1. Hem
  2. WordPress & hemsidor
  3. Min hemsida kommer snart få många fler besökare än normalt, vad gör jag?

Min hemsida kommer snart få många fler besökare än normalt, vad gör jag?

När man driver en hemsida, en webbshop eller liknande vill man alltid få in så många besökare som möjligt. Men under vissa omständigheter kan en situation uppstå där väldigt många fler besökare än vanligt förväntas besöka siten. Exempel är under Black Friday eller inför julhandeln om man driver en webbshop.

Hur bra hemsidan än fungerar normalt kan en plötslig ökning av besökare påverka prestandan negativt, i värsta fall såpass mycket att vissa besökare inte ens kommer åt siten, utan endast ser ett felmeddelande!

Det finns några olika saker man kan göra för att minska risken för problem när fler besökare än vanligt förväntas till hemsidan, och här kommer vi nämna några möjliga åtgärder för siter på olika tjänster hos oss.

Allmänna råd

Tänk på att optimering av själva hemsidan är den absolut viktigaste faktorn för korta laddtider och möjligheten att hantera många samtidiga besökare.

Vi har skrivit ihop en artikel med allmänna råd om hur man får sin hemsida att ladda så snabbt som möjligt. Råden nämner olika verktyg för att ta reda på eventuella flaskhalsar på hemsidan samt ger konkreta tips på prestandaökande åtgärder.

Rent allmänt kan man säga att någon cachelösning alltid bör användas (i den mån det är möjligt för den aktuella hemsidan), senast möjliga PHP-version bör köras samt att systemet hemsidan bygger på (till exempel WordPress) bör vara uppdaterat till senaste versionen, inklusive alla teman och plugins.

Du kan alltid undersöka resursanvändningen för webbhotellkontot som siten ligger på genom att följa instruktionerna i denna guide.

Tänk på att om du inte maxar användningen av systemresurserna men du ändå upplever hemsidan som långsamt är det inte tjänsten som begränsar hemsidans laddningshastighet, utan problemet bottnar snarare i själva hemsidan. En uppgradering av systemresurserna på kontot (se nedan) kommer ha minimal effekt på sidans laddningshastighet.

Om du har ett webbhotellkonto

Om du följt de allmänna råden ovan men ändå inte uppnår den prestanda på hemsidan som du önskar kan det vara en idé att titta på en uppgradering av tjänsten. Använder du idag ett Standardkonto kan du uppgradera till ett Premiumkonto, vilket erbjuder en ordentlig ökning av tillgängliga systemresurser (så som CPU, RAM etc). Du kan se skillnaderna mellan Standard- och Premiumkonton i tabellen på den här sidan.

Kör du redan ett Premiumkonto idag kan detta utökas med ytterligare systemresurser via funktionen Elastic Scaling. Räcker inte detta heller kan en uppgradering till Managed Server vara aktuell.

Förväntar du dig att inte ens maximerade inställningar i Elastic Scaling kommer räcka till inför den stundande anstormningen av besökare, kontakta vår support för förslag på andra lösningar.

Om du har en Managed Server

Om du följt de allmänna råden ovan men ändå inte uppnår den prestanda på hemsidan som du önskar kan det vara en idé att skruva upp systemresurserna på servern. Detta kan göras antingen tillfälligt eller permanent.

Tillfällig uppgradering

Du kan beställa uppgradering av CPU, RAM etc via detta formulär. Där väljer du mellan vilka datum du vill att den tillfälliga uppgraderingen ska gälla.

Permanent uppgradering

För att beställa en permanent uppgradering av din Managed Server, följ instruktionerna i denna guide.