1. Hem
 2. Cloud
 3. Hur skapar jag en server via Oderland Cloud?

Hur skapar jag en server via Oderland Cloud?

This post is also available in: English

Priset på servrar skapade i Oderland Cloud varierar baserat på vilka systemresurser man tilldelar respektive server. Du kan se kostnaderna förknippade med servrarna här.

För att skapa en ny server via Oderland Cloud, följ dessa steg:

 1. Börja med att logga in på kontrollpanelen för Oderland Cloud.
 2. Väl inloggad, gå in på Compute (ikonen som ser ut som en kub) -> Virtual machines i menyn ute till vänster.
 3. Klicka på knappen + Create virtual machine. Denna kommer antingen vara synlig mitt på sidan (om du inte har några servrar uppsatta sedan tidigare) eller uppe till höger ovanför listan över redan existerande servrar. Bilden nedan visar hur det ser ut om det inte finns några servrar uppsatta sedan tidigare.
 4. Du får nu upp inställningarna inför att skapa servern. Nedan går vi igenom varje steg som behöver ordnas med.
 5. Börja med att ange ett namn på servern under Name. Detta används för att särskilja och identifiera servrarna inom din Oderland Cloud-tjänst.
 6. Nu ska du välja operativsystem för servern, vilket görs i form av vilken image servern baseras på när den skapas. Klicka på Specify på raden Image.

  Du får nu upp listan över tillgängliga images och kan välja operativsystem. Det finns ett stort antal att välja mellan och du väljer det du vill ha och behöver.

  Klicka på den image du vill använda och sedan på Done-knappen.
 7. Nästa steg är att sätta upp minst en disk för servern. Detta görs vid Volumes. När du väljer en image enligt punkten ovan kommer en disk/volym läggas till automatiskt men du kan vilja ändra storleken på den efter dina behov. För att ändra storlek på den föreslagna disken klicka på pennan ute till höger på raden för disken.

  Klicka sedan på knappen ... ute till höger om disken och sedan på Edit.
  Här kan du nu ändra storlek på disken vid Size. När du ändrat, klicka på Save-knappen för att spara ändringen.

  Slutligen, klicka på Done för att återgå till skapandet av servern.
 8. Nu är det dags att välja hur många CPU-kärnor och hur mycket RAM-minne servern ska ha tillgång till. Detta styrs via Flavor. Klicka därför på Specify på raden för Flavor.

  Du får nu upp ett antal paket att välja på för att komma igång med din server. Klicka på den rad som bäst matchar dina behov och sedan på Done-knappen.
 9. Därefter ska nätverk sättas upp på servern, vilket görs via Network interfaces. Så klicka på Specify på raden för detta.

  Klicka nu på Add-knappen för att lägga till en IP-adress på servern.

  Klicka på Network - Select och därefter på nätet du vill använda.

  Se till att Assign automatically är förbockad på både IPv4 och IPv6 och klicka på Add längst ner.
  Klicka sedan på Done-knappen längst ner.
 10. För att du ska kunna nå servern när den är skapad behöver du lägga in en eller flera SSH-nycklar. Det gör du via Specify-knappen vid SSH key-raden.

  Här kan du välja en SSH-nyckel som du lagt till i Oderland Cloud sedan tidigare eller lägga till en ny direkt via Add-knappen.

  Klicka på Done när du valt SSH-nyckel.

Observera att du eventuellt inte kommer ha åtkomst till din server om du inte lägger till en SSH-nyckel, beroende på vilket operativsystem (vilken image) du valt.

 1. Valfritt: Om du vill kan du lägga in skräddarsydda script som körs i samband med att servern skapas, så kallade cloud-init-script. Detta gör du via Specify på raden Customization script.

  Detta är avsett för avancerade användare och exempel på vad man kan göra via cloud-init finns i den officiella dokumentationen.
 2. När du är klar med alla val för uppsättningen av servern, klicka på Deploy-knappen längst ner för att skapa servern.

  Så snart servern är skapad kan du se att den blir aktiv i listan över servrar på ditt Oderland Cloud-konto.

Om du valt Windows Server som operativsystem för din server behöver du nu öppna konsolen för servern och färdigställa installationen. Där får du bland annat sätta lösenordet för administrator-kontot.

Hjälpte den här guiden dig?

Relaterade guider

Behöver du mer hjälp?
Kan du inte hitta lösningen på ditt problem? Då kan du kontakta oss via e-post, chatt och telefon!
Kontakta oss