1. Hem
  2. Gör-det-själv VPS
  3. Hur skapar jag en server i Gör-det-själv-tjänsten?

Hur skapar jag en server i Gör-det-själv-tjänsten?

This article is also available in enEnglish

För att komma igång med servrar inom tjänsten, följ nedanstående instruktioner.

1. Börja med att logga in på kontrollpanelen för tjänsten Gör-det-själv.
  2. När du har kommit in i kontrollpanelen behöver du klicka på Virtual Servers under Appliances i menyn ute till vänster.
    Klicka på Virtual Servers i menyn
  3. Klicka sedan på knappen Create Virtual Server ute till höger.
    Klicka på Create Virtual Server
  4. Välj sedan det operativsystem du vill ha på servern. Du kan välja mellan en mängd olika Linuxdistributioner, Windowsversioner etc. I det här exemplet väljer vi Linux -> Ubuntu -> Ubuntu 18.04, men du kan givetvis välja valfritt operativsystem bland de som finns tillgängliga.
    Välj operativsystem och klicka på Next
    Klicka sedan på Next.

Tänk på att om du väljer ett Windows-baserat operativsystem så tillkommer en licenskostnad för detta varje månad, utöver övriga kostnader för servern.

1. Därefter ska du välja label, namn, domän och lösenord för servern.
    Välj namn etc för servern
    De olika fälten innebär följande:

Label: Ett smeknamn på servern, det namn du ser i serverlistan inne på Gör-det-själv-tjänsten. Oftast skriver man samma här som i hostname-fältet nedan.

Hostname: Första delen av det fullständiga servernamnet (FQDN), det du kommer se vid prompten på servern när du är inloggad via SSH. Om servern ska heta server01.exempel.se skriver du server01 här.

Domain: Andra delen av det fullständiga servernamnet (FQDN). Om servern ska heta server01.exempel.se skriver du in exempel.se här.

Password: Administratörslösenordet för servern. På servrar med någon Linuxdistribution är det root som är administratörsanvändare och på servrar som kör Windows heter administratören administrator. Du väljer själv om du vill skapa ett lösenord själv eller låta kontrollpanelen skapa ett slumpat åt dig. Om du vill ha ett slumpat lösenord skriver du inget i fältet.

Password confirmation: Skriv samma som i Password-fältet (om något, se ovan).

Encrypt password: Du kan välja att kryptera lösenordet – annars är detta läsligt via Gör-det-själv-kontrollpanelen. Om funktionen slås på måste du ange en lösenfras för att kunna se lösenordet.

Om du väljer att slå på lösenordskryptering får du upp ytterligare två fält:

Encryption passphrase: Här anger du en lösenfras som används för krypteringen. Glömmer du bort denna kommer du inte kunna se lösenordet via kontrollpanelen.

Encryption passphrase confirmation: Här anger du lösenfrasen för krypteringen en gång till.

När du är nöjd med det du matat in klickar du på Next nere till höger.

Tänk på att välja ett servernamn som använder en domän du har kontroll över så du kan peka serverns FQDN till IP-numret som servern tilldelats när den skapas.

1. Därefter får du välja systemresurser för servern.
    Välj systemresurser
    De olika valen innebär följande:

Compute Resource: Vilken hårdvara din virtuella server ska skapas på. Kontrollpanelen väljer själv en viss hårdvarunod åt dig, men du kan ändra detta fritt.

RAM: Hur mycket RAM-minne din server ska ha tillgång till.

CPU(s): Hur många processorkärnor servern ska ha tillgång till.

Cores per socket: Här kan du bara välja 1.

Primary data store: Här väljer du var datan på serverns huvudsakliga disk ska ligga. Välj alternativet som nämner SSD för bäst prestanda.

Primary disk size: Hur stort lagringsutrymme som ska finnas på servern. Vill du lägga till fler separata diskar på servern går detta att göra först när servern är skapad.

Swap data store: Här väljer du var datan för serverns swapdisk ska ligga. Välj alternativet som nämner SWAP.

Swap disk size: Hur mycket swap-utrymme servern ska ha tillgång till.

Network: Här kan du välja vilken C-klass serverns IP-nummer ska hämtas från, om du har någon särskild preferens. Standard är Any, då kan servern få vilket ledigt IP-nummer som helst inom de C-klasser som är kopplade till Gör-det-själv-tjänsten.

IP net: Låt denna stå på Any.

IP range: Låt även denna stå på Any.

Port speed: Hur snabbt virtuellt nätverkskort du vill ha på servern.

Tryck på Next nere till höger när du är nöjd med dina val.

Du kommer se att priset för servern uppdateras allteftersom du ändrar vilka systemresurser du vill tilldela servern (längst ner, en bit till vänster om Next-knappen).

1. Du får nu granska valen du gjort för din server innan den skapas.
    Granska dina inställningar innan servern skapas
    Vid valet Enable Automated Backup kan du välja om du vill ha backuptagning igång på servern. Denna backup tar snapshots med jämna mellanrum av servern, och om du vill göra en återställning till en backuppunkt så kommer hela servern återställas till så som den såg ut vid backuptagningen.

Om allt ser bra ut skapar du servern genom att klicka på Create Virtual Server nere till höger.
  2. Kontrollpanelen börjar nu bygga servern, vilket du får besked om högst upp på sidan. I tabellen längst ner kan du följa förloppet.

Om du valt att kontrollpanelen skulle slumpa fram ett lösenord åt dig hittar du det om du klickar på ordet password på raden Login. Där hittar du även lösenordet om du valt att ange ett själv och inte valt att lösenordet ska krypteras.

Vid fältet IP Addresses ser du vilket/vilka IP-nummer som servern har fått tilldelat sig.

1. När servern är färdigbyggd kan du logga in på den, antingen via SSH, console eller via RDP (det sistnämnda om det är en Windowsserver du skapat). För att ansluta via SSH använder du användarnamnet root (enligt ovan) och det lösenord du valt eller fått framslumpat samt IP-numret eller FQDN för servern.

Tänk på att ingen support ingår gällande hur du använder servern efter den skapats. Om det uppstår något fel eller problem när du följer instruktionerna ovan för att skapa servern, kontakta oss gärna så hjälper vi dig komma igång med själva servern.