
  2. Följ samma guide som i steg 1 ovan för att ta reda på var filerna ska ligga för domännamnet du vill ändra till.

Hittar du inte domänen du vill flytta hemsidan till behöver du lägga till den på ditt webbhotellkonto först.

1. Nästa steg är att flytta filerna och mapparna för hemsidan till dokumentroten för domänen du vill byta till. Detta kan du göra via ett FTP-program eller via cPanels inbyggda Filhanterare.
  2. För att få Oderland Site Builder inne på cPanel att visa den nya hemsidan (så du kan logga in den vägen för att administrera hemsidan), gå in på ikonen Site Builder inne på cPanel.

3. Välj domänen du valt att flytta hemsidan till i rullgardinsmenyn och klicka på knappen Bygg nu.
  4. Klicka på knappen Uppgradera min webbplats ute till vänster.

5. Du kommer nu automatiskt loggas in på admindelen av den flyttade hemsidan, och du kommer även kunna nå admindelen på hemsidan enligt instruktionerna ovan.
  6. Det sista steget du kan göra är att radera den installation som visas inne på Site Builder-sidan där den gamla domänen används. Leta upp den i listan och klicka på den röda knappen med soptunnan. Bekräfta att du vill radera hemsidan i den ruta som poppar upp.